Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024

Κολοκάσι Ικαρίας: Οι ευεργετικές ιδιότητες, ο σωστός τρόπος κατανάλωσης και ο κρυφός κίνδυνος

Η υπερτροφή της Ικαρίας!

7 Νοεμβρίου 2024 10:01
Κολοκάσι Ικαρίας: Οι ευεργετικές ιδιότητες, ο σωστός τρόπος κατανάλωσης και ο κρυφός κίνδυνος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Κολοκάσι είναι ποώδες φυτό. Το ριζικό σύστημά του είναι θυσανώδες. Ο όγκος του συναντάται μέχρι και 1 μέτρο κάτω από το έδαφος. Μιλάμε για ένα βολβό αντίστοιχο της φημισμένης σελινόριζας ή ακόμη και της πατάτας.

Δείτε επίσης: Αλλεργική ρινίτιδα: Το 30% του πληθυσμού πάσχει - Τα ενοχλητικά συμπτώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης

Ευδοκιμεί για 14 ολόκληρους μήνες. Το κάνει μέσα στο χώμα σε υγρά και ζεστά κλίματα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και η γεύση του θυμίζει εκείνη της γλυκοπατάτας.

ΚΟΛΟΚΑΣΙ

Το κολοκάσι της Κύπρου

Το κολοκάσι καλλιεργείται στην Κύπρο για τους εδώδιμους κορμούς του. Δηλαδή, τις μάππες και τις πούλλες. Αυτές είναι πλούσιες σε άμυλο, πρωτεΐνες και βιταμίνες.

Προσδιορίζεται ονομαστικά ως “Κολοκάσι Σωτήρας”. Η λέξη “πούλλα” αναφέρεται σε κορμίδια . Αυτά αποτελούν τις δευτερεύοντες ή θυγατρικούς κορμούς και οι οποίοι αναπτύσσονται προς τα πλάγια και προσδιορίζεται ονομαστικά ως “Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας”.

Η Ικαρία και το κολοκάρι

Το Κολοκάσι καλλιεργείται και στην Ικαρία. Το νησί που έγινε γνωστό για τη μακροζωία των κατοίκων του, πέρα από τις ομορφιές του.

Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος πόλεμος οι Ικαριώτες δεν πέρασαν δύσκολα τουλάχιστον όσον αφορά το φαγητό, αφού έτρωγαν τους βολβούς από τα κολοκάσια που ήταν σε αφθονία στο νησί.

Τι χρειάζεται προσοχή

Τόσο το ίδιο το κολοκάσι όσο και τα φύλλα του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλωθούν ωμά καθώς εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, δυστυχώς διαθέτουν και μία εξαιρετικά τοξική ουσία, το οξαλικό ασβέστιο. Ουσία βεβαίως που χάνεται κατά την διάρκεια της βράσης.

Για τον λόγο αυτό, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και φροντίζουμε πάντοτε να φοράμε γάντια. Αντί για να το πλύνουμε, το καθαρίζουμε καλά με χαρτί ή με βρεγμένη πετσέτα και στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα κόβοντάς τη με το μαχαίρι.

Μπορούμε επίσης να το βράσουμε όπως είναι και μετά να αφαιρέσουμε την φλούδα του. Δεν το τρώμε ποτέ ωμό γιατί περιέχει τοξίνες που αδρανοποιούνται με το βράσιμο. Αποτελέσματα μελετών υποστηρίζουν πως η κατανάλωση ρίζας κολοκάσι που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα όπως πέτρες στα νεφρά, ουρική αρθρίτιδα κ.α.

Χρήσεις και μαγείρεμα

Το κολοκάσι έχει και καλλωπιστική χρήση λόγω της μορφής των μεγάλων φύλλων του. Το άμυλό του είναι εύπεπτο και χρησιμοποιείται συχνά και για βρεφικές τροφές. Τρώγεται συνήθως ψητό, βραστό ή γιαχνί και ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή βοδινό κρέας αλλά και με ψάρια. Μαγειρεύεται ως κυρίως πιάτο αλλά και μόνο του ως συνοδευτικό.

Καλό θα είναι να αποφύγετε το πλύσιμό του πριν το μαγειρέψετε γιατί μετά στο ψήσιμο κολλάει και λιώνει. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα. Οι Ικαριώτες το βράζουν για δύο ώρες και το κάνουν σαλάτα με μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά, λάδι και ξύδι ή μαγειρευτό με φασόλια.

ΚΟΛΟΚΑΣΙ

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share