Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πατάτες που «πρασινίζουν»: Tι κίνδυνος υπάρχει για την υγεία μας

Μεγάλη προσοχή!

25 Ιανουαρίου 2023 09:42
Πατάτες που «πρασινίζουν»: Tι κίνδυνος υπάρχει για την υγεία μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι πατάτες είναι το πιο δημοφιλές τρόφιμο που υπάρχει στη διατροφή μας. Παρά την πολυχρηστικότητα και τις χρήσιμες ιδιότητές του, σε ορισμένες περιπτώσεις το ριζικό λαχανικό αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Θυμηθείτε επίσης πως θα βάλετε τέλος στον εφιάλτη: 5 τροφές που καίνε το λίπος!

Μιλάμε για πράσινες πατάτες, οι οποίες, εάν καταποθούν, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρή δηλητηρίαση. Γιατί η πατάτα γίνεται πράσινη, πόσο επικίνδυνη είναι η φλούδα της για τον άνθρωπο και αν μπορείτε να φάτε αυτό το λαχανικό - διαβάστε για όλα αυτά στο άρθρο μας παρακάτω.

Γιατί οι πατάτες είναι πράσινες;

Εκτός από τα μέταλλα που είναι καλά για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι πατάτες περιέχουν επίσης σολανίνη. Πρόκειται για έναν δηλητηριώδη γλυκοζίτη που μπορεί να υπάρχει σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του τροφίμου. Για τις πατάτες, η σολανίνη αποτελεί ένα είδος προστασίας από βακτήρια και έντομα. Η υψηλότερη συγκέντρωσή της βρίσκεται στα άγουρα φρούτα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν στις νεαρές πατάτες μια πράσινη απόχρωση.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πατάτες μπορούν να πρασινίσουν ακόμη και όταν βρίσκονται υπόγεια και δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Αυτό προκαλείται από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες προκαλούν την υποχώρηση του εδάφους, αποκαλύπτοντας ένα συγκεκριμένο τμήμα του καρπού. Με την πάροδο του χρόνου, η σκόνη θα επιστρώσει ξανά τις πατάτες και όταν ο ιδιοκτήτης συγκομίζει τις πατάτες, αυτές πρασινίζουν και αναρωτιέται πώς συνέβη αυτό. Για να αποτραπεί αυτό, χρησιμοποιείται το hilling. Στις νότιες περιοχές, όπου δεν συνιστώνται φρεάτια εδάφους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι πατάτες φυτεύονται βαθύτερα. Διαφορετικά, μετά τη φύτευση των πατατών, τοποθετείται ένα στρώμα γόνιμου χώματος πάχους περίπου 2 έως 4 εκατοστών στο παρτέρι.

Πατάτες που «πρασινίζουν»: Tι κίνδυνος υπάρχει για την υγεία μας

Πόσο επικίνδυνη είναι η σολανίνη

Η σολανίνη είναι μια οργανική ένωση που βρίσκεται σε όλα τα σολανώδη φυτά. Στις πατάτες η υψηλότερη συγκέντρωσή του βρίσκεται στα βλαστάρια και στους φλοιούς. Το επίπεδο σολανίνης σε μια κανονική πατάτα είναι εξαιρετικά χαμηλό - περίπου 0,005%. Στις πρασινωπές πατάτες το επίπεδο είναι αρκετές φορές υψηλότερο. Όσο μεγαλώνουν οι πατάτες, τόσο περισσότερο αναπτύσσουν το σωστό χρώμα - λευκό, κόκκινο ή κίτρινο - ανάλογα με την ποικιλία. Το επίπεδο της σολανίνης μειώνεται σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι οι ώριμες πατάτες είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση μετά το μαγείρεμα και δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τη σολανίνη

Η θερμική επεξεργασία μπορεί να μειώσει την ποσότητα σολανίνης στις πράσινες πατάτες, αλλά δεν την απομακρύνει εντελώς. Όταν τηγανίζονται ή βράζονται, η επιβλαβής ουσία περνάει στο λάδι ή στο νερό αντίστοιχα. Γι' αυτό οι πατάτες αυτές πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από το νερό ή το λάδι στο οποίο τηγανίζονται, ώστε το προϊόν να μην απορροφήσει ξανά τη σολανίνη. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μην διακινδυνεύσετε την υγεία σας και να στείλετε τα πράσινα ριζωμένα λαχανικά προς απόρριψη, ενώ θα πρέπει να επικεντρωθείτε στα υγιεινά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share