Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

Αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να δώσεις προσοχή στην αγορά του μελιού σου

Δεν είχαμε ιδέα!

1 Δεκεμβρίου 2022 15:30
Αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να δώσεις προσοχή στην αγορά του μελιού σου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι το μέλι που αγόρασα δεν είναι νοθευμένο; Το μέλι που έχει κρυσταλλώσει είναι για πέταμα; Αν και εσύ έχεις τέτοιες απορίες, δες πώς θα κάνεις πάντα τη σωστή επιλογή μελιού.

Δείτε επίσης την μυστική συνταγή με μέλι για θρέψη μαλλιών

* Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

* Το μέλι πρέπει να διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα.

* Το συσκευασμένο μέλι πρέπει να φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή, καθώς και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.

* Όσον αφορά στην κρυστάλλωση, είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

* Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι.

* Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Μέλι, ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης

Μέλι με τριαντάφυλλο

Η γνώση και η χρήση των προϊόντων της μέλισσας ανάγονται στην αρχαία εποχή και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μέρος των παλαιότερων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρακτικής θεραπευτικής.

Η σπουδαία αυτή μαρτυρία ήταν φυσικό να αμφισβητηθεί στη σύγχρονη εποχή, όπου τα πάντα τοποθετούνται κάτω από το μικροσκόπιο της αμφιβολίας και δοκιμασίας. Τα τελευταία χρόνια δεκάδες επιστήμονες που εργάστηκαν σε διάφορες χώρες, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, με διαφορετικά ερευνητικά αντικείμενα, με ορθολογικά πειράματα τεκμηρίωσαν τη μεγάλη ωφέλεια των προϊόντων της μέλισσας.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις των προϊόντων της μέλισσας είναι τόσες πολλές που δημιουργήθηκε ειδικός κλάδος στην ιατρική επιστήμη, γνωστός ως “μελισσοθεραπεία” (apitherapy). Η τεράστια προσφορά της μέλισσας στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, με την επικονίαση, συμβάλλει στην ποικιλότητα της φύσης, στον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία, στην προστασία της γης από τη διάβρωση, στη βελτίωση του χόρτου των βοσκότοπων, και γενικά, στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στον πλανήτη. Χωρίς τη μέλισσα, η παραγωγή φρούτων, καρπών, σπόρων και λαχανικών θα ήταν σχεδόν αδύνατη.

Τα προϊόντα που παράγονται από τις μέλισσες είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, το δηλητήριο και το κερί. Από αρχαιότατους χρόνους, το μέλι προτείνεται, όχι μόνο για την ευζωία αλλά και την μακροζωία του ανθρώπου.

Η θρεπτική αξία

Λαχταριστό μέλι

Η θρεπτική αξία του μελιού είναι ασύγκριτη. Θα ξεχωρίζαμε:

Τα σάκχαρά του είναι απλά και απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό δίνοντας γρήγορη πηγή ενέργειας.
Έχει ανόργανα στοιχεία, για το μεταβολισμό και τη θρέψη. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς και μειώνει τα προβλήματα στο στομάχι.

Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.
Όλα τα παραπάνω, μας προσφέρουν ένα υλικό τόσο πολύ χρήσιμο στο δικό μας τομέα όσο και υγιεινό. Το μέλι βρίσκει χρήση σε όλη τη γκάμα της αρτοποιίας, της κουλουροποιίας αλλά και της ζαχαροπλαστικής.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share