Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το φρούτο «βάλσαμο» του καλοκαιριού με τα αμέτρητα οφέλη που πρέπει να εντάξετε άμεσα στην διατροφή σας

Ένα τέτοιο φρούτο την ημέρα και σωθήκατε

7 Ιουνίου 2023 16:16
Το φρούτο «βάλσαμο» του καλοκαιριού με τα αμέτρητα οφέλη που πρέπει να εντάξετε άμεσα στην διατροφή σας
Από Ανθή Κουρεντζή

Το καλοκαίρι και τα νεκταρίνια πάνε μαζί! Τώρα είναι η εποχή τους και μπορείτε να τα βρείτε σε προσιτές τιμές και θα δείτε το δέρμα σας να λάμπει, αφού πρόκειται για έναν αντιοξειδωτικό θησαυρό. Με την ευκαιρία, δείτε το φρούτο superfood των Αρχαίων Ελλήνων που χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα νεκταρίνια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και καλίου.

Τα αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε Αντιοξειδωτικά

Τα νεκταρίνια περιέχουν ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα. Η κατανάλωση μερικών μερίδων νεκταρινιών κάθε εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία σας και να καταπολεμήσετε τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.

  • Αυξάνουν την πεπτική ικανότητα του οργανισμού

Τα νεκταρίνια παρέχουν αρκετά υψηλά επίπεδα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πεπτική υγεία. Οι φυτικές ίνες μετακινούνται μέσω του γαστρεντερικού μας σωλήνα χωρίς να δημιουργούν βλάβη και βοηθώντας να κινηθούν όλα τα περιττώματα.

  • Βοηθήματα στην απώλεια βάρους

Τα νεκταρίνια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή αν ψάχνετε να χάσετε βάρος γρήγορα .

  • Ενισχύουν την υγεία των ματιών

Τα νεκταρίνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την όραση και υγεία των ματιών . Στην πραγματικότητα, μια ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως νυχτερινή τύφλωση, ξηροφθαλμία και μειωμένη όραση.

  • Μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων

Τα νεκταρίνια περιέχουν ισχυρές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων σύμφωνα με μερικές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Μια μελέτη στο περιοδικό Food Chemistry σημείωσε ότι οι πολυφαινόλες στα νεκταρίνια και τα ροδάκινα βοήθησαν να σκοτώσουν και να σταματήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά τα υγιή κύτταρα.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα νεκταρίνια περιέχουν αρκετές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ενισχύσει και να αποτρέψει τις μολύνσεις. Για παράδειγμα, μια μαζική αναθεώρηση που περιλαμβάνει 30 μελέτες έδειξε ότι η βιταμίνη C συνέβαλε στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας του κρυολογήματος.

Το φρούτο «βάλσαμο» του καλοκαιριού με τα αμέτρητα οφέλη που πρέπει να εντάξετε άμεσα στην διατροφή σας

  • Σταθεροποιούν τη ζάχαρη στο αίμα

Οι ίνες που βρίσκονται στα νεκταρίνια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για να αποφευχθούν αιχμές και συντριβές. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από το φαγητό.

  • Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Τα νεκταρίνια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ολικής και κακής LDL χοληστερόλης.

Πώς να τα καταναλώσετε:

Τα νεκταρίνια μπορούν να καταναλωθούν και με την φλούδα . Αυτό είναι προτιμότερο καθώς προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Φυσικά θα πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά πριν την κατανάλωση.

Δοκιμάστε τα νεκταρίνια σε smoothies μαζί με πεπόνι και γιαούρτι ή γάλα αμυγδάλου. Επίσης είναι πολύ νόστιμα σε συνταγές για pancakes / muffins. Μην διστάσετε να τα προσθέσετε στο πρωινο σας μαζί με νιφάδες βρώμης, μέλι και κανέλα. Φυσικά οι μαρμελάδες με βάση το ροδάκινο είναι απολαυστικές και συνδυάζονται υπέροχα με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Και απλά αν τα ψησετε πασπαλισμένα με κανέλα και γαρύφαλλο θα έχετε ένα υπέροχο υγιεινό γλυκό που συνδυάζεται με γιαούρτι ή με παγωτό.

Συντήρηση:

Τα ώριμα φρούτα είναι αρωματικά και απαλά στην αφή. Αν δεν είναι ώριμα αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες για να ωριμάσουν. Επιλέξτε νεκταρίνια με λεία επιδερμίδα. Αποφύγετε τα θαμπά, μαλακά ή ζαρωμένα φρούτα, ή αυτά που έχουν τρύπες στην επιφανειά τους. Τα νεκταρίνια μπορούν να διατηρηθούν για πέντε ημέρες σε άψογη κατάσταση εάν αποθηκευτούν σε μια πλαστική σακούλα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share