Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

8 τροφές δηλητήριο για την καρδιά - Δείτε ποιες είναι

Μεγάλη προσοχή!

26 Σεπτεμβρίου 2022 10:09
8 τροφές δηλητήριο για την καρδιά - Δείτε ποιες είναι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς 8 συγκεκριμένες τροφές είναι «θάνατος» και μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα. Επίσης, αυτές είναι οι 4 τροφές που είναι ακατάλληλες για το συκώτι και πρέπει να τις πετάξετε από τα ντουλάπια του σπιτιού σας.

Ωστόσο, αν και παρατηρούνται κατά καιρούς διαφοροποιήσεις, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι παρακάτω τροφές αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες» για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού μας συστήματος:

8 τροφές δηλητήριο για την καρδιά - Δείτε ποιες είναι

  1. Οι τροφές φαστ φουντ: περιέχουν σημαντικές ποσότητες κορεσμένου ζωικού λίπους, ενώ και ο τρόπος μαγειρέματος δεν είναι ο πλέον υγιεινός.
  2. Αλλαντικά: πέραν από τις μεγάλες ποσότητες λίπους, περιέχουν, ακόμα και στις λάιτ εκδοχές τους, πολύ αλάτι.
  3. Τηγανητά: αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη, και μειώνουν την «κακή», λόγω των τρανς λιπών.
  4. Γλυκά-μπισκότα-ζαχαρωτά: η ζάχαρη, επίσης, επιδρά εξαιρετικά αρνητικά στην υγεία του κυκλοφορικού συστήματος.
  5. Τα δημητριακά με ζάχαρη: ομοίως με τα γλυκά, ενώ αυξομειώνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
  6. Μαργαρίνη: παρά το γεγονός ότι είναι πιο υγιεινή από το βούτυρο, η μαργαρίνη που είναι στερεή σε θερμοκρασία δωματίου, περιέχει τρανς λίπη.
  7. Η πίτσα με πολλά κρεατικά: τυρί, αλλαντικά, αλάτι, ζύμη…, όλα ένα κι ένα για την καρδιά…
  8. Αναψυκτικά διαίτης: παρά τις διαβεβαιώσεις περί μηδέν θερμίδων και μηδέν ζάχαρης, τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι αθώα.

10 από τις πιο ανθυγιεινές τροφές που τον προκαλούν και δεν πρέπει να φάμε ποτέ ξανά:

Γεννητικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί

Κατέχουν την πρώτη θέση, ειδικά τώρα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με χημικά για να καλλιεργηθούν. Έχει αποδειχθεί πως προκαλούν πολύ γρήγορη ανάπτυξη όγκων. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να τους αποφύγετε γιατί πλέον χρησιμοποιούνται παντού. Μία λύση είναι να προτιμάτε βιολογικά προϊόντα.

Επεξεργασμένα κρέατα

Όσα προϊόντα περιέχουν συντηρητικά, ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου. Καλό θα ήταν να προτιμάτε όσα δεν έχουν συντηρητικά και έχουν μεγαλώσει με σωστές τροφές.

Popcorn στα μικροκύμματα

Είναι αρκετά βολικό και εύκολο, αλλά περιέχει ουσίες που συνδέονται με υπογονιμότητα και καρκίνο στο ήπαρ, τον προστάτη και στο πάγκρεας.

Ανθρακούχα αναψυκτικά

Όπως και τα επεξεργασμένα κρέατα, τα αναψυκτικά αυτά φαίνεται να προκαλούν επίσης καρκίνο. Λόγω της ζάχαρης, τα χημικά και τις χρωστικές που περιέχουν, κυριολεκτικά είναι ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα.

Διαιτητικές τροφές και αναψυκτικά

Ακόμα χειρότερη από το κανονικό αναψυκτικό είναι το διαιτητικό αναψυκτικό, όπως και άλλες τροφές που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν καρκίνο και προβλήματα με την εγκυμοσύνη.

Επεξεργασμένο λευκό αλεύρι

Είναι ένα πολύ κοινό συστατικό των επεξεργασμένων τροφών, αλλά λόγω των τεράστιων ποσών σε υδατάνθρακες που έχει, ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκίνου.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Το ίδιο ισχύει και για την λευκή ζάχαρη, που φαίνεται να είναι τέλεια τροφή για τα καρκινικά κύτταρα, όπως και το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού. Έτσι, οτιδήποτε τα περιέχει, όπως κέικ, χυμοί, σως, μπισκότα, δημητριακά και πολλές ακόμα δημοφιλείς τροφές είναι επικίνδυνο, κάτι που εξηγεί και τα υψηλά ποσοστά σε καρκίνο τη σήμερον ημέρα.

