Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σε ποια φάρμακα έρχεται συνταγογράφηση σαν αντίδοτο στις ελλείψεις - Έκτακτη ενημέρωση από Πλεύρη το απόγευμα (Video)

Τα γενόσημα και ποια μέτρα προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι - Η συνέντευξη Τύπου θα γίνει σήμερα στις 17:00 στο υπουργείο Υγείας

4 Ιανουαρίου 2023 13:54
Σε ποια φάρμακα έρχεται συνταγογράφηση σαν αντίδοτο στις ελλείψεις - Έκτακτη ενημέρωση από Πλεύρη το απόγευμα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στα μέτρα που σκέφτεται να πάρει το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι να ξεκινήσει η υποχρεωτική συνταγογράφηση για φάρμακα που τείνουν να εξαφανισθούν από τα φαρμακεία. Παράλληλα, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Η ιατρική συντάκτρια του Star Κατερίνα Παπακωστοπούλου εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα ποια φάρμακα αφορά το σχεδιαζόμενο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης.

Σύμφωνα συγκεκριμένα με όσα ανέφεραν πηγές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της ιατρικής συντάκτριας του Star, στις προθέσεις είναι η συνταγογράφηση σε φάρμακα για νοσήματα όπως η ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), όπως τα εισπνεόμενα (τύπου Foster), όχι όμως σε φάρμακα όπως είναι τα παυσίπονα – αντιπυρετικά (τύπου Depon) ή τα αντιβηχικά (τύπου Sinecod).

Όπως πρόσθεσε η Κ. Παπακωστοπούλου, αυτή τη στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ψάχνει λύσεις να βρεθούν οι δραστικές ουσίες που είναι σε έλλειψη και όχι τόσο για να μειώσει την κατανάλωση. Σίγουρα πάντως δεν επιθυμεί να «στοκάρουν» φάρμακα οι πολίτες και να μην τα έχουν αυτοί που είναι σε ανάγκη!

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης ζητούν συνταγογράφηση σε όλα τα φάρμακα, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογός και ο πρόεδρός του πρότεινε να μπει συνταγογράφηση σε συνταγογραφούμενα μεν φάρμακα (π.χ. αντιυπερτασικά) που τώρα όμως μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί και χωρίς συνταγή.

Λύση στις ελλείψεις τα γενόσημα

Αυτή τη στιγμή πάντως παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων σε αντιπυρετικά, εισπνεόμενα και παυσίπονα, με τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους ότι η φαρμακευτική ουσία παραμένει ίδια και ότι αλλάζει μόνο η εμπορική ονομασία, χωρίς να μπορούν να τους πείσουν όλους, ειδικά τους πιο ηλικιωμένους.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να αλλάξεις συνήθεια και φάρμακα. Όμως η επιστήμη διαβεβαιώνει ότι ένα γενόσημo ελεγμένο και εγκεκριμένο έχει το ίδιο αποτέλεσμα όταν δε βρίσκεις το επώνυμο.

Έκτακτη ενημέρωση από Πλεύρη, το απόγευμα - Η συνέντευξη Τύπου θα γίνει σήμερα στις 17:00 στο υπουργείο Υγείας

Συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα, θα παραχωρήσουν σήμερα στις 17:00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας, θα αναλύσει διαξοδικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων, θα εξηγήσει τις αιτίες του προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε διεξοδικά το πρωί στις ελλείψεις βασικών φαρμάκων μιλώντας και για τις αυξήσεις στην τιμή κάποιων φαρμάκων που είναι ανάμεσα στα μέτρα που θα εφαρμόσει το υπουργείο.

Ειδικά για τις αυξήσεις τιμών, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι θα αφορούν μόνο σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, της τάξης των 1-2 ευρώ, τα οποία κοστολογικά δεν «βγαίνουν» λόγω της ενεργειακής κρίσης.

«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κάνοντας αναφορά, για παράδειγμα, στο ότι «υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Θέλοντας, μάλιστα, να τονίσει την αξία των γενόσημων ο υπουργός Υγείας είπε στην ΕΡΤ ότι «όλα τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γενόσημα, είναι ασφαλές φάρμακο, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία την εμπιστεύονται οι μεγάλες πολυεθνικές για να παράγουν τα φάρμακά τους».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share