Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γαστρικό botox: Nέα όπλα στην απώλεια βάρους

Η διαδικασία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι ΔΕΝ είναι χειρουργική επέμβαση

28 Φεβρουαρίου 2023 14:52
Γαστρικό botox: Nέα όπλα στην απώλεια βάρους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το γαστρικό botox αποτελεί μια νέα μέθοδο απώλειας βάρους με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αρκεί να πραγματοποιείται από ειδικούς και να εφαρμόζεται σε ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια εφαρμογής της εν λόγω θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς για να επωφεληθούν της μεθόδου, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια υποθερμιδική δίαιτα και να εντάξουν τη σωματική άσκηση στη ζωή τους. Πόσο ασφαλής είναι όμως, η μέθοδος και τι θα πρέπει να περιμένουμε μετά το πέρας της διαδικασίας;

Φιλοξενούμε τον Γενικό Χειρουργό, κ. Βασίλη Χαραλαμπάκη, ο οποίος έχει εξειδικευθεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, τη Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού και της Παχυσαρκίας (Βαριατρική Χειρουργική) στο Ην. Βασίλειο, σε μια αναλυτική συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τις ενδείξεις τις μεθόδου. Ο χειρουργός Βασίλης Χαραλαμπάκης, με πολυετή εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαντά σε συνήθεις απορίες μας αναφορικά με το γαστρικό botox, εξηγώντάς μας, μεταξύ άλλων, ποιες θα πρέπει να είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες των ασθενών μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Τι είναι το γαστρικό Botox;

Το γαστρικό Botox για την υποβοήθηση απώλειας βάρους, είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη στο χώρο της Βαριατρικής. Γίνεται με τη χρήση βοτουλινικής τοξίνης ίδιας με αυτή που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από τους πλαστικούς χειρουργούς και τους δερματολόγους για αισθητικούς σκοπούς. Έτσι, υπάρχει τεράστια εμπειρία και τεκμηρίωση σχετικά με την ασφάλεια χρήσης του φαρμάκου αυτού.

Μελέτες έδειξαν ότι η ένεση της ίδιας αυτής ουσίας (με την εμπορική ονομασία Botox ή Dysport), σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου, βοηθά στην επίτευξη απώλειας βάρους (πάντα σε συνδυασμό με υποθερμιδική δίαιτα).

Η διαδικασία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι ΔΕΝ είναι χειρουργική επέμβαση, αλλά πραγματοποιείται με ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση) χωρίς γενική αναισθησία, αλλά με απλή μέθη.

Η ένεση αυτή επιτυγχάνει την αναστρέψιμη χαλάρωση των μυϊκών ινών του στομάχου και έτσι το στομάχι αδειάζει από το φαγητό πιο αργά. Αποτέλεσμα είναι, η αίσθηση του κορεσμού να διαρκεί περισσότερο και να επιβραδύνεται η αίσθηση της πείνας. Παράλληλα η έγχυση στο θόλο του στομάχου μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, που προκαλεί την πείνα. Συνολικά λοιπόν, ελαττώνεται η πρόσληψη τροφής, χωρίς να υπάρχει η έντονη πείνα.

Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του αισθητικού Botox, η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη, δεν αφήνει υπολειμματική δράση ή παρενέργειες, μετά την πάροδο 4-6 μηνών.

Μπορεί το γαστρικό Botox να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η μέθοδος αυτή είναι μια σχετικά νέα εξέλιξη στο χώρο και έχει δείξει θετικά αποτελέσματα εφόσον γίνεται από ειδικούς και φυσικά σε συνδυασμό με κατάλληλη δίαιτα. Βοηθά ιδιαίτερα άτομα που έχουν αποτύχει σε προηγούμενες διαιτητικές απόπειρες απώλειας βάρους λόγω έντονης πείνας.

Η μέθοδος αυτή δεν υποκαθιστά τη Βαριατρική χειρουργική, καθώς έχει διαφορετικό τρόπο και διάρκεια δράσης, ενώ και η απώλεια βάρους που μπορεί να δώσει είναι χαμηλότερη από μια χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς λοιπόν, μένουν ευχαριστημένοι από τη μέθοδο εφόσον αντιλαμβάνονται τις προσδοκίες απώλειας βάρους που είναι της τάξης των 10-15 κιλών (10-15% του σωματικού βάρους).

