Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η τροφή "φάρμακο" που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και εμφράγματος

Το διατροφικό υποκατάστατο που μειώνει τον κίνδυνο

25 Αυγούστου 2022 12:09
Η τροφή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την κυρίαρχη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Περίπου 1.28 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπέρταση, παρά το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις δεν έχουν διαγνωστεί.

Μία από τις κυριότερες απειλές για την αρτηριακή πίεση είναι η υπερβολική κατανάλωση νατρίου, δηλαδή αλατιού. Νέα ερευνητικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Heart, υποστηρίζουν την αντικατάσταση του κλασσικού αλατιού με υποκατάστατα, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Είναι ήδη γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο «εκτοξεύει» τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Τα υποκατάστατα αλατιού, στα οποία η αναλογία χλωριούχου νατρίου αντικαθίσταται από χλωριούχο κάλιο βοηθούν στην επαναφορά της αρτηριακής πίεσης σε κανονικά επίπεδα.

Μια μεγάλη κινεζική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, υποστηρίζει ότι τα υποκατάστατα αλατιού μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου. Παρέμενε, όμως, ασαφές εάν τα αποτελέσματα αυτά άπτονταν του γενικού πληθυσμού. Με στόχο να διαφωτίσουν αυτό το θολό πεδίο, οι ερευνητές «έτρεξαν» μια μελέτη σε βάσεις δεδομένων, αναζητώντας τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, που να έχουν δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου 2021 και τις επακόλουθες αναφορές σχετικά με τις επιδράσεις των υποκατάστατων αλατιού στην αρτηριακή πίεση, την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Με την ευκαιρία, δείτε την απλή κίνηση στο μαγείρεμα που κάνει το σκόρδο ακόμη πιο ωφέλιμο.

Η τροφή 'φάρμακο' που μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού και εμφράγματος

Συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 21 σχετικών διεθνών κλινικών δοκιμών, οι οποίες περιλάμβαναν περίπου 30.000 ανθρώπους από την Ευρώπη, την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, τις ΗΠΑ και την νοτιοανατολική Ασία. Μελέτησαν τις περιπτώσεις από 1 μήνα έως 5 έτη, με τα υποκατάστατα αλατιού που μελετήθηκαν να έχουν 33% – 75% αναλογία σε χλωριούχο νάτριο και 25%-65% αναλογία χλωριούχου καλίου.

Οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ωφέλιμες επιδράσεις των υποκατάστατων αφορούν στον γενικό πληθυσμό, αφού διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση υποκατάστατων μείωσε την αρτηριακή πίεση όλων των συμμετεχόντων.

Ειδικότερα, η συστολική τιμή, που υποδηλώνει την δύναμη με την οποία η καρδιά διοχετεύει το αίμα σε όλο το σώμα, μειώθηκε κατά 4.61 mmHg, ενώ η διαστολική, που αντικατοπτρίζει την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά γεμίζει με αίμα κατά 1.61 mmHg.

Οι μειώσεις αυτές ήταν σταθερές και ανεξάρτητες από παράγοντες όπως η γεωγραφική τοποθεσία, το φύλο, η ηλικία, το ιστορικό αρτηριακής πίεσης, το βάρος, η βασική αρτηριακή πίεση και τα βασικά επίπεδα νατρίου και καλίου στα ούρα. Κάθε μείωση 10% στην ποσότητα χλωριούχου νατρίου ισοδυναμούσε με 1.53 mmHg μεγαλύτερη πτώση της συστολικής και 0.95 mmHg της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης καλίου προκάλεσε οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία.

Επιπροσθέτως, σε ανάλυση των δεδομένων πέντε εξ αυτών των δοκιμών, με περισσότερους από 24.000 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι τα υποκατάστατα μείωναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 11%, από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 13% και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 11%.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπήρξαν περιορισμοί στην ανάλυση, όπως το ότι οι περιλαμβανόμενες μελέτες ήταν διαφορετικές ως προς τον σχεδιασμό, καθώς και ότι υπήρχαν ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία για ανθρώπους με χαμηλή αρτηριακή πίεση. Παρ’ όλα αυτά, αντανακλά την ορθότητα των συμπερασμάτων της κινεζικής μελέτης, της μεγαλύτερης δοκιμής που έχει γίνει ποτέ σε υποκατάστατα αλατιού εμπλουτισμένα με κάλιο.

«Αυτά τα ευρήματα αντικατοπτίζουν την πραγματικότητα και υποστηρίζουν την υιοθέτηση υποκατάστατων αλατιού στην πολιτική δημόσιας υγείας ως στρατηγική μείωσης της διατροφικής πρόσληψης νατρίου, αύξησης της πρόσληψης καλίου, μείωσης της αρτηριακής πίεσης και πρόληψης σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων», καταλήγουν.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share