Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το άγνωστο μέλι κουμαριάς - Αυτά είναι το οφέλη που δε γνωρίζουμε

Δεν είχαμε ιδέα για τις ευεργετικές του ιδιότητες

19 Ιανουαρίου 2023 21:30
Το άγνωστο μέλι κουμαριάς - Αυτά είναι το οφέλη που δε γνωρίζουμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μέλι της κουμαριάς ή αλλιώς arbutus unedo ή strawberry tree honey, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, αλλά είναι πολύ λιγότερο γνωστό, δεδομένης και της περιορισμένης παραγωγής του.

Με την ευκαιρία, δείτε τι σημαίνει όταν κρυσταλλώνει το μέλι.

Η παραγωγή του πραγματοποιείται κυρίως στην Κορσική και στη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα παράγεται στην Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου μελιού, της κουμαριάς, είναι η πικρή γεύση και επίγευση που αφήνει στον ουρανίσκο, σε αντίθεση με το μέλι ρείκι του φθινοπώρου, ας πούμε, το οποίο είναι πάρα πολύ γλυκό, βουτυρένιο και πιο λιγωτικό.

Στην υπόπικρη γεύση του οφείλει τη διεθνή ονομασία του ως «bitter honey», δηλαδή πικρό μέλι. Το χρώμα του μελιού της κουμαριάς είναι σκούρο κίτρινο έως καφέ. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου, και μέσω της κρυστάλλωσης, η υφή, το χρώμα και η γεύση του μελιού αλλάζουν. Η πικρότητά του απαλύνεται, ενώ μεταμορφώνεται σε πιο ανοιχτόχρωμο.

Το μέλι αυτό είναι τόσο ωφέλιμο για τον άνθρωπο, όσο και για τις μέλισσες, αφού οι μελισσοκόμοι συνήθως το αφήνουν στις κυψέλες για τροφή του μελισσιού τους χειμερινούς μήνες.

μέλι κουμαριάς

Το φυτό της κουμαριάς ανθίζει στα μέσα του χειμώνα και αποφέρει καρπούς ένα χρόνο αργότερα, με τη μορφή όμορφων κόκκινων φρούτων, ενώ είναι το μόνο δέντρο που παρουσιάζει τόσο φρούτα όσο και λουλούδια. Ανήκει στην οικογένεια ερείκη, η οποία διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες : την ερείκη που ευδοκιμεί το φθινόπωρο, την ανοιξιάτικη ερείκη, το ροδόδεντρο και την κουμαριά.

Μέλι κουμαριάς: Τα οφέλη του

Το μέλι κουμαριάς, έχει εξαιρετικά αντιιικά και αντιοξειδωτικά οφέλη. Στη Σαρδηνία μάλιστα, το χρησιμοποιούν σαν φάρμακο, και σίγουρα περισσότερο από άλλα είδη μελιού, εφόσον υπάρχει και τοπική παραγωγή. Το μέλι της κουμαριάς έχει μεγάλο αριθμό θεραπευτικών ιδιοτήτων, καθώς είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία της γρίπης και ειδικότερα στην καταστολή του βήχα. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει με το άσθμα και γενικά να ωφελήσει το αναπνευστικό σύστημα. Σχετικά με τις θερμίδες που προσφέρει η κατανάλωσή του, έχει χαμηλότερα ποσοστά σακχάρων σε σύγκριση με άλλα μέλια και έτσι εμπεριέχει και λιγότερες θερμίδες.

Η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης και το όξινο PH παρέχουν σε αυτό το μέλι ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι ένα μεγάλο «αντισηπτικό» του ουροποιητικού συστήματος και έχει διουρητικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες. Στη Σαρδηνία, μάλιστα, εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιείται σε ανθρώπους με δυσκολία στον ύπνο. Αν κι εσύ παιδεύεσαι, λέγεται ότι η κατανάλωση ενός κουταλιού του γλυκού αυτού του μελιού πριν πας για ύπνο θα σε βοηθήσει να ξεκουραστείς καλύτερα.

Μάλιστα, οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού δεν περιορίζονται στον καρπό του, και στο μακρύ παρελθόν οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν σαν «γιατροσόφι» εκμεταλλευόμενοι και τα φύλλα του. Η παραδοσιακή ιατρική πρακτική του 16ου αιώνα περιελάμβανε το βρασμό των φύλλων του δέντρου της κουμαριάς, δημιουργώντας ένα ελιξίριο, το οποίο ήταν αποτελεσματικό για τη μείωση των πυρετών.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share