Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Μαγειρική σόδα: 5 «θαυματουργές» θεραπευτικές ιδιότητες - Ποιες είναι οι παρενέργειες της

Οι μοναδικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό μας και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν

14 Απριλίου 2024 12:48
Μαγειρική σόδα: 5 «θαυματουργές» θεραπευτικές ιδιότητες - Ποιες είναι οι παρενέργειες της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μαγειρική σόδα ίσως να είναι και ένα από τα πιο χρήσιμα συστατικά που μπορεί κανείς να βρει στο ντουλάπι της κουζίνας του.

Πέρα από τις καθαριστικές και μαγειρικές της ιδιότητες, οι οποίες είναι αμέτρητες, προσφέρει και μοναδικά οφέλη στην υγεία μας.

Δείτε επίσης: Μαγειρική σόδα: Το «μαγικό» μείγμα που θα εξαφανίσει την κυτταρίτιδα από το σώμα σου

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν στην υγεία μας από την κατανάλωσή της.

Οι ιδιότητες της μαγειρικής σόδας για τον οργανισμό μας είναι οι εξής:

Συμβάλλει στη δυσπεψία

Η χρήση της μαγειρικής σόδας αναμειγμένης με νερό μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσπεψίες και τις καούρες. Προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και καταναλώστε το.

Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να περιμένετε δύο ώρες μετά τη λήψη των φαρμάκων προτού καταναλώσετε μαγειρική σόδα. Αυτό συμβαίνει διότι η μαγειρική σόδα επιβραδύνει την απορρόφηση των φαρμάκων από το στομάχι.

Ανακουφίζει τους ερεθισμούς

Η μαγειρική σόδα έχει την ιδιότητα ότι μπορεί να ανακουφίσει από μικρούς ερεθισμούς, πόνο, ξυσίματα στο δέρμα και ερυθρότητα που προκαλούνται από τσιμπήματα κουνουπιών και διάφορες αλλεργίες.

Ανακατέψτε λίγη με νερό και εφαρμόστε το μείγμα στο δέρμα σας για 20 με 25 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Αυξάνει την απόδοση της σωματικής άσκησης

Κατά τη σωματική δραστηριότητα, η απελευθέρωση του γαλακτικού οξέος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προβλημάτων όπως η δυσκαμψία και η μυϊκή κόπωση, καθώς μπορεί να συσσωρευτεί στους μύες και τις αρθρώσεις.

Η σταδιακή συμπληρωματική λήψη 0,4 g (μαγειρικής σόδας)/kg σωματικού βάρους στην άσκηση, έχει ως όφελος ότι βελτιώνει την απόδοση χωρίς την παρουσία σημαντικών γαστρεντερικών συμπτωμάτων.

Βοηθάει στην κυστίτιδα και τη φλεγμονή της

Η κυστίτιδα είναι μια συχνότερη πάθηση στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Παρουσιάζεται όταν η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη μολύνονται από διάφορα βακτήρια, προκαλώντας ερεθισμό και ακολούθως φλεγμονή.

Για να λάβουμε τα οφέλη της μαγειρικής σόδας αν έχουμε κυστίτιδα, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι του γλυκού, σε ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε όταν εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις κυστίτιδας, έως δύο φορές την ημέρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Βοηθάει στη στοματική υγιεινή

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόπαστα που περιέχει μαγειρική σόδα, έχει μοναδικές ιδιότητες και οφέλη για τη στοματική μας κοιλότητα.

Η μαγειρική σόδα βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και συμβάλλει στην υγεία των ούλων.

Αναμείξτε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και χρησιμοποιήστε το διάλυμα για στοματικές πλύσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε φρέσκια την αναπνοή σας και την υγεία του στόματός σας.

Αφού είδαμε κάποια από τα οφέλη, πάμε να δούμε και κάποιες επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν από την κατανάλωση μαγειρικής σόδας.

Μαγειρική σόδα

Οι παρενέργειες της μαγειρικής σόδας στην υγεία μας:

Η υπερκατανάλωση μαγειρικής σόδας (είτε σε μεγάλες ποσότητες, είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα) μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και κάποιες παρενέργειες, περιλαμβάνοντας:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Προβλήματα καρδιαγγειακού συστήματος
  • Νευρολογικά προβλήματα
  • Προβλήματα στα νεφρά
  • Ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες
  • Χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Εμετό
  • Κράμπες

Για να αποφύγετε τις παρενέργειες από τη κατανάλωση μαγειρικής σόδας, σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε αρχικά με τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share