Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

Καμία ανησυχία: Αυτά είναι τα 10 τρόφιμα που τρώγονται ακόμα κι αν έχουν λήξει!

Δεν χρειάζεται να τσεκάρετε την ημερομηνία λήξης

16 Μαρτίου 2023 19:38
Καμία ανησυχία: Αυτά είναι τα 10 τρόφιμα που τρώγονται ακόμα κι αν έχουν λήξει!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η λήξη των τροφών δεν είναι πάντα ενδεικτική της κατανάλωσής τους, τουλάχιστον σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε ο Independent, παρουσιάζοντας κάποια που μπορούν να φαγωθούν ακόμα κι αν η ημερομηνία τους έχει παρέλθει. Δείτε λοιπόν τη λίστα με τα 10 τρόφιμα που τρώγονται ακόμα και αν έχουν λήξει.

Με την ευκαιρία, αυτά τα τρόφιμα δεν κάνει να βάζουμε σε αλουμινόχαρτο.

1.Τσιπς

Το αλάτι που έχουν βοηθά στην συντήρησή τους.

2. Σοκολάτα

Η ζάχαρη λειτουργεί όπως το αλάτι, συντηρώντας σε καλή κατάσταση το τρόφιμο.

3. Κέτσαπ

κέτσαπ ημερομηνία λήξης

Τρόφιμα όπως η κέτσαπ, διατηρούνται μέχρι και 12 μήνες αν φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος ή στο ψυγείο.

4. Γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και έξι μήνες μετά την ημερομηνία λήξης του. Μπορείτε να αφαιρέσετε το στρώμα της μούχλας και να το καταναλώσετε άφοβα.

5. Σκληρό τυρί

Αρκετά είδη τυριών, καλό είναι να έχουν αυτή την ιδιαίτερη… μούχλα.

6. Γάλα

Αν δεν έχει δυσάρεστη οσμή και δεν έχει αρχίσει να πήζει, μπορεί να καταναλωθεί.

7. Αυγά

αυγά ημερομηνία λήξης

Βάλτε τα σε ένα μπολ με νερό. Αν επιπλέουν, σημαίνει ότι έχουν βακτήρια και αέρια στο εσωτερικό τους. Αν βυθιστούν, τότε είναι καλά για κατανάλωση.

8. Ψωμί

Αν το ψωμί έχει μπαγιατέψει, ζεστάνετέ το στην τοστιέρα ή τον φούρνο. Αν έχει μούχλα, μην το καταναλώσετε.

9. Ρύζι

Το ρύζι, αντέχει για αρκετούς μήνες, ακόμα και για χρόνια.

10. Φρούτα και λαχανικά

Ακολουθήστε την κοινή λογική. Αν δεν έχουν μούχλα, καταναλώστε τα.

6+1 «τρανς» τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Το συκώτι

Μερικοί από εμάς από παιδιά δυσανασχετούμε στη σκέψη να φάμε ψιλοκομμένο συκωτάκι, ενώ άλλοι το λατρεύουμε με όλη μας την καρδιά. Εάν ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία είμαστε εξαιρετικά τυχεροί, καθώς σύμφωνα με την δρ Eλέανορ Λεβίν, καρδιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το συκώτι είναι ένα κόκκινο κρέας εξαιρετικά πλούσιο σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Πέρα από το γεγονός ότι βλάπτουν την υγεία της καρδιάς, τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Το συκώτι ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για έναν πρόσθετο λόγο: Επειδή είναι το όργανο που φιλτράρει τις τοξίνες του ζώου, οι οποίες στο σύνολό τους, συγκεντρώνονται εκεί.

6+1 «τρανς» τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Τα λουκανικάκια Φρανκφούρτης

Πλούσια σε νάτριο, το οποίο ανεβάζει επικίνδυνα τους δείκτες της αρτηριακής πίεσης, τα λουκάνικα πρωινού αποτελούν συν τοις άλλοις μια πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αυξάνουν τα ποσοστά της κακής χοληστερόλης. Εκτός αυτού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδεικνύει όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των λουκάνικων, του ζαμπόν και του μπέικον ως καρκινογόνα.

Η μαργαρίνη

Η μαργαρίνη είναι εξίσου επιβλαβής με το αυθεντικό βούτυρο, με μελέτη να διαπιστώνει ότι μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη την ημέρα, αυξάνει κατά 6% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Αντίθετα, το ελαιόλαδο συσχετίστηκε με 4% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο όποτε είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, ακόμη κι αν πρόκειται για το μαγείρεμα αυγών ή το ψήσιμο ενός τοστ.

Η μπριζόλα

Σύμφωνα με την Λέοναρντ Λίλη, επικεφαλής καρδιολογίας στο Brigham and Women’s Faulkner Hospital, μια μπριζόλα, έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.

Το μπέικον

Το μπέικον είναι ένα παράδειγμα κόκκινου κρέατος υψηλής επεξεργασίας που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνει την κακή χοληστερόλη, που επιστημονικά ορίζεται ως λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Η μέθοδος επεξεργασίας του μπέικον περιλαμβάνει την προσθήκη σακχάρων και νιτρικών αλάτων. Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούνται σε αυτή την διαδικασία μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών, εκτοξεύοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το τηγανητό κοτόπουλο

Η τακτική κατανάλωση τηγανητών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, εκτοξεύοντας την ποσότητα κορεσμένων και τρανς λιπαρών στο σώμα. Αυτά τα ανθυγιεινά λίπη ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξήσουν τα επίπεδα LDL, δηλαδή της κακής χοληστερόλης και να μειώσουν τα επίπεδα HDL, δηλαδή τα επίπεδα καλής χοληστερόλης.

Αντί να χρησιμοποιήσουμε τηγάνι, μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά και να ψήσουμε το κοτόπουλο στο φούρνο, διατηρώντας τη γεύση του και γλιτώνοντας ένα σωρό περιττές θερμίδες.

Ντόνατς

Συνήθως τα ντόνατς τηγανίζονται σε έλαια γεμάτα τρανς λιπαρά, γεγονός που σύμφωνα με την καρδιολόγο δρ Τζέιν Μόργκαν, τα καθιστά απαγορευτικά για την καρδιά μας.

«Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Τα τρανς λιπαρά συχνά ”μεταμφιέζονται” στις ετικέτες σε” μερικώς υδρογονωμένα έλαια”, επομένως πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις διατροφικές ενδείξεις και να τα αποφεύγουμε» καταλήγει.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share