Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για φάρμακο που βοηθά στο αδυνάτισμα!

Προσοχή!

26 Απριλίου 2023 14:26
«Καμπανάκι» ΕΟΦ για φάρμακο που βοηθά στο αδυνάτισμα!
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά την έλλειψη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο ενέσιμο φάρμακο για τον διαβήτη που χρησιμοποιείται κατά κόρον και για αδυνάτισμα, ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να αποσυρθεί κάθε διαφήμιση από τα Μέσα. Παράλληλα, ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντισηπτικό χεριών!

«To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν κατά του διαβήτη OZEMPIC και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και συνεχίζει:

«Οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον Τύπο

Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) OZEMPIC, που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις.

Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους».

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για φάρμακο που βοηθά στο αδυνάτισμα

Αναφερόμενος στην παράνομη διαφήμιση του OZEMPIC, ο ΕΟΦ επισημαίνει:

«Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία απαγορεύεται κάθε διαφήμιση συνταγογραφούμενου φαρμάκου στο κοινό. Η διαφήμιση είναι επιτρεπτή μόνο με τη μορφή της ιατρικής ενημέρωσης, δηλαδή προς τους επαγγελματίες υγείας που το συνταγογραφούν, και μόνο από τις υπεύθυνες εταιρείες και με τους αυστηρούς όρους της νομοθεσίας.

  • Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του καταναλωτή και του ασθενούς, δεδομένου ότι για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Πόσο μάλλον όταν ένα προϊόν προβάλλεται για λόγους που δεν προβλέπονται από τις ουσιώδεις πληροφορίες του φαρμάκου.
  • Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα του συνταγογραφούμενου αυτού φαρμάκου (ή άλλου επίσης) και καλείται επίσης να ενημερώσει τον ΕΟΦ ([email protected]) για την αρχική πηγή της ενημέρωσης.
  • Παρακαλούνται οι φαρμακοποιοί να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλαδή μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής
  • Παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Επίσης σε καμία περίπτωση να μην προμηθεύεται φάρμακα από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία του».

Ozempic: Μαρτυρίες για απώλεια μαλλιών μετά τη χρήση του

Άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το εν λόγω φάρμακο για απώλεια βάρους ανέφεραν τριχόπτωση, παρόλο που αυτή δεν αναφέρεται στις πιθανές παρενέργειες.

Και ενώ οι αναφορές για απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια των φαρμάκων είναι αρκετές και ανησυχητικές, ο Δρ Vijaya Surampudi, βοηθός διευθυντή του προγράμματος διαχείρισης βάρους του UCLA στο Λος Άντζελες, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη παρενέργεια δεν είναι συνηθισμένη.

«Η απώλεια μαλλιών είναι απίθανο να σχετίζεται με τα φάρμακα, όμως είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με την απώλεια βάρους που είναι αποτέλεσμα αυτών των φαρμάκων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Ozempic δεν αναφέρει την τριχόπτωση ως παρενέργεια, ωστόσο το 3% των ασθενών ανέφερε απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share