Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Μήπως έφαγες χαλασμένο αυγό; Κίνδυνος δηλητηρίασης - Μεγάλη προσοχή!

Δώστε βάση!

8 Μαρτίου 2023 15:14
Μήπως έφαγες χαλασμένο αυγό; Κίνδυνος δηλητηρίασης - Μεγάλη προσοχή!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σίγουρα σας έχει τύχει να μη θυμάστε από πότε έχετε αφήσει ένα αυγό στο ψυγείο ή να καταλάβετε ότι το αυγό έχει χαλάσει όταν είναι πια πολύ αργά, δηλαδή αφού το έχετε ήδη αναμείξει με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής σας.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ρητή απαγόρευση: Μην πετάτε το βρασμένο νερό από τα αυγά - Μπορεί να είναι θαυματουργό για τα φυτά

Επειδή ένα χαλασμένο αυγό μπορεί να αποτελέσει αιτία τροφικής δηλητηρίασης (π.χ. σαλμονέλα), δείτε ένα πολύ απλό τρικ που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αμέσως αν το αυγό είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, ένα αυγό που έχει μείνει αρκετές μέρες στο ψυγείο επιπλέει στο νερό, επειδή δημιουργείται επιπλέον κενός χώρος στο ένα άκρο του.

Αρχικά, γεμίζετε ένα ποτήρι με νερό και ρίχνετε προσεκτικά το αυγό μέσα στο ποτήρι. Εάν το αυγό βουλιάξει, είναι σίγουρα ασφαλές προς κατανάλωση. Εάν επιπλέει, σημαίνει ότι έχει παλιώσει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως έχει χαλάσει.

Για να επιβεβαιώσετε αν το αυγό έχει χαλάσει, το σπάτε σε ένα μπολ. Εάν το αυγό μυρίζει ή έχει αλλοιωθεί η όψη και η σύστασή του, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Μήπως έφαγες χαλασμένο αυγό; Κίνδυνος δηλητηρίασης

Έχετε προσέξει ποτέ τους κωδικούς στα αυγά που αγοράζετε; Τι πραγματικά σημαίνουν - Μεγάλη προσοχή!

H ημερομηνία λήξης είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζουμε όταν θέλουν να αγοράσουν τρόφιμα όπως αυγά. Ωστόσο, η ημερομηνία λήξης δεν είναι ο καλύτερος δείκτης της φρεσκάδας τους. Επίσης, δείτε πότε τα αυγά απειλούν την υγεία μας και αποτελούν κρυφή βόμβα στο πρωϊνό μας.

Όπως αναφέρεται, με εξαίρεση τα προϊόντα για μωρά, το καλύτερο προϊόν κρίνεται από τον κατασκευαστή. Με άλλα λόγια, η ημερομηνία λήξης στα αυγά δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται.

Αυτή η ταμπέλα περιλαμβάνει έναν αριθμό που δείχνει πότε μπήκαν τα αυγά στο κουτί τους. Αν γράφει το κουτί 359, αυτό σημαίνει πως τα αυγά μπήκαν στο κουτί τους την 25 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος τα αγοράσει στις 20 Ιανουαρίου, θα είναι τουλάχιστον 27 ημερών.

Είναι σημαντικό να πούμε πως τα αυγά κρατάνε στο ψυγείο περίπου 4-5 βδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι στο παραπάνω παράδειγμα θα είναι για περίπου μία ακόμα βδομάδα καλά. Οπότε εάν δείτε σε κάποιο κουτί αυτήν την ημερομηνία να είναι πάνω από 40 μέρες πριν, καλύτερα μην το αγοράσετε.

Το να πλένετε ορισμένες τροφές οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων και σε πολλά άλλα αρνητικά γεγονότα, και σίγουρα αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Κωδικοί σε αυγά

Τα αυγά, λοιπόν, ανήκουν στις τροφές που δεν πρέπει πλένετε ποτέ. Και ο λόγος μάλιστα είναι αυτός που προαναφέραμε. Συγκεκριμένα, μια ειδική ουσία τοποθετείται συχνά στα αυγά για να τα προστατεύει από τη μόλυνση από τα βακτηρίδια, για αυτό και είναι επικίνδυνη η αφαίρεσή της.

Το νερό καταστρέφει αυτή την προστασία, επομένως δεν πρέπει να πλένετε αυγά. Από την άλλη το νερό που βράζουμε τα αυγά, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο, αφού περιέχει ένα συστατικό που θεωρείται πολύ ωφέλιμο όπως θα δείτε εδώ και μπορείτε να το αξιοποιήσετε.

Ρίχνει αλεύρι με αυγά σε σακούλα και την τρυπάει - Μόλις δείτε γιατί θα τρέξετε να το κάνετε (video)

Μερικές ωραίες ιδέες αλλά και συνταγές παρουσιάζει το παρακάτω βίντεο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε μείγμα από αλεύρι και αυγά, να το ρίξετε σε μία σακούλα και πάνω από καυτό νερό να κάνετε μερικές τρύπες στον πάτο της. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξετε σχετικά με την κατανάλωση και το μαγείρεμα των αυγών είναι και το το χρώμα του κρόκου ενός αυγού.

Το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό. Δείτε το βίντεο:

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share