Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτά είναι τα παιχνίδια που βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου σου - Λίγοι τα ξέρουν

Πάρτε μολύβια να γράψετε

18 Οκτωβρίου 2022 15:17
Αυτά είναι τα παιχνίδια που βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου σου - Λίγοι τα ξέρουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Mε την πάροδο των χρόνων ο ανθρώπινος εγκέφαλος φθείρεται όπως και το σώμα και τα όργανά μας. Η πιο σύνηθες ασθένεια του εγκεφάλου που προέρχεται απο φυσικά αίτια είναι η άνοια.

Μάθετε επίσης τρόπους να διώξετε την αρνητική ενέργεια απο το σπίτι και τους γύρω σας

Όταν κάποιος έχει άνοια, μπορεί να έχει πρόβλημα με τη μνήμη, τη σκέψη, τη συλλογιστική ή ακόμα και τη γλώσσα. Η απώλεια αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη των καθημερινών δραστηριοτήτων του ατόμου.

Παρόλο που μέχρι και σήμερα η άνοια δεν είναι θεραπεύσιμη ασθένεια, ορισμένες δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην οπισθοχώρηση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν παιχνίδια μνήμης που λειτουργούν τονωτικά για την καταπολέμηση της άνοιας.

Τι υποστηρίζει στα αλήθεια όμως η συγκεκριμένη έρευνα για τον ρόλο των παιχνιδιών που διεγείρουν το μυαλό;

Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε πώς τα παιχνίδια μυαλού μπορούν να βοηθήσουν με τις γνωστικές λειτουργίες και ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για να παίξετε.

Πώς μπορούν τα παιχνίδια μυαλού να βοηθήσουν τα άτομα με άνοια;
Τα παιχνίδια μυαλού ανήκουν στην κατηγορία των δραστηριοτήτων που μπορούν να κρατήσουν το ανθρώπινο μυαλό σε εγρήγορση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις προχωρημένες ηλικιακές ομάδες, όπου το φαινόμενο της άνοιας είναι και πιο σύνηθες και για τα άτομα που ανησυχούν για τα κληρονομικά γονίδιά τους.

Όταν κάποιος έχει άνοια, πολλές οι γνωστικές του δεξιότητες μειώνονται. Υπάρχουν, όμως, παιχνίδια όπως τα παρακάτω που συμβάλουν στην όξυνση του εγκεφάλου.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Επιταπέζια Παιχνίδια
Αυτά μπορούν να συμβάλουν στις γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η επικοινωνία και η ρύθμιση των συναισθημάτων.
Βιντεοπαιχνίδια

Τα βιντεοπαιχνίδια στοχεύουν άμεσα σε διαφορετικές γνωστικές ικανότητες, όπως η μνήμη και η συλλογιστική.
Παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας: Αυτά μπορούν να παρέχουν τόσο γνωστική όσο και σωματική ενίσχυση, ανάλογα με τον τύπο του παιχνιδιού.

Γνωστικές ικανότητες που βελτιώνονται μέσω των παιχνιδιών

Βραχυπρόθεσμη μνήμη
Χρόνος αντίδρασης
Επίλυση προβλημάτων
Λογικός συλλογισμός
Επικοινωνία


Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για να παίξετε;


Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι τα παιχνίδια μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την τόνωση του εγκεφάλου. Έτσι, βρήκαμε μερικά από τα παιχνίδια που μπορεί να υποστηρίξουν μια μεγάλη ποικιλία γνωστικών δεξιοτήτων, ειδικά στα άτομα με άνοια.

Σταυρόλεξο ή Scrabble

Σταυρόλεξα

Οι γρίφοι λέξεων είναι ένα είδος παιχνιδιών που εστιάζουν στη γλώσσα. Ορισμένα παιχνίδια όπως το Scrabble εστιάζουν στη διάταξη γραμμάτων και λέξεων, ενώ άλλα παιχνίδια όπως τα σταυρόλεξα επικεντρώνονται στον σχηματισμό λέξεων.

Έχοντας αυτό κατά νου, σκεφτείτε και τις παρακάτω επιλογές:

Σταυρόλεξα
Αναζητήσεις λέξεων
Αναγραμματισμοί
Κρυπτογράμματα
Παιχνίδια όπως το Scrabble και το Mad Libs

Παζλ

Παιχνίδια Πάζλ

Τα παζλ είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη μνήμη και τη λογική. Τα παζλ μπορεί να είναι πολύ απλά όπως τα παιδικά ή σύνθετα.

