Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το φάρμακο της κανέλας: 4 άγνωστα οφέλη για την υγεία που δεν γνωρίζαμε

Εντάξτε την στην καθημερινότητά σας

10 Ιανουαρίου 2023 13:36
Το φάρμακο της κανέλας: 4 άγνωστα οφέλη για την υγεία που δεν γνωρίζαμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκτός του ότι είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους και τους σπασμούς, η κανέλα έχει επίσης χαλαρωτικές ιδιότητες που μπορούν να σας ανακουφίσουν από το άγχος ή την ευερεθιστότητα. Με την ευκαιρία, δείτε το θαυματουργό κόλπο με την κανέλα για να διώξετε τον σκόρο από την ντουλάπα.

Η επιστημονική ονομασία της κανέλας είναι Cinnamomum verum και είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε επιδόρπια ή προστίθεται στον καφέ. Επιπλέον, πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί τη θεωρούσαν θαυματουργή τροφή χάρη στα αναρίθμητα οφέλη της στην υγεία. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών και από ό,τι φαίνεται κάθε φορά όλο και κάποια νέα οφέλη της ανακαλύπτονται. Ας μάθουμε περισσότερα για τα άγνωστα οφέλη της κανέλας στο ακόλουθο άρθρο.

Τα άγνωστα οφέλη της κανέλας που σίγουρα δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα

Με το ξεχωριστό της άρωμα και τη μοναδική της γεύση, η κανέλα είναι ένα από μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την προετοιμασία φαγητών. Επιπλέον, είναι πολλά τα άγνωστα οφέλη της κανέλας για την υγεία μας.

Πρόσφατα, ανακαλύφτηκε ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ παράλληλα προστατεύει από τη δυσλιπιδαιμία. Μερικές ακόμη ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πέψης και την ανακούφιση από τη δυσφορία του εντέρου. Και επιπλέον την εξάλειψη του πρηξίματος και τη μείωση των φλεγμονών στην κοιλιακή χώρα.

Οι φαινολικές ενώσεις της κανέλας (που συναντόνται επίσης στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί) προσφέρουν σε αυτό το μπαχαρικό ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης και την περιεκτικότητά της σε μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, όπως αυτών που βρίσκονται στα μύρτιλα.

Το φάρμακο της κανέλας: 4 άγνωστα οφέλη για την υγεία που δεν γνωρίζαμε

  • Πανίσχυρη αντιβιοτική δράση

Με την κατανάλωση του λαδιού κανέλας θα μειώσετε την ανάπτυξη μυκητιακών βακτηρίων χάρη στην πανίσχυρη αντιβιοτική του δράση. Αυτό χρησιμοποιείται συχνά στη βιομηχανία καλλυντικών.

Η κανέλα περιέχει επίσης βιταμίνες Β1 και C, φώσφορο, ασβέστιο και κάλιο, δηλαδή όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία. Διαθέτει χαλαρωτικές ιδιότητες και ανακουφίζει ιδιαίτερα αποτελεσματικά από τη νευρικότητα, το στρες, την ευερεθιστότητα, το άγχος ακόμη και την κατάθλιψη.

  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κανέλας χρησιμοποιούνται για να καταπραΰνουν τον πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις. Για παράδειγμα ανακουφίζει από τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή τη δυσκαμψία λόγω της κακής στάσης του σώματος. Έχει αποδειχτεί ότι περιορίζει το βήχα, τα κρυολογήματα και τη δυσκοιλιότητα. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και καταπολεμά το λίπος που συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Γι’ αυτό το λόγο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη.

Εκτός από τα άγνωστα οφέλη της κανέλας που αναφέραμε παραπάνω, κάνει πολύ καλό και στο πεπτικό μας σύστημα. Διαθέτει αντιεμετικές ιδιότητες, ανοίγει την όρεξη (ιδανική για ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες) ενώ παράλληλα είναι πανίσχυρο ενάντια στη διάρροια.

  • Προσοχή στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο από την κανέλα καθώς έχει τη δυνατότητα να μειώνει τις κράμπες της περιόδου και προωθεί την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πολύ μεγάλη ποσότητα από αυτό το μπαχαρικό επειδή μπορεί να έχει αντισυλληπτική δράση. Επιπλέον, αν είστε έγκυος αποφύγετε εξ’ ολοκλήρου την κατανάλωσή της – καθώς συνδέεται άμεσα με αποβολές.

Ένα ακόμη από τα άγνωστα οφέλη της κανέλας είναι ότι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο από τα εγκαύματα στη γλώσσα (που συμβαίνει συχνά). Απλά μασήστε ένα ξυλάκι κανέλας!

  • Ευεργετική για την πέψη: Τα άγνωστα οφέλη της κανέλας

Η κανέλα βοηθά ιδιαίτερα την πέψη μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Είναι ιδανική για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα καούρας ή πόνους στο στομάχι· κυρίως μετά από μεγάλα γεύματα. Αν πίνετε ένα τσάι κανέλας πριν ξαπλώσετε το βράδυ θα αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι.

