Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Μας τα είχαν πει λάθος: Αυτές είναι οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό το νερό με λεμόνι

Πόσο αρνητικά μας επηρεάζει;

30 Αυγούστου 2022 10:04
Μας τα είχαν πει λάθος: Αυτές είναι οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό το νερό με λεμόνι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σίγουρα έχετε δει πολλές φορές αναφορές στο διαδίκτυο, ότι το χλιαρό νερό με λίγο χυμό λεμονιού μπορεί να είναι αποτοξινωτικό και δυναμωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Με την ευκαιρία, δείτε πως το λεμόνι κάνει το φούρνο σας να αστράφτει.

Σε κάθε περίπτωση το νερό με λεμόνι δεν κάνει κακό στον οργανισμό, άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί και επιστημονικά, το νερό και το λεμόνι, ξεχωριστά, είναι υγιεινά.

Αν τα συνδυάσεις, όμως, γίνονται πιο υγιεινά; Η γρήγορη απάντηση είναι: όχι! Από την άλλη, μπορεί το νερό με λεμόνι να σας βλάψει μακροχρόνια; Επίσης, όχι.

Το νερό με λεμόνι περιέχει βιταμίνη C, αλλά πόση χρειάζεστε;

Ο χυμός λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό. Γνωρίζουμε από καιρό ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο. Παλιότερα αυτή η κατάσταση σχετιζόταν με ναυτικούς, που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε μακρινά ταξίδια.

λεμονι-νερο-οργανισμοσ-30-8

Πιο πρόσφατα, παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στην Αυστραλία σε άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο και παραπέμπονται για χειρουργική επέμβαση. Αλλά αυτό μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τα επίπεδα βιταμίνης C ευρύτερα στην κοινότητα. Σε αυτή την ομάδα ανθρώπων, οι παράγοντες που οδήγησαν στην κακή υγεία τους θα μπορούσαν επίσης να έχουν επηρεάσει και την πρόσληψη βιταμίνης C.

Εάν η πρόσληψη βιταμίνης C είναι χαμηλή, τότε το νερό με λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει. Η βιταμίνη C αρχίζει να αποδομείται στους 30–40 ℃, κάτι που θα είχε μικρό αντίκτυπο στο ζεστό νερό με λεμόνι, αλλά τίποτα πολύ ανησυχητικό.

Εάν έχετε αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή σας, οτιδήποτε επιπλέον θα αποβάλλεται είτε ως βιταμίνη C είτε ως οξαλικό μέσω των ούρων σας.

Τι άλλο μπορεί να κάνει ο χυμός λεμονιού;

Ο χυμός λεμονιού μπορεί να έχει άλλα οφέλη, αλλά τα συμπεράσματα των μέχρι στιγμής σχετικών ερευνών είναι ανάμεικτα:

  • Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα με υψηλά επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλη) στο αίμα, που έπιναν χυμό λεμονιού για δύο μήνες δεν είδαν καμία αλλαγή στην αρτηριακή πίεση, το βάρος, ή τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους.
  • Ωστόσο, σε μια άλλη μελέτη, η κατανάλωση 125 ml χυμού λεμονιού με ψωμί οδήγησε σε μικρή μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με την κατανάλωση τσαγιού, ή νερού με το ψωμί.
    Μια μικρή μελέτη βρήκε κάτι παρόμοιο με το να πίνετε 30 γραμμάρια χυμού λεμονιού με νερό πριν φάτε ρύζι.
  • Οι ερευνητές προτείνουν ότι η οξύτητα του χυμού λεμονιού αναστέλλει ένα συγκεκριμένο ένζυμο στο σάλιο (αμυλάση), το οποίο συνήθως αρχίζει να διασπά το άμυλο στο στόμα. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερος χρόνος για να διασπαστεί το άμυλο σε γλυκόζη χαμηλότερα στο έντερο και να μεταφερθεί μέσω του τοιχώματος του εντέρου στο αίμα. Για τα άτομα με διαβήτη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αυξήσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά όλο αυτό δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί επιστημονικά.
  • Άλλες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά στο λεμόνι που μπορεί να είναι ευεργετικά για την προστασία από την ανάπτυξη διαβήτη. Αλλά είναι πιθανό να έχετε τα ίδια οφέλη προσθέτοντας χυμό λεμονιού στο φαγητό σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share