Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

'Ολες οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού!

Τι πρόοδος έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της νόσου;

30 Οκτωβρίου 2023 16:21
'Ολες οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού!

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, ενώ ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για αυτή την κακοήθεια. Εμείς μιλήσαμε με την Ευαγγελία Μοιρογιώργου, MD, MSc, Ογκολόγο στο Αντικαρκινικό- Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», η οποία μας ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου.

Καρκίνος του μαστού: Σε ποιές κατηγορίες διακρίνεται;

Υπάρχουν 3 κατηγορίες καρκίνου του μαστού με βάση τα χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου: ο τριπλά αρνητικός, ο Her-2 θετικός και ο ορμονοθετικός Ηer-2 αρνητικός. Η μεγάλη αλλαγή ως προς την θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου είναι η προσθήκη της ανοσοθεραπείας στην χημειοθεραπεία, τόσο στο μεταστατικό όσο και στο πρώιμο στάδιο σαν προεγχειρητική θεραπεία. Όσον αφορά τον ορμονοθετικό Ηer-2 αρνητικό καρκίνο η μεγάλη αλλαγή αφορά τους cdk4/6 αναστολείς που χορηγούνται μαζί με την ορμονοθεραπεία που ενώ ξεκίνησαν σαν θεραπεία της μεταστατικής νόσου έχουν δείξει όφελος και στο πρώιμο στάδιο, μετά το χειρουργείο, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για υποτροπή. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές στοχευμένες θεραπείες σε ασθενείς που εμφανίζουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις, όπως η μετάλλαξη PI3K και η μετάλλαξη του ESR1.

Ολες οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού!

Μάθε για όλες τις νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Οι μεγαλύτερες εξελίξεις ίσως αφορούν τον Ηer-2 θετικό καρκίνο. Για αυτή την μορφή καρκίνου έχουμε νεότερα φάρμακα όπως το tucatinib, που έχει δράση στις εγκεφαλικές μεταστάσεις, για τις οποίες μέχρι πρότινος το μόνο μας όπλο ήταν η ακτινοβολία.

Η σημαντικότερη όμως νεότερη κατηγορία φαρμάκων που ξεκίνησε από την Her-2 θετική νόσο αφορά στα συζευγμένα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία είναι αντισώματα έναντι κάποιου υποδοχέα του καρκινικού συνδεδεμένα με χημειοθεραπεία. Τα φάρμακα αυτά συνδέονται με τον υποδοχέα του καρκινικού κυττάρου και εισάγουν το χημειοθεραπευτικό.

μέσα στο καρκινικό κύτταρο, σαν ένας άλλος δούρειος ίππος. Το πρώτο φάρμακο αυτής της κατηγορίας ήταν το trastuzumab deruxtecan που αρχικά πήρε έγκριση για την μεταστατική Ηer-2 θετική νόσο και έχει δείξει υψηλές ανταποκρίσεις και αύξηση της επιβίωσης. Άλλο σημαντικό φάρμακο αυτής της κατηγορίας είναι το sazituzumab govitecan που έχει πάρει έγκριση και για τον τριπλά αρνητικό αλλά και τον ορμονοθετικό Her-2 αρνητικό καρκίνο του μαστού, ενώ δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες και νεότερα συζευγμένα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η Ευαγγελία Μοιρογιώργου, MD, MSc, Ογκολόγος στο Αντικαρκινικό- Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Η Ευαγγελία Μοιρογιώργου, MD, MSc, Ογκολόγος στο Αντικαρκινικό- Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

Τέλος για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού και μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1&2, που σχετίζονται με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού, υπάρχουν οι parp αναστολείς που εκτός από το μεταστατικό στάδιο έχουν πια πάρει έγκριση και στο πρώιμο στάδιο μετά το χειρουργείο, αφού έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ασθενών που οδηγούνται στην ίαση.

Πολλές λοιπόν είναι οι εξελίξεις για τον καρκίνο του μαστού, μία νόσο ιάσιμη σε αρχικό στάδιο και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει ξεχνάμε τον ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share