Και υπάρχουν ακόμη περισσότεροι τρόποι για να εκμεταλλευτείτε τα άγνωστα οφέλη της κανέλας! Μια μελέτη έδειξε ότι το άρωμα αυτού του μπαχαρικού τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνει τη γνωστική διαδικασία. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μασώντας ένα ξυλάκι κανέλας αποκτάτε τα ίδια οφέλη. Είναι ιδανική πριν τις εξετάσεις ή όταν πρέπει να μείνετε ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ.

Άλλοι χρησιμοποιούν λάδι κανέλας ή αγοράζουν προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν κανέλα. Τέλος, ακόμα μια πολύ δημοφιλής χρήση της είναι η εξής: πασπαλίζετε σκόνη κανέλας στα επιδόρπιά σας τα οποία είναι γαρνιρισμένα με σαντιγί. Στην πραγματικότητα όλα τα γλυκά αποκτούν ακόμη πιο τέλεια γεύση όταν προσθέτετε λίγη κανέλα. Παράλληλα αποκτούν τις ωφέλιμες ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού.

Χρησιμοποίησε μέλι με κανέλα και δες στο σώμα σου...

Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες που μακροπρόθεσμα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το καλύτερο από όλα, είναι ότι έχουν υπέροχη γεύση! Απλά αναμείξτε μικρές ποσότητες σε ζεστό νερό και χρησιμοποιήσετε το στις φρουτοσαλάτες σας ή καταναλώστε το απευθείας με το κουταλάκι!

Επισης διαβάστε στο Athensmagazine.gr για το μέλι και την κανέλα: Ένα πανίσχυρο φάρμακο που δεν θέλουν να ξέρουμε οι γιατροί. Τι μπορεί να κάνει για σας το μέλι με κανέλα:

1. Κατεβάζει τα Επίπεδα της Χοληστερόλης

«Έχει αποδειχθεί πως μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρουστο αίμα, των τριγλυκεριδίων, της LDL (κακής) χοληστερόλης και τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα μεσακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.»

Το μέλι, από την άλλη πλευρά, εμποδίζει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης «κακή χοληστερόλη», που βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να διευκολύνει την ροή του αίματος στην καρδιά και τοφλεβικό σύστημα

Απλά αναμείξτε δύο κουταλιές της σούπας μέλι με τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε ένα μικρό μπολ και ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού, από αυτό το μείγμα, σε κάθε γεύμα.

2. Ανακουφίζει από τους Πόνους της Αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα προκαλείται συχνά από φλεγμονές των ιστών των αρθρώσεων . Ο διεθνής οργανισμός για την αρθρίτιδα συστήνει ότι θα πρέπει να διαχειριστούν οι ασθενείς αυτή την κατάστασή με το να παίρνουν εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που ανακουφίζουν τον πόνο, μειώνουν τη φλεγμονή και επηρεάζουν θετικά συνολικά την υγεία.

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη . Απλά γεμίστε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και ανακατέψτε σε αυτό δύο κουταλιές της σούπας μέλι και μια κουταλιά της σούπας κανέλα. Φτιάξτε και πιείτε το ρόφημα δύο φορές μέσα στη μέρα, το πρωί και το βράδυ, για καλύτερα αποτελέσματα.

Χρησιμοποίησε μέλι με κανέλα και δες στο σώμα σου...

3. Καταπολεμά τη Λοίμωξη της Χοληδόχου Κύστης

Η χοληδόχος κύστη παράγει χολή που βοηθά τις λιποδιαλυτές βιταμίνες να απορροφηθούν στο έντερο. Η υπερβολική χοληστερόλη στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμόπέτρας στη χολή, που με τη σειρά της προκαλεί βακτηριακές εκκρίσεις και μόλυνση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Το μέλι και η κανέλα όχι μόνο μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά το μέλι επουλώνει επίσης τους κατεστραμμένους ιστούς. Για να το απολαύσετε, προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλα και μια μεγάλη κουταλιά μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

4. Θεραπεύουν από Κρυολογήματα

Τόσο μέλι όσο και η κανέλα έχουν αντι-ιικά οφέλη, τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι του ιού της γρίπης. Απλώς καταναλώστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι με 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα κάθε λίγες ώρες, όταν αισθάνεστε ένακρυολόγημα ή την απειλή της γρίπης.

5. Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το μέλι και η κανέλα είναι αμφότερα ανοσορυθμιστικά , που σημαίνει ότι είναι ικανά να τροποποιούν ή να ρυθμίζουν μία ή περισσότερες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας καθημερινά βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τα βακτήρια, τους ιούς και τις λοιμώξεις.

Η κανέλα μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και έτσι να επιδεινώσει τις υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Για να καταναλώσετε κανέλα θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας, αν αντιμετωπίζετε κάποια πολύ σοβαρή πάθηση για την οποία παίρνετε φάρμακα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share