Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μη «σπας» το κεφάλι σου άδικα: Δε χάνεις κιλά με τίποτα; Αυτός είναι ο βασικός λόγος του προβλήματος

Όσα αποκαλύπτει νέα έρευνα

4 Νοεμβρίου 2022 17:55
Μη «σπας» το κεφάλι σου άδικα: Δε χάνεις κιλά με τίποτα; Αυτός είναι ο βασικός λόγος του προβλήματος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν έχει σημασία αν είναι μια ζεστή τυρόπιτα ή μια μπάρα δημητριακών: νέα έρευνα αποκάλυψε πως το φαγητό που τρώμε στο πόδι, καθώς περπατάμε, μας κάνει να τρώμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και τελικά να παίρνουμε κιλά!

Η έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Surrey, δημοσιεύτηκε στο Journal of Health Psychology και έγινε σε 60 γυναίκες, κάποιες από τις οποίες έκαναν δίαιτα και κάποιες όχι. Οι συμμετέχουσες έτρωγαν από μια μπάρα δημητριακών ενώ έκαναν τις εξής δραστηριότητες: έβλεπαν ένα μικρό απόσπασμα των Friends, περπατούσαν στον διάδρομο ή μιλούσαν μεταξύ τους.

Δείτε επίσης: Δίαιτα του «Πολεμιστή»: Πώς βοηθά να μη βάλουμε κιλά αυτόν τον χειμώνα και πώς ακολουθείται

Μετά το πείραμα, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και έκαναν ένα ακόμα τεστ γεύσης. Τους έδωσαν 4 μπωλ με σνακ, σοκολάτα, sticks καρότου, σταφύλια και πατατάκια και στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν πόσο είχαν φάει από το κάθε μπωλ.

διαιτα μεζουρα μετρησης σωματος

Τα αποτελέσματα είχαν πολύ ενδιαφέρον: στα γκρουπ που έβλεπαν τηλεόραση και μιλούσαν μεταξύ τους, οι γυναίκες που έκαναν δίαιτα πράγματι κατανάλωσαν λιγοτερες θερμίδες και ποσότητα από τις υπόλοιπες. Όμως, στο γκρουπ που περπατούσε στο διάδρομο ενώ έτρωγε τη μπάρα δημητριακών, οι γυναίκες που έκαναν δίαιτα έφαγαν περισσότερα σνακ- και μάλιστα, 5 φορές περισσότερη σοκολάτα!- από τις υπόλοιπες.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, και η συμπεριφορά μας ως προς το φαγητό αλλάζει όταν περπατάμε ενώ τρώμε; “Ίσως φταίει ότι το περπάτημα αποσπά την προσοχή μας και άρα την ικανότητά μας να ελέγχουμε πότε έχουμε χορτάσει” εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Jane Ogden. “Ή μπορεί να φταίει η αίσθηση που μας δημιουργείται ότι περπατώντας, έστω και στον διάδρομο του σπιτιού μας, καίμε θερμίδες, οπότε είναι ok να φάμε περισσότερο μετά”, συμπληρώνει. “Γενικά, ο,τιδήποτε αποσπά την προσοχή μας την ώρα που τρώμε, μπορεί να είναι καθοριστικό για το βάρος μας- ακόμα και αν τρώμε στο γραφείο μας.

Συμπέρασμα: την επόμενη φορά που είσαι έτοιμη να αγοράσεις ένα σάντουιτς ενώ τρέχεις για δουλειές, πάτα pause – και θα το ευχαριστηθείς καλύτερα και θα καταλάβεις πως χόρτασες και, συνεπώς, θα αποφύγεις τα τσιμπολογήματα που συνήθως ακολουθούν το βιαστικό φαγητό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share