Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ύπνος με κλιματιστικό: Οι κρυφοί κίνδυνοι για την υγεία σου

Μεγάλη προσοχή!

26 Ιουλίου 2023 11:58
Ύπνος με κλιματιστικό: Οι κρυφοί κίνδυνοι για την υγεία σου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μερικές καλοκαιρινές νύχτες είναι απλώς πολύ ζεστές για να κοιμηθείς χωρίς κλιματισμό. Η ζέστη μπορεί να σε κάνει να στριφογυρνάς για ώρες με αποτέλεσμα να μην κοιμάσαι ούτε καλά, ούτε όσο θα έπρεπε για να ξεκουραστείς.

Αλλά μήπως ο ύπνος με το κλιματιστικό ανοιχτό σε αρρωσταίνει; Kαι αν ναι, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με αυτό; Παρακάτω λοιπόν σου παρουσιάζουμε 5 λόγους για τους οποίους αξίζει να σκεφτείς δύο φορές πριν αποφασίσεις να μετατρέψεις την κρεβατοκάμαρά σου σε «ψυγείο».

Ύπνος με κλιματιστικό: Πότε είναι επικίνδυνο για την υγεία σου;

1. Ο ύπνος με κλιματιστικό ρίχνει τη θερμοκρασία σου

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, πέφτει ελαφρώς ενώ κοιμάσαι. Η ενεργοποίηση του κλιματιστικού μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία σου, παρόλο που μπορεί να είναι μια ζεστή νύχτα ή ακόμα κι αν είσαι σκεπασμένη με το πάπλωμα σου. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που θα συμβεί όταν η θερμοκρασία σου πέσει πολύ χαμηλά, είναι το να ξυπνήσεις μέσα στη μέση της νύχτας, χωρίς να απολαύσεις τον βραδινό σου ύπνο. Στη χειρότερη, ορισμένες από τις σωματικές σου λειτουργίες μπορεί να παρεμποδιστούν λόγω της μειωμένης θερμοκρασίας του σώματός σου.

2. Ο ύπνος με κλιματιστικό ξηραίνει τον αέρα

Εάν ξυπνάς το πρωί με ξηρό λαιμό, μύτη και δέρμα, μπορεί να είναι επειδή το κλιματιστικό σου ήταν ανοιχτό όλη τη νύχτα. Ο κρύος αέρας του κλιματισμού, είναι επίσης πιο στεγνός. Αυτός ο ξηρότερος αέρας που εισπνέεις όλο το βράδυ, προκαλεί ξηρότητα στη μύτη και τον λαιμό, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Οι ειδικοί συνιστούν να ρυθμίζεις το κλιματιστικό σου στο 90% υγρασίας ενώ κοιμάσαι. Εάν δεν έχει ρύθμιση υγρασίας, μπορεί να χρησιμοποιήσεις έναν ποιοτικό υγραντήρα που μπορείς να χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με το κλιματιστικό.

3. Ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ενώ κοιμόμαστε, το σώμα μας κατευθύνει την ενέργεια του σε άλλες λειτουργίες οι οποίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είμαστε ξύπνιοι. Λειτουργίες όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η κυτταρική ανάπλαση. Ο ανεπαρκής ή διαταραγμένος ύπνος, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αυτές τις λειτουργίες, μειώνοντας ουσιαστικά τις άμυνες του οργανισμού. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να εμποδίσουν την εκτέλεση αυτών των λειτουργιών.

Ύπνος με κλιματιστικό: Οι κρυφοί κίνδυνοι για την υγεία σου

4. Χαλάει τον φυσικό σου «θερμοστάτη»

Η θερμορύθμιση αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί τη σταθερή τη θερμοκρασία του, αλλά και να προσαρμόζεται σε ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, εάν κάνεις ένα ζεστό ντους κάθε μέρα, το σώμα σου θα συνηθίσει περισσότερο στο ζεστό νερό. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του κλιματιστικού τη νύχτα. Εάν λειτουργείς το κλιματιστικό όλη μέρα και όλη νύχτα, το σώμα σου θα χάσει την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται ή να αντιμετωπίζει διάφορες θερμοκρασίες.

5. Ο ύπνος με κλιματιστικό μπορεί να απειλεί το αναπνευστικό σου

Είναι απολύτως απαραίτητο να φροντίζεις για τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σου και ότι τα φίλτρα του καθαρίζονται ή αντικαθίστανται σε τακτική βάση. Ένα κλιματιστικό, ειδικά τα φίλτρα του, μπορεί να γίνει το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών όπως ακάρεα και μύκητες. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορούν να απελευθερωθούν στον ψυχρότερο αέρα που εκπέμπεται από το κλιματιστικό απειλώντας το αναπνευστικό σύστημα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να επιδεινώσουν συμπτώματα αλλεργιών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι υπεύθυνοι για σοβαρές νόσους του αναπνευστικού, όπως η νόσος των Λεγεωνάριων ή λεγεωνέλλωση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share