Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023

Μη βάζετε ποτέ τις πατάτες σας στο ψυγείο - «Κινδυνεύετε από...»

Μεγάλη προσοχή!

21 Μαρτίου 2023 14:35
Μη βάζετε ποτέ τις πατάτες σας στο ψυγείο - «Κινδυνεύετε από...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σοβαρός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζουμε τις πατάτες στο ψυγείο! Κάποιοι συνηθίζουν να τις τοποθετούν στο ψυγείο, ώστε να τις κρατούν φρέσκες, όμως απ' ότι φαίνεται αυτό είναι λάθος. Στο σημείο να τονίσουμε, ότι ούτε τις ντομάτες πρέπει να τις βάζετε στο ψυγείο.

Οι κρύες θερμοκρασίες του ψυγείου μπορούν να μετατρέψουν το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη, σύμφωνα με το Mirror. Στη συνέχεια, όταν ψήνετε ή τηγανίζετε πατάτες σε θερμοκρασία πάνω από 120ºC, τα σάκχαρα συνδυάζονται με το αμινοξύ ασπαραγίνη και παράγουν ένα χημικό που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, σύμφωνα με το American Cancer Society.

Αυτό το χημικό χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το χαρτί, οι βαφές και τα πλαστικά όπως και η επεξεργασία νερού και αποβλήτων. Ο κύριος τρόπος έκθεσης του ανθρώπου στο ακρυλαμίδιο είναι μέσω του καπνίσματος, αλλά βρίσκεται και σε φαγητά όπως τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, κρακεράκια, ψωμί, μπισκότα, δημητριακά και καφέ.

Πατάτες στο ψυγείο

Έρευνα σε ποντίκια έδειξε το χημικό αυτό αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου. Έρευνες σε ανθρώπους δεν έχει δώσει σταθερά στοιχεία ότι η έκθεση στο ακρυλαμίδιο αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου αλλά έχει συγκεχυμένα αποτελέσματα για τον καρκίνο των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Το National Toxicology Program κατατάσσει το χημικό ως καρκινογόνο, σύμφωνα με τις έρευνες σε πειραματόζωα που έλαβαν ακρυλαμίδιο από το νερό, όπως αναφέρει το Reader’s Digest. Τα καλά νέα είναι πώς οι έρευνες έδειξαν ότι το να μη βάζουμε τις πατάτες στο ψυγείο και το να μειώσουμε τον χρόνο μαγειρέματος, μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο.

Σύμφωνα με το American Cancer Society, αποθήκευσε τις πατάτες σου εκτός ψυγείου, σε δροσερό και σκιερό μέρος, όπως σε ντουλάπι και μαγείρεψέ τες ελαφριά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share