Παιχνίδια με ζάρια
Οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται σε μια τυχαία ρίψη των ζαριών για να παίξουν ένα παιχνίδι. Αυτή η διαδικασία κάνει παιχνίδια όπως το Yahtzee και το Bar Dice διασκεδαστικά και ανταγωνιστικά.

Τα άτομα με ορισμένους τύπους γνωστικών παθήσεων, όπως η άνοια, μπορεί να εμφανίσουν μείωση των αριθμητικών δεξιοτήτων και υπολογισμού. Κατά συνέπεια οι δεξιότητες μπορούν να ενισχυθούν με παιχνίδια ζαριών.

Ακολουθούν μερικά παιχνίδια με ζάρια:

τάβλι
φιδάκι
monopoly
Τα παιχνίδια με κάρτες
Τα παιχνίδια που έχουν κάρτες βασίζονται σε διαφορετικούς τύπους τραπουλόχαρτων για να παίξετε. Τα παιχνίδια καρτών μπορούν είτε να χρησιμοποιήσουν μια τυπική τράπουλα, όπως το Rummy, είτε κάρτες που είναι συγκεκριμένες για το παιχνίδι, όπως το Uno.

Τα παιχνίδια καρτών είναι ιδανικά για την εξάσκηση δεξιοτήτων όπως η συλλογιστική, η επίλυση προβλημάτων, η μνήμη και η συγκέντρωση.

Μπορείτε να επιλέξετε τα εξής:

παιχνίδια, όπως το Go Fish
μπριτζ
uno
πασιέντζα
Επιτραπέζια παιχνίδια
Τα επιτραπέζια παιχνίδια φέρεται να μειώνουν τη γνωστική εξασθένηση από την ηλικία των 70 έως την ηλικία των 79 ετών γιατί λοιπόν να μην τα προτιμήσετε;

Βιντεοπαιχνίδια

Βιντεοπαιχνίδια

Τα βιντεοπαιχνίδια περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, από παραδοσιακά επιτραπέζια ηλεκτρονικά παιχνίδια έως παιχνίδια σε νεότερα συστήματα όπως το Wii και το Switch. Και ας μην ξεχνάμε τα παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός tablet, τα οποία αυξάνονται σε δημοτικότητα ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Εάν δεν έχετε παίξει ποτέ βιντεοπαιχνίδια στο παρελθόν, αλλά σκέφτεστε να τα δοκιμάσετε, ακολουθούν μερικές καλές επιλογές για να ξεκινήσετε:

Tetris σε οποιαδήποτε πλατφόρμα
Candy Crush Saga
Διέλευση ζώων στο Nintendo
Wii Sports στο Nintendo Wii (είναι ιδανικό και για άσκηση)
Οποιαδήποτε έκδοση για κινητά ή εφαρμογές, όπως παιχνίδια λέξεων, παζλ, παιχνίδια με χαρτιά ή ζάρια και επιτραπέζια παιχνίδια

Λοιπές δραστηριότητες που ενισχύουν τη μνήμη


Ανάγνωση:

Ανάγνωση βιβλίων

Η ανάγνωση είναι μια θαυμάσια δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ποίηση, περιοδικά, εφημερίδες, κόμικς καθώς και διαδικτυακό περιεχόμενο.
Ψυχαγωγία: Η παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών ή η ακρόαση ραδιοφωνικών εκπομπών είναι εξαιρετικά παραδείγματα για το πώς η σύγχρονη ψυχαγωγία μπορεί να συμβάλει στην προσήλωση.
Τέχνες: Η τέχνη μπαίνει στη ζωή μας σε πολλές μορφές, όπως η ζωγραφική, το σχέδιο και το παίξιμο μουσικών οργάνων. Οποιαδήποτε μορφή έκφρασης τέχνης είναι ευεργετική σε άτομα με άνοια.
Μάθηση: Η εκμάθηση νέων πραγμάτων, είτε μέσω μιας τάξης, βίντεο YouTube, podcast ή άλλων μέσων, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τις γνωστικές δεξιότητες σε μεγαλύτερη ηλικία.
Μερικοί άνθρωποι με σοβαρή άνοια μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν ακόμη και απλές εργασίες, οπότε μερικές από τις δραστηριότητες που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμες. Εάν συμβαίνει αυτό βοηθήστε τους να εστιάσουν σε απλούστερες δραστηριότητες, όπως συνομιλία και αναπόληση του παρελθόντος, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share