Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022

Το θαυματουργό ποτό των Ελλήνων… καθαρίζει τις αρτηρίες, προστατεύει το συκώτι και άλλες ασθένειες!

Και... νεκρούς ανασταίνει....

1 Οκτωβρίου 2022 00:19
Το θαυματουργό ποτό των Ελλήνων… καθαρίζει τις αρτηρίες, προστατεύει το συκώτι και άλλες ασθένειες!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λέγεται ότι η ονομασία «ούζο» προέρχετα πό το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο.

Δείτε επίσης: Ούζο: Το όφελος σε ένα ποτηράκι την ημέρα!

Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη «USO MASSALIA» δηλ. «για χρήση στη Μασσαλία». Αυτό έγινε «σλόγκαν» και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο. Το σλόγκαν γρήγορα συντμήθηκε (έφυγε το «Μασσαλία»). Αρκετά αργότερα το ούζο τυποποιήθηκε σαν άλλο, ξεχωριστό ποτό.

Το ούζο έχει περίπου 284 θερμίδες. Το άρωμα του ούζου οφείλεται στον γλυκάνισο. Στο φυτό αυτό περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, άρα και του ούζου.

ο ούζο και η ευεργετική δράση των τερπενίων…

Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας. – Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και επομένως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn βελτιώνοντας την κλινική τους εικόνα και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Το θαυματουργό ποτό των Ελλήνων… καθαρίζει τις αρτηρίες, προστατεύει το συκώτι και άλλες ασθένειες!

Οι μεζέδες που αγαπάει το ούζο:

Χταποδάκι στα κάρβουνα καλά ψημένο και ζουμερό, κομμένο σε λεπτές φέτες με όλη τη γεύση της θάλασσας.

Όλα τα θαλασσινά, κυδώνια, φούσκες, καλόγνωμες, μύδια, χτένια, γυαλιστερές.

Σαρδέλες παστές, κατά προτίμηση Καλλονής. Μεζές δυσεύρετος, αλλά ίσως ο καλύτερος. Επίσης, σαρδέλα στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι!

Γαύρος μαρινάτος ή ξεροτηγανισμένος.

Ξεροτηγανισμένα κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βουτηγμένα σε σφιχτό, έντονα σκορδάτο τζατζίκι.

Φυσικά, μια αυθεντική ταραμοσαλάτα, καθώς και μια φρέσκια μελιτζανοσαλάτα που περιφρονεί τις μαγιονέζες!

Ελιές μικρές πράσινες τσακιστές και οι χοντρές θρούμπες.

Τυρί, πικάντικο κασέρι και αυγοτάραχο, φρέσκο, Μεσολογγίου για εξαιρετικές γευστικές απολαύσεις.

Τουρσιά κάθε είδους με πρώτα και καλύτερα τα καππαρόφυλλα.

Ντομάτα, αγγούρι, φέτα και ζυμωτό ψωμί ή κρητικό παξιμάδι.

«Ούζο όταν πιεις, γίνεσαι ευθύς βασιλιάς» λέει ένα παλιό ρεμπέτικο… Μπορεί να μην είναι απολύτως βέβαιο από πού προέρχεται το όνομα «ούζο», είναι όμως σίγουρο ότι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των Ελλήνων. Κι αυτός είναι σοβαρός λόγος για να μοιραστούμε τα μυστικά του και να αγαπήσουμε τη γεύση του! Πάντα όμως με μέτρο!!!

Λιγκουίνι με γαρίδες και ούζο!

Ένα πιάτο με ζυμαρικά που μοσχοβολά καλοκαίρι!

Υλικά

  • 1 πακέτο λιγκουίνι
  • 20 γαρίδες μέτριες
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια, το ένα ψιλοκομμένο και το δεύτερο κομμένο στα 4
  • 1 καρότο, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο) σε φετούλες + τα φυλλαράκια της για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 χούφτα φυλλαράκια βασιλικού φρέσκου
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφός τους κι αφήνετε μόνο τις ουρές. Χαράζετε την πλάτη τους με μαχαιράκι και αφαιρείτε το εντεράκι τους.

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες. Προσθέτετε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, το καρότο και σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον ανακατεύοντας. Ρίχνετε 1½ λίτρο νερό και αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά.

Το ζωμό τον στραγγίζετε αργότερα και με αυτόν θα βράσετε al dente τα λιγκουίνι ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας τους, προσθέτοντας στην κατσαρόλα επιπλέον καυτό νερό και αλάτι.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πλατιά και ρηχή και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτετε το φινόκιο και σοτάρετε για 2 λεπτά επιπλέον.

Σβήνετε με το ούζο και, αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε τα ντοματάκια και τις ξυσμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον ξερό βασιλικό και τη ζάχαρη. Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και τελευταίες ρίχνετε τις γαρίδες. Βράζετε για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Στραγγίζετε τα λιγκουίνι και τα ρίχνετε στη σάλτσα με τις γαρίδες. Ανακατεύετε καλά προσθέτοντας και τα φυλλαράκια του μάραθου και μοιράζετε τη γαριδομακαρονάδα σε πιάτα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share