Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μυρίζει άσχημα το αυγό; Προσοχή στη δηλητηρίαση!

Δώστε βάση!

3 Μαρτίου 2023 15:05
Μυρίζει άσχημα το αυγό; Προσοχή στη δηλητηρίαση!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σίγουρα σας έχει τύχει να μη θυμάστε από πότε έχετε αφήσει ένα αυγό στο ψυγείο ή να καταλάβετε ότι το αυγό έχει χαλάσει όταν είναι πια πολύ αργά, δηλαδή αφού το έχετε ήδη αναμείξει με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής σας.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ιδού η απορία: Πρέπει ή όχι να πλένουμε τα αυγά πριν μαγειρευτούν;

Επειδή ένα χαλασμένο αυγό μπορεί να αποτελέσει αιτία τροφικής δηλητηρίασης (π.χ. σαλμονέλα), δείτε ένα πολύ απλό τρικ που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αμέσως αν το αυγό είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, ένα αυγό που έχει μείνει αρκετές μέρες στο ψυγείο επιπλέει στο νερό, επειδή δημιουργείται επιπλέον κενός χώρος στο ένα άκρο του.

Αρχικά, γεμίζετε ένα ποτήρι με νερό και ρίχνετε προσεκτικά το αυγό μέσα στο ποτήρι. Εάν το αυγό βουλιάξει, είναι σίγουρα ασφαλές προς κατανάλωση. Εάν επιπλέει, σημαίνει ότι έχει παλιώσει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως έχει χαλάσει.

Μυρίζει άσχημα το αυγό; Προσοχή στη δηλητηρίαση!

Για να επιβεβαιώσετε αν το αυγό έχει χαλάσει, το σπάτε σε ένα μπολ. Εάν το αυγό μυρίζει ή έχει αλλοιωθεί η όψη και η σύστασή του, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Τέλος το αυγό στα μπιφτέκια: Βάλτε στην ζύμη του κιμά αυτό το υλικό και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα

Το λάθος που κάνουν πολλοί όταν φτιάχνουν μπιφτέκια ξεκινάει από τον κιμά. Αν δεν φτιαχτεί όπως πρέπει τα μπιφτέκια θα γίνουν στεγνά και όχι ζουμερά. Μάλιστα μπορεί να χαλάσει και η γεύση.

Η πρόσθεση αυγού στη σύνθεση του μπιφτεκιού που πολλοί οικιακοί μάγειρες κάνουν (όχι σεφ), απορρίφθηκε κατόπιν δοκιμής, απ’ τη πρώτη μπουκιά. Δεν προσθέτει απολύτως τίποτα εκτός από βαρύτερη γεύση και πιο πυκνή σύνθεση, πράγματα που δεν είναι ζητούμενα στο μπιφτέκι. Μάλιστα μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε ρύζι αντί για ψωμί, και σίγουρα θα τα λατρέψετε με αυτό τον τρόπο. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για κεφτεδάκια σκέτα μέλι.

Τέλος το αυγό στα μπιφτέκια: Βάλτε στην ζύμη του κιμά αυτό το υλικό και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα

Αλάλιασμα με αυτά τα μπιφτέκια - Το υλικό στον κιμά που κάνει την έκπληξη

Αυτά τα μπιφτέκια δεν είναι ένα απλό πιάτο, είναι σκέτο ποίημα. Και την διαφορά την κάνει η μουστάρδα στην ζύμη του κιμά. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Ακολουθήστε την συνταγή κατα γράμμα και δεν θα χάσετε. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για κεφτεδάκια που θα σας πάρουν το μυαλό.

Υλικά

  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο όσο γίνεται άπαχο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • ½ κιλό ψίχα από ψωμί (2-3 ημερών)
    μουλιασμένο στο νερό, στραγγισμένο και τριμμένο με το χέρι σε μικρά κομματάκια
  • 1 αυγό
  • 6 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζανιού νιφάδες βρώμης
  • Χυμό από 1 ½ λεμόνι
    ½ φλιτζάνι μουστάρδα

Αλάλιασμα με αυτά τα μπιφτέκια - Το υλικό στον κιμά που κάνει την έκπληξη

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ψωμί, το αυγό, τα 3 κουταλάκια ρίγανη, το ξύδι, το μισό ελαιόλαδο, τη βρώμη, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ, ώστε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
  • Ζυμώνουμε σε μπιφτέκια μέτριου μεγέθους και τα τοποθετούμε σε ταψί.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη ρίγανη και το χυμό από το λεμόνι.
  • Περιχύνουμε τα μπιφτέκια μας, προσθέτουμε και περίπου 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα.
  • Είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε τα μπιφτέκια σε ταψί το οποίο τα χωράει χωρίς να περισσεύει πολύς κενός χώρος, ώστε τα υγρά να καλύψουν τα μπιφτέκια κατά τα ¾.
  • Μόλις τα μπιφτέκια ροδίσουν από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε προσεκτικά και συμπληρώνουμε λίγο ακόμη νερό (περίπου 1 ποτήρι), ή αν θέλουμε περισσότερη γεύση διαλύουμε ακόμη 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα στο νερό και περιχύνουμε.
  • Μόλις ροδίσουν ελαφρά και από την άλλη πλευρά είναι έτοιμα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share