Η μέθοδος του γαστρικού Botox λοιπόν αποτελεί μια καλή, ασφαλή, μη χειρουργική λύση για τον κατάλληλο υποψήφιο, αλλά όχι για όλους τους τύπους παχυσαρκίας.

Ποιοι είναι κατάλληλοι ασθενείς για να υποβληθούν σε γαστρικό Botox;

Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος από 27kg/m2 και πάνω. Καλύπτει δηλαδή ένα πολύ μεγάλο κομμάτι πληθυσμού με πλεονάζον βάρος που δεν έχουν ένδειξη για βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές λύσεις επιτρέπονται όταν ο δείκτης μάζας σώματος είναι 35 και άνω. Συνεπώς, η μέθοδος του γαστρικού Botox μπορεί να βοηθήσει αυτούς ακριβώς, χωρίς όμως, να αποκλείεται και για μεγαλύτερα BMI στις περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν για ιατρικούς ή προσωπικούς λόγους να προχωρήσουν σε Βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Η μέθοδος βοηθά ιδιαίτερα αυτούς που αδυνατούν να καταστείλουν το αίσθημα της πείνας και να «πειθαρχήσουν» σε μια δίαιτα. Πρέπει όμως, να γίνει κατανοητό ότι και το γαστρικό Botox προκειμένου να αποδώσει τα αναμενόμενα πρέπει να συνδυασθεί με σωστή διατροφή και άσκηση.

Γενικά, η μέθοδος του Botox δεν προτείνεται για πολύ σοβαρού βαθμού παχυσαρκία, καθώς η βοήθεια που θα προσφέρει είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται ένας σοβαρά νοσογόνα παχύσαρκος. Σε αυτή την περίπτωση η σωστή λύση είναι η χειρουργική.

Το γαστρικό Botox είναι ασφαλές;

Ναι. Σε χέρια ειδικών, το γαστρικό Botox είναι ασφαλές και δεν μπορεί να προκαλέσει άλλο πρόβλημα υγείας. Η ασφάλεια του φαρμάκου είναι τεκμηριωμένη εδώ και δεκαετίες, καθώς τυγχάνει πολύ ευρείας χρήσης στην αισθητική ιατρική. Επίσης, η δράση είναι πλήρως αναστρέψιμη χωρίς να αφήνει καμία υπολειμματική δράση μετά την πάροδο 4-6 μηνών.

Είναι σημαντικό, καθώς η έγχυση του Botox γίνεται με γαστροσκόπηση, να ακολουθηθούν οι οδηγίες προετοιμασίες σχετικά με τις ώρες νηστείας και τη διακοπή αντιπηκτικών φαρμάκων.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες και όχι σοβαρές. Για τις πρώτες ώρες ή 2-3 ημέρες μπορεί να προκληθεί ναυτία ή εμετός, ενώ σπάνια μπορεί να υπάρχουν και γαστρεντερικά ενοχλήματα όπως φούσκωμα και μετεωρισμός.

Η γαστροσκόπηση επίσης σαν διαδικασία είναι εξαιρετικά ασφαλής, με σπάνιες επιπλοκές όπως η αιμορραγία σε 1 στους 10.000 ασθενείς.

Τι προετοιμασία απαιτείται;

Τα βήματα της διαδικασίας θα σας εξηγηθούν αναλυτικά κατά την 1η σας επίσκεψη.

Πρώτα από όλα θα πάρουμε ένα αναλυτικό ιστορικό και την αγωγή που πιθανόν λαμβάνετε για άλλα προβλήματα υγείας. Θα δούμε το ύψος, βάρος και δείκτη μάζας σώματος, τις διαιτητικές συνήθειες και το στόχο που έχετε και έχουμε από το γαστρικό Botox.

Οι οδηγίες πριν την ενδοσκόπηση περιλαμβάνουν:

  • Τη λήψη υδρικής δίαιτας την ημέρα πριν το Botox.
  • Τη διακοπή λήψης οποιασδήποτε τροφής για 12 ώρες πριν και νερού για 6 ώρες πριν το Βοτοx
  • Τη διακοπή ανάλογα με την περίπτωση αντιπηκτικών

Πώς γίνεται η διαδικασία του γαστρικού Botox;

Πριν την επέμβαση θα πρέπει να κάνετε έναν μινι-προεγχειρητικό έλεγχο, είτε το ίδιο πρωί είτε την προηγούμενη ημέρα.

