Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Έως και 1.000 φορές πιο επικίνδυνοι για μετάδοση οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον! Οι περισσότεροι που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ (Video)

Μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού θα κάνουν τους ανθρώπους να αποβάλλουν ακόμη περισσότερα μολυσμένα σωματίδια

18 Αυγούστου 2022 12:05
Κορωνοϊός: Έως και 1.000 φορές πιο επικίνδυνοι για μετάδοση οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον! Οι περισσότεροι που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας υπερμεταδότης που έχει μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, μπορεί να αποβάλλει γύρω του έως και 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με τους φορείς των μεταλλάξεων Άλφα και Δέλτα του ιού, όπως διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Παράλληλα, σε μια απρόσμενη, για πολλούς, παραδοχή προχώρησε η επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι, η οποία υπογράμμισε ότι τα αντανακλαστικά του συγκεκριμένου φορέα απέναντι στην πανδημία δεν ήταν τα επιθυμητά και πως κρίνεται αναγκαία μια κίνηση αναδιάρθρωσης

Γενικότερα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι μολύνθηκαν από τις μεταδοτικές παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον, αποβάλλουν σημαντικά περισσότερο κορωνοϊό στο περιβάλλον τους, σε σχέση με τους φορείς άλλων παραλλαγών (αρχική Γουχάν, Βήτα, Γάμμα).

Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσοι κόλλησαν κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό τους (ακόμη και μετά από αναμνηστική δόση), συνεχίζουν να αποβάλλουν τον ιό στον αέρα, άρα να είναι μεταδοτικοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντόναλντ Μίλτον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν υπάρχει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 93 ανθρώπους με κορωνοϊό (διάφορες παραλλαγές), εμβολιασμένους και μη.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επί 30 λεπτά να μιλάνε, να φωνάζουν, να βήχουν ή να φταρνίζονται μπροστά σε μια συσκευή που συνέλεγε και μετρούσε τα σωματίδια του κορωνοϊού που εξέρχονταν από τον οργανισμό τους. Ένας άνθρωπος με Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε «υπερμεταδότης», βρέθηκε να αποβάλλει περίπου 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο που απέβαλαν όσοι είχαν μολυνθεί από Άλφα ή Δέλτα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αιτία αυτών των διαφορών παραμένει εν πολλοίς ένα μυστήριο, αλλά λογικά σχετίζεται με βιολογικούς παράγοντες, ενώ θα μπορούσε να παίζει ρόλο και η συμπεριφορά (π.χ. ο εν λόγω υπερμεταδότης έβηχε συχνότερα από τους υπόλοιπους).

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι όσοι μολύνονται από τον κορωνοϊό, αποβάλλουν μικρότερες ποσότητες ιικού RNA σε σχέση με όσους έχουν γρίπη. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού θα κάνουν τους ανθρώπους να αποβάλλουν ακόμη περισσότερα μολυσμένα σωματίδια.

Πάνω από τους μισούς που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ

Στο μεταξύ, νέα μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του αμερικανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Cedars-Sinai αποδεικνύει ότι σε ελέγχους που έγιναν σε περίπου 2500 υγειονομικούς και ασθενείς με διάφορά νοσήματα, αποδείχθηκε ότι το 56% είχε μολυνθεί από κορωνοϊό αλλά δεν το γνώριζε.

«Περισσότεροι από ένας στους δύο ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον δεν γνώριζαν ότι το είχαν κορονοϊό», δήλωσε η Susan Cheng, MD, MPH, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για Υγιή Γήρανση στο Καρδιολογικό Τμήμα του Ινστιτούτου Smidt στο Cedars-Sinai και συγγραφέας της μελέτης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share