Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Φλεγμονή από κουνούπι: «Σωτήρας» σου η σπιτική κρέμα από μέλι και λεμόνι - Εξαφάνισε φαγούρα και πληγή

Ξέχνα τα σημάδια από κουνούπια

24 Ιουνίου 2024 16:59
Φλεγμονή από κουνούπι: «Σωτήρας» σου η σπιτική κρέμα από μέλι και λεμόνι - Εξαφάνισε φαγούρα και πληγή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το τσίμπημα κουνουπιού είναι άκρως ενοχλητικό. Πότε πρέπει χορηγηθούμε αντιβίωση και τι μπορούμε να κάνουμε αν το τσίμπημα προέρχεται από μολυσμένο κουνούπι; Με την ευκαιρία, δείτε Το κόλπο με το λεμόνι για μακρία και γερά νύχια χωρίς να σπάνε: Περιποιημένα σα να έκλεισες ραντεβού

Εκτός από ενοχλητικό, το τσίμπημα κουνουπιού, το οποίο ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μπορεί να χαρακτηριστεί και επικίνδυνο. Αν και οι περισσότεροι παραπονιούνται για έντονο κνησμό, ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων μπορεί να μολυνθεί ή να πάθει αλλεργικό σοκ.

Τσίμπημα κουνουπιού και συμπτώματα

Τα θηλυκά κουνούπια είναι εκείνα τα αιμοβόρα έντομα που τσιμπούν και είναι η αιτία διαφόρων συμπτωμάτων στον άνθρωπο. Τα θηλυκά διψούν για αίμα επειδή θέλουν να θρέψουν τα αυγά τους. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν εντός του πρώτου 24ώρου. Ο κνησμός και ένα ερυθρό εξόγκωμα είναι δύο από αυτά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιογόνων, κάποιοι άνθρωποι μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Τα άτομα αυτά μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, τοπικό οίδημα, φλύκταινες και αναφυλαξία. Μια πολύ σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση είναι η σήψη, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια.

undefined

Τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι

Το μολυσμένο κουνούπι μπορεί να εκθέσει το θύμα σε διάφορους ιούς, όπως ο αφρικανικός ιός Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες δυτικές χώρες, τα κουνούπια μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ένα υψηλό ποσοστό, περίπου το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Οι υπόλοιποι μπορεί να χάσουν και τη ζωή τους. Η πιο επικίνδυνη όμως ασθένεια που μπορούν να μεταφέρουν τα κουνούπια είναι ο δάγκειος πυρετός. Αν και το 50% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, ένα ποσοστό μπορεί να εμφανίσει υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ναυτία, έμετους, ανορεξία, διογκωμένους λεμφαδένες, ερύθημα του προσώπου και του δέρματος. Στην Ελλάδα, ο ιός έχει εκριζωθεί.

Τσίμπημα κουνουπιού και αντιβίωση

Μετά το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού θα χρειαστεί χορήγηση κάποιου αντιβιοτικού. Όταν λοιπόν το τσίμπημα είναι έντονο και το σημείο πρησμένο, θα πρέπει να εφαρμόσετε κάποια τοπική κρέμα με αντιισταμινικό, αντιβίωση και κορτιζόνη. Σε καταστάσεις όπου υπάρχει φλεγμονή χορηγείται επιπλέον αντιβίωση από το στόμα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό και στη συνέχεια με τον φαρμακοποιό σας.

Τσίμπημα κουνουπιού και φυσική θεραπεία

  • Μηλόξιδο: Το μηλόξιδο έχει επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.
  • Λεμόνι: Το λεμόνι έχει φυσική αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αναλγητική δράση.
  • Χυμός αλόης: Η αλόη δρα ως φυσικό αντισηπτικό. Περιέχει συστατικά και αμινοξέα που ωφελούν το δέρμα.
  • Μαγειρική σόδα: Τα ήπια αλκαλικά συστατικά της μαγειρικής σόδας μειώνουν τη φλεγμονή γύρω από το τσίμπημα.
  • Μέλι: Το μέλι είναι ιδανικό για τα τσιμπήματα των εντόμων, καθώς δρα ενάντια στις φλεγμονές και εξουδετερώνει τα μικρόβια.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share