Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Kίρσοί: O χειμώνας είναι η ιδανική περίοδος για οριστική αντιμετώπιση

27 Νοεμβρίου 2023 10:33
Kίρσοί: O χειμώνας είναι η ιδανική περίοδος για οριστική αντιμετώπιση

Οι κιρσοί αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα στο γενικό πληθυσμό με λειτουργικές επιπτώσεις στα κάτω άκρα. Οι κιρσοί αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές και επώδυνες καταστάσεις, όπως χρόνια δερματίτιδα, φλεγμονές, έκζεμα και άτονα έλκη, ενώ πάντα υποβόσκει ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Τα κυριότερα συμπτώματα από τα οποία συνοδεύονται οι κιρσοί είναι ο πόνος, η αδυναμία ορθοστασίας, η καυσαλγία, το οίδημα, ο κνησμός, οι κράμπες και γενικά, τα βαριά άκρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας. Σε περίπτωση που εμφανίζετε ένα ή και περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον ειδικό για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων σας και να ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Μάλιστα, η χειμερινή περίοδος που διανύουμε είναι ίσως η ιδανική εποχή για τη θεραπεία του προβλήματος, καθώς μας προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, συγκριτικά με το καλοκαίρι.

Ας δούμε αναλυτικά γιατί ο χειμώνας προσφέρεται για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κιρσών.

Είναι εύκολο να αποφύγουμε/περιορίσουμε την έκθεσή μας στον ήλιο

Μετά τη θεραπεία των κιρσών, καλό είναι να αποφύγετε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και στη ζέστη, καθώς η έκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό του δέρματος. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το πετύχετε τους χειμερινούς μήνες, όταν φοράτε μακριά ρούχα και περνάτε τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης γίνονται καλύτερα ανεκτές

Οι κάλτσες συμπίεσης συνιστώνται για τις πρώτες ημέρες μετά την θεραπεία και καθώς είναι κατασκευασμένες από ελαστικό και έχουν ιδιαίτερα στενή εφαρμογή, γίνεται εύκολα κατανοητό πως η εφαρμογή τους είναι πιο άνετη όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι υψηλές και ο καιρός δροσερός.

Τον χειμώνα είμαστε λιγότερο δραστήριοι

Αυτό ισχύει για όσους δεν ασχολούνται συστηματικά με κάποιο άθλημα ή κάποια μορφή εκγύμνασης. Ενώ, σχεδόν όλοι, μπορούν να επιστρέψουν στην πλειονότητα των δραστηριοτήτων τους αμέσως μετά τη θεραπεία, συνιστάται να αποφεύγεται η έντονη άσκηση για τις πρώτες 10 ημέρες .Το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο, η άρση βαριών αντικειμένων ή οποιαδήποτε απαιτητική άσκηση μπορεί να επηρεάσει τους μυς των ποδιών, μια κατάσταση που ενδέχεται να επηρεάσει και την υγεία των φλεβών.

Τον χειμώνα τείνουμε να είμαστε λιγότερο δραστήριοι από ό,τι το καλοκαίρι, έστω και αν δεν αθλούμαστε συστηματικά, επομένως είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε τις επίπονες και απαιτητικές δραστηριότητες

Η χειμερινή ενδυμασία προσφέρει κάλυψη στα προσωρινά σημάδια της θεραπείας

Ενώ οι διάφορες διαθέσιμες θεραπείες (σκληροθεραπεία, αφαίρεση με λέιζερ κ.α) δεν αφήνουν μόνιμα σημάδια, μπορεί να παρατηρήσετε μικροαιματώματα ή δυσχρωμία στο δέρμα σας. Καθώς τα χειμερινά ρούχα κρύβουν κατά κύριο λόγο τα πόδια, δεν θα ανησυχείτε για την έκθεσή τους στον ήλιο, όπως συμβαίνει με την καλοκαιρινή περιβολή, π.χ σορτς, μαγιό.

Πείτε «αντίο» στους κιρσούς με το ενδοαυλικό laser γρήγορα, αποτελεσματικά & ανώδυνα

Με τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων το ενδοαυλικό laser αποτελεί πια το gold standard στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η επέμβαση με laser έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη
  • Διαρκεί 40-50 λεπτά για το κάθε σκέλος, χωρίς τομές
  • Πραγματοποιείται με σεβασμό των ιστών, χωρίς τραύμα, και με βάση τη φυσιολογική λειτουργία των φλεβών
  • Δεν τραυματίζονται νεύρα, ούτε ιστοί και δεν καταστρέφονται φλέβες ζωτικές και υγιείς
  • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχουν ουλές στο δέρμα
  • Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα

Αν επιλέξετε τον χειμώνα για να βελτιώσετε την εικόνα, αλλά πάνω απ’ όλα την υγεία των ποδιών σας, θα είστε πανέτοιμοι να αναδείξετε τα υγιή και όμορφα πόδια σας όταν έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι. Μην το αναβάλλετε, γιατί όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο της νόσου , τόσο πιο δύσκολη και μεγαλύτερη είναι η περίοδος αποθεραπείας .

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία στο 2107296277.

Χαράλαμπος Ηλίας

Info:

Ο Αγγειοχειρουργός, Αγγειολόγος Χαράλαμπος Κ. Ηλίας γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στην στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων (Θεσσαλονίκης). Ξεκίνησε να εργάζεται το 1992 ως στρατιωτικός ιατρός στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών.

Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό εδώ

Ακολουθήστε τον Χαράλαμπο Ηλία σε Facebook & Instagram.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share