Η διαδικασία γίνεται με μέθη που χορηγείται από ειδικό αναισθησιολόγο, ώστε να μην αισθανθείτε καμία δυσφορία και η έγχυση να γίνει με τη μέγιστη άνεση για εσάς.

Γίνεται μια πλήρης γαστροσκόπηση που θα ελέγξει τον οισοφάγο και το στομάχι σας, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι υγιές και μπορεί να γίνει η ένεση του Botox.

Ακολουθεί η έγχυση του Botox με μια ειδική και εξαιρετικά λεπτή βελόνη σε κατάλληλα σημεία του άντρου και θόλου του στομάχου. Αυτά είναι τα σημεία που θέλουμε να αδρανοποιήσουμε. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν αυτού, το γαστροσκόπιο αποσύρεται και θα μεταφερθείτε στο κρεβάτι σας, όπου θα παραμείνετε για 2-3 ώρες μέχρι να παρέλθει η δράση της μέθης και να μπορείτε να αποχωρήσετε από το νοσοκομείο. Για τη διαδικασία αυτή δεν απαιτείται παραμονή ή διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, όμως λόγω της μέθης δεν επιτρέπεται η οδήγηση για την υπόλοιπη ημέρα. Προτείνουμε να αναπαυθείτε μέχρι την επόμενη ημέρα όποτε μπορείτε να συνεχίσετε την καθημερινότητά σας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Θα σας δοθεί ενδεικτικό διαιτολόγιο για τις πρώτες ημέρες, όμως πάντοτε ενθαρρύνουμε τους ασθενείς μας να απευθύνονται σε ειδικό διαιτολόγο που θα τους παρέχει ένα ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια δράσης του Botox, ώστε να μεγιστοποιήσετε την απώλεια βάρους που θα επιτύχετε.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το γαστρικό Botox δεν είναι χειρουργική επέμβαση, όμως παραμένει μια επεμβατική πράξη με χαμηλό μεν, αλλά όχι μηδενικό κίνδυνο.

Η μέθη είναι εξαιρετικά ασφαλής, με πολύ μικρό κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων στα φάρμακα, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης βαθύτερης καταστολής και καρδιαγγειακών διαταραχών παραμένει εξαιρετική χαμηλή.

Η γαστροσκόπηση μπορεί σπάνια να προκαλέσει κάκωση στα δόντια, πόνο στο λαιμό, αιμορραγία ή τραυματισμό του οισοφάγου και του στομάχου (1/5000 έως 1/10000).

Το Botox εξαιρετικά σπάνια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, ναυτία, έμετο, κράμπες στην κοιλιά και διάρροια.

Τέλος, υπάρχει πιθανότητα η απώλεια βάρους να μην είναι η αναμενόμενη και να μην επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε κατά τη συζήτηση ή να παρατηρηθεί επαναπρόσληψη βάρους μετά το πέρας της δράσης. Αυτό ισχύει ειδικά εφόσον δεν τηρηθεί η ειδική δίαιτα και το πρόγραμμα άσκησης.

Τα αποτελέσματα του Botox είναι μόνιμα;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η δράση του Botox διαρκεί 4-6 μήνες. Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, αλλά και μειονέκτημα της μεθόδου. Αφενός δεν έχει υπολειμματική δράση ώστε να προκαλέσει ανησυχία για μακροπρόθεσμα προβλήματα, αφετέρου η δράση διαρκεί 4-6 μήνες. Συνεπώς, εάν επιθυμούμε παράταση της δράσης και συνέχεια της απώλειας βάρους, απαιτείται επανάληψη της συνεδρίας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η τεχνική αυτή υποβοηθά μεν την απώλεια βάρους, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, την καθημερινότητα, τη δίαιτα και τη σωματική άσκηση, ώστε τα αποτελέσματα να έχουν διάρκεια σε βάθος χρόνου.

Για περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://vc-surgery.com/ ή καλέστε στο 210 686 2062 ή 6947828048

Ακολουθήστε τον κ. Χαραλαμπάκη στα Social Media Facebook & YouTube

Γαστρικό botox χαραλαμπάκης

Ο Βασίλειος Χαραλαμπάκης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Χειρουργική στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, δραστηριοποιήθηκε 8 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας (2 έτη) και εν συνεχεία υπηρέτησε με βαθμό Διευθυντή (Consultant) για 6 έτη σε μεγάλα κέντρα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share