Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024

Πόσο καιρό θα ζήσω; Το απλό τεστ μακροζωίας

Ένα πολύτιμο εργαλείο που σας δείχνει τη σημασία της φροντίδας του σώματος

5 Οκτωβρίου 2024 11:28
Πόσο καιρό θα ζήσω; Το απλό τεστ μακροζωίας
Από Αναστασία Κολυβά

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κίνηση μπορεί να είναι ένα μέτρο της ισορροπίας, της ευελιξίας και της καθημερινής σας φυσικής κατάστασης.

Ένα απλό τεστ που εξετάζει πόσο εύκολο -ή δύσκολο- είναι για εσάς να καθίσετε στο πάτωμα και στη συνέχεια να σηκωθείτε ξανά, μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε τη μακροζωία σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Με την ευκαιρία, δείτε το τεστ με τις φράουλες που δείχνει ότι έχει ροπή στις παράνομες σχέσεις!

Πόσο καιρό θα ζήσω; Το απλό τεστ μακροζωίας

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουν και τα δύο χέρια και τα γόνατα για να σηκωθούν και να κατέβουν, είχαν σχεδόν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε έξι χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που μπορούσαν να αναπηδήσουν και να κατέβουν χωρίς υποστήριξη.

Ενώ ο σημαντικότερος παράγοντας που ελέγχει την ευκολία του να κατέβει κανείς και στη συνέχεια να σηκωθεί είναι η αναλογία της μυϊκής δύναμης προς το σωματικό βάρος, υπάρχουν «και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η ευλυγισία του σώματος, η ισορροπία και ο κινητικός συντονισμός», δήλωσε ο Claudio Gil Soares de Araújo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Gama Filho στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.002 ενήλικες, ηλικίας 51 έως 80 ετών, για μέσο όρο 6,3 ετών. Το 68% ήταν άνδρες. Στην αρχή, ζητήθηκε από κάθε εθελοντή της μελέτης να καθίσει στο πάτωμα και στη συνέχεια να σηκωθεί, χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή υποστήριξη από τα χέρια, τα γόνατα και άλλα μέρη του σώματος.

Το απλό τεστ μακροζωίας
Το απλό τεστ μακροζωίας

Τα αποτελέσματα

Οι εθελοντές θα συγκέντρωναν πέντε πόντους αν μπορούσαν να καθίσουν χωρίς να ακουμπήσουν τα γόνατα, τα πόδια, τα χέρια ή τα χέρια τους στο πάτωμα και άλλους πέντε πόντους αν μπορούσαν να σηκωθούν χωρίς βοήθεια.

Έχασαν έναν πόντο για κάθε μέρος του σώματος στο οποίο ακουμπούσαν ενώ κατέβαιναν ή σηκώνονταν. Έτσι, τα άτομα που μπορούσαν να κατέβουν αγγίζοντας το πάτωμα μόνο με το ένα γόνατο έπαιρναν τέσσερις πόντους. Αν χρειαζόταν να ακουμπήσουν ένα χέρι και ένα γόνατο στο πάτωμα καθώς σηκώνονταν, έχαναν δύο πόντους για να φτάσουν τους τρεις.

Μηδέν έως 3

Τα άτομα με αυτή τη βαθμολογία είχαν 6,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν βαθμολογία από 8 έως 10.

3,5 έως 5

Όσοι είχαν βαθμολογία από 3,5 έως 5,5 είχαν 3,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους είχαν υψηλή βαθμολογία.

6 έως 7,4

1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους με τις υψηλότερες βαθμολογίες.

10

Η υψηλότερη βαθμολογία. «Μόλις δύο άτομα που σημείωσαν βαθμολογία 10 πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης περίπου έξι ετών», λέει ο Araújo. Αν κάποιος μεταξύ 51 και 80 ετών έχει βαθμολογία 10, «οι πιθανότητες να είναι ζωντανός τα επόμενα έξι χρόνια είναι αρκετά καλές», λέει.

Το τεστ μπορεί να είναι πολύτιμο εργαλείο για τους γιατρούς για να δείξουν στους ασθενείς ότι πρέπει να φροντίσουν την υγεία τους, δήλωσε ο Berlacher.

«Στις μέρες μας οι περισσότεροι δεν ασκούνται και αν τους ρωτήσετε αν ανεβαίνουν τις σκάλες θα σας πουν για πόνους στα γόνατα και τους αστραγάλους. Έτσι είναι δύσκολο να τους αξιολογήσεις πραγματικά».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share