Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Προστάτης της υγείας: Το άγνωστο φρούτο που θεραπεύει από διαβήτη μέχρι όγκους!

Για ποιο πρόκειται και ποιες οι «θαυματουργές» του ιδιότητες

8 Ιουνίου 2023 07:51
Προστάτης της υγείας: Το άγνωστο φρούτο που θεραπεύει από διαβήτη μέχρι όγκους!
Από Κυριάκος Μελλίδης

Μπορεί πολλοί να το γνώριζαν σαν φρούτο ή απλά να το είχαν ακουστά, ωστόσο ερευνητές εξέτασαν πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το λευκό μούρο στον οργανισμό του ανθρώπου. «Θεραπεύει» διαβήτη έως όγκους!

Έχουν γλυκια γεύση και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε, ανθοκυανίνες, φυτοχημικά, που ευθύνονται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Τα λευκά μούρα έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε κάλιο από μια μπανάνα (776mg ανά 100γρ). Μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων λευκών μούρων καλύπτει σχεδόν το 10% των ημερησίων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου.

Δείτε επίσης: Φυσικό λίπασμα: Το άγνωστο φρούτο που διώχνει τα ζιζάνια από τις γλάστρες και ζωντανεύει ξανά τα φυτά

Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες θεωρείται πως προστατεύουν την καρδιά, αναστέλλουν τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αύξηση του οξειδίου του αζώτου και μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνση των αρτηριών.

Βοηθούν στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον. Ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βρέθηκε στα λευκά μούρα είναι η ρεσβερατρόλη (παρούσα σε κόκκινο κρασί). Η ρεσβερατρόλη, επιδεικνύει παρόμοιες προστατευτικές ιδιότητες με την ανθοκυανίνη, αλλά επίσης ενεργοποιεί τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της κακή χοληστερόλης (LDL). Μια σημαντική έρευνα υποστηρίζει πως η ρεσβερατρόλη μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ.

Λευκό μούρο
Λευκό μούρο

Αυτό το φρούτο εκτός από νόστιμο είναι και προστάτης της καρδιάς

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα δε λέει η παροιμία; Έτσι ακριβώς είναι! Το συγκεκριμένο φρούτο δεν είναι μόνο νόστιμο είναι και ευεργετικό, καθώς προλαμβάνει το έμφραγμα και όχι μόνο!

Οι διαλυτές φυτικές ίνες των μήλων φαίνεται να προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης – και δη της «κακής» (LDL)- στο αίμα, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων, αλλά και της περιεχόμενης πηκτίνης. Μία μελέτη αναφέρει πως η καθημερινή κατανάλωση 2-3 μήλων μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης μέχρι και 10% ενώ φάνηκε να υπάρχει μεγαλύτερη μείωση στις γυναίκες από τους άνδρες.

Επίσης, μεταξύ των πιθανών δράσεων των πολυφαινολικών ουσιών φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται και προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμα, μία μελέτη υποστηρίζει πως άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά έστω ένα μήλο, είχαν κατά 59% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν.

Τα μήλα περιέχουν μία ουσία, την πηκτίνη, που παίζει ρόλο στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παρεμποδίζοντας την απότομη αύξησή του, καθώς επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Ένα μήλο μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκό κατά τη διάρκεια πιθανής υπογλυκαιμικής φάσης, εξαλείφοντας την ατονία ή τη ζαλάδα που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, χωρίς όμως να προκαλεί υπερβολική αύξηση στα επίπεδά της.

Άρα τα μήλα χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης είναι προτιμότερη η κατανάλωση του φρούτου παρά του χυμού καθώς το πρώτο δίνει μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share