Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή με τη δίαιτα της μαγειρικής σόδας: Φέρνει άμεσο αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι αθώα!

Τι να προσέξετε

25 Οκτωβρίου 2022 11:11
Προσοχή με τη δίαιτα της μαγειρικής σόδας: Φέρνει άμεσο αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι αθώα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μαγειρική σόδα είναι γνωστή για τις ουκ ολίγες χρήσεις της, οι οποίες είναι πολύτιμες για την υγεία και, εν γένει, την καθημερινότητά μας, ενώ με αρκετή προσοχή μπορεί να χρησιμεύσει και στη δίαιτά μας.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το να αραιώσεις μαγειρική σόδα σε νερό, ή σε μηλόξυδο, ή σε χυμό λεμονιού και να την πιείς με άδειο στομάχι το πρωί, συμβάλλει στο να χάσεις πιο εύκολα τα περιττά κιλά, αν και υπάρχει τρόπος να χάσετε χωρίς δίαιτα.

Άλλοι, πάλι, λένε ότι απλά και μόνο ένα «αφρόλουτρο» σε νερό με μαγειρική σόδα έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Μπορεί η μαγειρική σόδα να συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Ο ισχυρισμός ότι η μαγειρική σόδα, όταν συνδυάζεται με νερό, μηλόξυδο, ή χυμό λεμονιού, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για να σας βοηθήσει να χάσετε σωματικό λίπος, δεν υποστηρίζεται επαρκώς επιστημονικά.

Πιθανότατα έχει κάποιες ελάχιστες άμεσες επιπτώσεις στην απώλεια βάρους. Η μαγειρική σόδα θεωρείται ότι έχει κάνει τον οργανισμό πιο αλκαλικό, το οποίο πιστεύεται ότι προάγει την απώλεια βάρους, ή ότι εμποδίζει την αύξηση βάρους. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει απορριφθεί πολλάκις.

Προσοχή με τη δίαιτα της μαγειρικής σόδας: Φέρνει άμεσο αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι αθώα!

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυστηρά ελεγχόμενες διαδικασίες για τον έλεγχο των επιπέδων του pH και αυτό που τρώτε ή πίνετε έχει μικρή επίδραση σε αυτό.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι η προσθήκη μαγειρικής σόδας στο νερό του μπάνιου σας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αυξάνοντας τα επίπεδα μαγνησίου και θειικού άλατος. Πρόκειται για δύο θρεπτικά συστατικά που υποτίθεται ενισχύουν τον μεταβολισμό και την εξαφανίζουν τις τοξίνες. Ωστόσο, ούτε αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από την επιστήμη.

Από την άλλη πλευρά, η μαγειρική σόδα μπορεί πράγματι να καταπραΰνει το στομάχι, καθώς έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου. Αυτή η χημική αντίδραση δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι ένα αέριο που μπορεί να σας προκαλέσει ρέψιμο. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα στο στομάχι, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στο συνολικό σας λίπος.

Μπορεί να έχει μικρές, έμμεσες επιπτώσεις στην απώλεια βάρους

Η μαγειρική σόδα μπορεί να έχει έμμεσο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους, κυρίως λόγω του υγρού με το οποίο αναμιγνύεται συνήθως. Μια δημοφιλής επιλογή είναι να συνδυάσετε τη μαγειρική σόδα με μηλόξυδο. Αυτό, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερη πείνα. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η επίδραση του μηλόξυδου στην απώλεια βάρους είναι περιορισμένη.

Η μαγειρική σόδα αραιώνεται συχνά σε νερό, είτε μόνη της, είτε μαζί με μηλόξυδο ή χυμό λεμονιού. Όταν καταναλώνετε καθημερινά, τέτοια ποτά είναι πιθανό να αυξήσετε και την ημερήσια πρόσληψη υγρών. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τα συνολικά επίπεδα ενυδάτωσης, κάτι που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μειώσει την πείνα, να αυξήσει τον μεταβολισμό και να προωθήσει την απώλεια σωματικού λίπους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πιθανά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους δεν έχουν καμία σχέση με την μαγειρική σόδα αυτή καθαυτή, αλλά περισσότερο με τα άλλα υγρά. Η προσθήκη μαγειρικής σόδας στο διάλυμα προσφέρει μόνο λίγα επιπλέον οφέλη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share