Συμβατικά μήλα, σταφύλια και άλλα "βρώμικα" φρούτα

Πολλοί νομίζουν ότι τρώνε υγιεινά όταν ψωνίζουν μήλα, σταφύλια και φράουλες από το κατάστημα. Εκτός εάν είναι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, αποτελούν και αυτά κίνδυνο για την υγεία μας. Έρευνες δείχνουν πως το 98% των φρούτων βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, επειδή είναι μολυσμένα με φυτοφάρμακα.

Σολομός ιχθυοτροφείου

Είναι διαπιστωμένο ότι είναι μολυσμένοι με καρκινογόνα χημικά, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υδρογονωμένα έλαια

Χρησιμοποιούνται ευρέως για να συντηρούν επεξεργασμένες τροφές που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, αλλά φαίνεται να ευθύνονται για καρκίνους και κάποιες ακόμα ασθένειες. Πολλοί προσπαθούν βέβαια να τα αντικαταστήσουν με φοινικέλαιο και άλλες πιο ασφαλείς εναλλακτικές.

Είναι λυπηρό, αλλά πλέον είναι η σκληρή αλήθεια πως ταΐζουμε πραγματικό δηλητήριο στα ίδια μας τα παιδιά. Δεν γίνεται να συνεχίζουμε άλλο στην ίδια πορεία και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να δούμε ένα καλύτερο αύριο.

Κίνδυνος - θάνατος: Δείτε τι παθαίνει η καρδιά αν τρώτε τυρί κάθε μέρα

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αρκεί να τρώτε 40 γραμμάρια τυριού κάθε μέρα, για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά τα ευρήματα για την καρδιά προέρχονται από μια μετα-ανάλυση 15 παρατηρητικών μελετών, οι οποίες ανέλυαν τις επιπτώσεις της πρόσληψης τυριού στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Li-Qiang Qin, εργάζεται στο Τμήμα Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα. Αυτός και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τον Δεκέμβριο του 2017 τα αποτελέσματα της έρευνά τους στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition.

Το τυρί είναι αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα μας τρόφιμα. Περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία. Τέτοια είναι το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α και Β-12. Αλλά, έχει και πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό με την σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά και για εγκεφαλικό.

Η μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι το τυρί θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην καρδιαγγειακή υγεία. Παράλληλα δείτε ένα έξυπνο τρικ για να μη μουχλιάσει ποτέ ξανά το τυρί στο ψυγείο σας.

Φέτα: Ο κίνδυνος για την καρδιά μειώθηκε έως και 18%

Συνολικά, οι 15 επιμέρους μελέτες περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες. Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης τυριού αναλύθηκαν σε βάθος δεκαετίας. Η πλειονότητα των μελετών περιελάμβανε άτομα που δεν είχαν καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πολύ λίγο τυρί, εκείνοι που το κατανάλωναν κανονικά είχαν:

  • έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο
  • έως και 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο
  • έως και 10% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα μεταξύ εκείνων των συμμετεχόντων, που κατανάλωναν περίπου 40 γραμμάρια τυριού κάθε μέρα. Συμπερασματικά, γράφουν:

“Αυτή η μετα-ανάλυση των παρατηρητικών μελετών υποδηλώνει μια μη γραμμική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου”.

Δείτε τι παθαίνει η καρδιά όταν τρώμε τυρί

Προσοχή με το πόσο τυρί τρώτε κάθε μέρα

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε εκείνα μιας ευρέως δημοσιευμένης έρευνας παρατήρησης, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2017. Εκείνη συνέδεσε το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από πρόβλημα στην καρδιά, ή από κάθε αιτία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσο τυρί θέλετε κάθε μέρα! Και οι δύο μελέτες έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Είναι έρευνες που βασίζονται στην παρατήρηση για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Επομένως δεν αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας.

Επιπλέον, και οι δύο μελέτες χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων. Η πρώτη μελέτη έλαβε χρηματοδότηση από τους οργανισμούς Global Dairy Platform, Dairy Research Institute και Dairy Australia.

Η τελευταία διεξήχθη με τη βοήθεια ερευνητών του Ομίλου Yili, μιας εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων που εδρεύει στην Κίνα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξαχθεί το συμπέρασμα εάν αυτή η συσχέτιση χρηματοδότησης είχε κάποια επίδραση στα αποτελέσματα των μελετών.

Μέχρι να επιβεβαιωθούν από πρόσθετες μελέτες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το τυρί είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για την καρδιά, αν τα καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.

Η American Heart Association (AHA) συνιστά ότι περίπου το 5-6% των ημερήσιων θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά. Επίσης συστήνει να επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για να παραμείνουμε εντός αυτού του ορίου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share