Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Rezum - HοLEP: Οι πιο σύγχρονες τεχνικές για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη

Μια ποιοτικότερη καθημερινότητα, με τρόπο ελάχιστα επεμβατικό

21 Νοεμβρίου 2022 11:08
Rezum - HοLEP: Οι πιο σύγχρονες τεχνικές για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ζήτημα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη δεν είναι καινούριο, οι μέθοδοι όμως που χαρίζουν στους άνδρες μια ποιοτικότερη καθημερινότητα, με τρόπο ελάχιστα επεμβατικό, είναι εδώ και ανοίγουν μια νέα προοπτική σε αυτό το συχνό πρόβλημα.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Ένα ανδρικό πρόβλημα ζητά λύση

H καλοήθης υπερπλασία του προστάτη χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μεγέθους του προστάτη με το πέρασμα των ετών και παρουσιάζεται μέσω βασανιστικών συμπτωμάτων όπως νυκτουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ακανόνιστη ροή, δυσκολία κατά την έναρξη της ούρησης κ.α, τα οποία δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο ενοχλητικά είναι για τον άνδρα που πάσχει. Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση του προβλήματος περιλάμβανε φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αφαίρεση του αδένα, όμως οι εξελίξεις και οι νέες μέθοδοι έχουν διευρύνει τους τρόπους αντιμετώπισης, προς όφελος των ανδρών.

Aς δούμε αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις και υπό ποιες συνθήκες, ο ουρολόγος θα σας ενημερώσει για τη μέθοδο συρρίκνωσης υδρατμών Rezum και πότε για την Laser εκπυρήνιση HoLEP. Και στις δυο περιπτώσεις πάντως θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε σύγχρονα ουρολογικά κέντρα, κατόπιν εξειδίκευσης των χειρουργών ουρολόγων, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων τους.

Rezum: Μοναδική καινοτομία με τη βοήθεια της θερμικής ενέργειας

Η θεραπεία Rezum είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ουρολογία σε άνδρες με μέγεθος αδένα έως 80cc. Η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες με εξαιρετικά αποτελέσματα, κατόπιν έγκρισης από τον FDA, και αποτελεί πια σταθερή επιλογή των ασθενών αυτής της κατηγορίας. Το REZUM διοχετεύει θερμική ενέργεια υδρατμών στοχευμένα μόνο στο πάσχον τμήμα του προστάτη που εμποδίζει την ούρηση, επιφέροντας τη σταδιακή συρρίκνωσή του, χωρίς να επηρεάζονται τα ζωτικά τμήματα του οργάνου και οι λειτουργίες τους. Μέσα σε λίγες ημέρες, η ουρήθρα ανοίγει σταδιακά και ο ασθενής απαλλάσσεται από τα συμπτώματά του, ενώ σημαντικό είναι να ειπωθεί πως διατηρεί παράλληλα τη στύση και την εκσπερμάτισή του.

Για τη μέθοδο πραγματοποιείται μόνο απλή μέθη-όχι γενική αναισθησία- η διάρκειά της είναι μόνο 10-15 λεπτά ενώ ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. H καινοτομία της μεθόδου REZUM έγκειται στο γεγονός της διοχέτευσης χαμηλής ενεργείας με συναγωγή, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιούν ενέργεια υψηλής ισχύος και μεγάλης διάρκειας εξ επαφής.

Συμπερασματικά θα λέγαμε σε όλους τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από την υπερπλασία του προστάτη πως σήμερα δεν υπάρχει πια κανένας λόγος ν’ αναβάλουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι περίπλοκες επεμβάσεις ανήκουν στο παρελθόν καθώς οι καινούριες μέθοδοι υπόσχονται αποτελεσματικότητα με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία και, εν κατακλείδι, μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.

HoLEP: H σύγχρονη απάντηση για μεγαλύτερους αδένες, ανεξαρτήτως μεγέθους

Η Laser εκπυρήνιση HoLEP, είναι μια ελάχιστα παρεμβατική τεχνική που αποτελεί πλέον την μοναδική λύση επιλογής για μεγαλύτερους αδένες, ακόμα και 200 κυβικών. Η παλαιότερη τεχνική Turis δεν ήταν σε θέση να προσφέρει ριζικότητα και άφηνε υπολειμματικό ιστό, επομένως η νέα μέθοδος προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Απαριθμώντας τα οφέλη από την επιλογή αυτής της τεχνικής, θα προσθέταμε το γεγονός πως οι ασθενείς δε βιώνουν τα ερεθιστικά μετεγχειρητικά συμπτώματα καύσου και συχνουρίας όπως στο παρελθόν , δεν χρειάζεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο ενώ συχνά ο καθετήρας αφαιρείται και την επομένη ημέρα λόγω της άριστης ικανότητος του Laser για αιμόσταση χωρίς καταστροφή και απανθράκωση του ιστού. Το γεγονός ότι δεν θίγονται οι παρακείμενοι ιστοί συμβάλλει στην διατήρηση της στύσης ενώ είναι εξαιρετικά σημαντική και η διατήρηση των εκσπερματιστικών πόρων.

Είναι σίγουρο πως ο ασθενής μετά την θεραπεία οδηγείται σε ταχύτερη ανάρρωση και μπορεί να επιστρέψει πολύ σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.

Άλλο ένα πλεονέκτημα της HOLEP είναι το γεγονός πως αποτελεί ιδανική επιλογή και για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά λόγω υποκειμένων καρδιολογικών νοσημάτων, χωρίς να πρέπει να διακόψουν την αγωγή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ourologia.eu ή καλέστε στα τηλέφωνα 210 6994100 και 6944 671969.

O Νικόλαος Μπαφαλουκας είναι Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Βιοκλινική Αθηνών. Η συγκεκριμένη ουρολογική κλινική αποτελεί κέντρο ελάχιστα παρεμβατικών θεραπειών καλοήθους υπερπλασίας προστάτη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share