Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ελάχιστοι ξέρουν: Το γυναικείο αντικείμενο που είναι πιο βρώμικο από τη… λεκάνη της τουαλέτας

Η έρευνα έδειξε πως 1 στις 5 είναι τόσο βρώμικη που αποτελεί άμεση απειλή για την υγεία μας

16 Αυγούστου 2022 14:53
Ελάχιστοι ξέρουν: Το γυναικείο αντικείμενο που είναι πιο βρώμικο από τη… λεκάνη της τουαλέτας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα αντικείμενο το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας καθημερινότητας αποτελεί σημαντική εστία μικροβίων.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: «Επανάσταση» στην τουαλέτα: Καθαρίστε τη λεκάνη μέσα σε 3 λεπτά! (Βίντεο)

Θα πρέπει να καθαρίζεται πιο συχνά απ’ όσο νομίζουμε ενώ είναι αντικείμενο που οι περισσότερες γυναίκες αμελούν να πλύνουν.

Ο λόγος για τις γυναικείες τσάντες

Ελάχιστοι ξέρουν: Το γυναικείο αντικείμενο που είναι πιο βρώμικο από τη… λεκάνη της τουαλέτας

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Initial Washroom Hygiene, η γυναικεία τσάντα έχει περισσότερα μικρόβια από όσα έχει κατά μέσο όρο μια λεκάνη τουαλέτας!

Το γεγονός πως οι τσάντες έρχονται τακτικά σε επαφή με πολλές επιφάνειες, τις καθιστά ιδιαιτέρως επικίνδυνες, καθώς τα μικρόβια που βρίσκονται στην τσάντα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν με τα χέρια μας.

Η έρευνα έδειξε, μάλιστα, πως 1 στις 5 τσάντες είναι τόσο βρώμικη που αποτελεί άμεση απειλή για την υγεία μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην καθαριότητά τους και να μην τις ακουμπάμε στο πάτωμα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο.

Μαζεύει βρωμιά και μικρόβια - Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε σωστά το καζανάκι στη λεκάνη της τουαλέτας

Ένα τμήμα της λεκάνης που συχνά παραλείπουμε να καθαρίσουμε είναι το καζανάκι. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βγάλεις το καπάκι, να κλείσεις την παροχή απ’ τον τοίχο και να το αδειάσεις τραβώντας το.

Μετά αφαίρεσε τυχόν λεκέδες απ’ το εσωτερικό του με ελαφρόπετρα (υπάρχουν κυρίως στη γραμμή που φτάνει το νερό και στο καπάκι). Παράλληλα, δείτε τι συνέβη αν ρίξετε coca cola στη λεκάνη. Για την καλύτερη λειτουργία του, ψέκαζε το εσωτερικό σε τακτά χρονικά διαστήματα με υγρό ενάντια στα άλατα, ειδικά στο φλοτέρ και τον υπόλοιπο μηχανισμό του.

Αντιμετώπισε τα κρυμμένα βακτήρια του καθίσματος της λεκάνης. Να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις σίγουρα θέμα αν τυχόν έχεις παιδιά που εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν τη λεκάνη, ή οποιοδήποτε (μη νοικοκυρεμένο και αφηρημένο) άρρεν μέλος της οικογένειάς σου.

καζανακι-καθαρισμα

Πέρα απ’ το καθάρισμα του πάνω και κάτω απ’ το κάθισμα της λεκάνης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μη διστάσεις κάθε τρίμηνο να το αφαιρείς εντελώς και να καθαρίζεις τα σημεία σύνδεσης μ’ ένα καλό απολυμαντικό. Θα εκπλαγείς με τη βρωμιά που συσσωρεύεται.

Για να διατηρήσεις τη λεκάνη καθαρή, χωρίς λεκέδες, χρησιμοποίησε κάποιο καθαριστικό λεκάνης που ενεργοποιείται όταν τραβάς το καζανάκι και μπορεί να τοποθετείται είτε στη λεκάνη, είτε μέσα στο καζανάκι. Από εκεί και πέρα χρησιμοποίησε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κάποιο απ’ τα κλασικά καθαριστικά, ή και κάποιο καθαριστικό που να περιλαμβάνει χλωρίνη.

Για λεκάνη κάτασπρη και χωρίς δυσοσμία αυτό είναι το κόλπο με φυσικά υλικά

Ο χρόνος αφήνει τα αντιαισθητικά σημάδια του στη λεκάνη της τουαλέτας: Έπειτα από κάποιο καιρό κιτρινίζει και αναδίδονται δυσάρεστες οσμές. Βρήκαμε ένα έξυπνο, σπιτικό κόλπο για να φρεσκάρετε τη λεκάνη εύκολα και οικολογικά. Παράλληλα, δείτε πως θα καθαρίσετε το καζανάκι σας εύκολα και αποτελεσματικά.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Τι θα χρειαστείτε

  • 1 φλ. τσαγιού μαγειρική σόδα
  • ¼ φλ. τσαγιού κιτρικό οξύ
  • ½ κουτάλι του γλυκού ξίδι
  • 1 κουτάλι του γλυκού οξυζενέ
  • 15-20 σταγόνες από αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας (ευκάλυπτο, λεμόνι, πορτοκάλι, tea tree ή ό,τι άλλο θέλετε)
  • 1 ταψί
  • Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
  • Κουτάλι-μεζούρα

λεκανη-καθαρισμα

Τι πρέπει να κάνετε

Αφού συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα υλικά, ξεκινήστε να “μαγειρεύετε” το σπιτικό αποσμητικό τουαλέτας, ως εξής:

Βήμα 1ο

Σε ένα βαθύ μπολ, ρίξτε τη μαγειρική σόδα –φυσικό καθαριστικό που καταπολεμά τις δυσάρεστες οσμές. Η σόδα θα είναι η βάση των αποσμητικών δισκίων που θα φτιάξετε. Συμπληρώστε το κιτρικό οξύ και ανακατέψτε καλά.

Βήμα 2ο

Σε ένα μικρό ποτήρι, ανακατέψτε το ξίδι και το οξυζενέ. Οι δύο ουσίες θα συνεργαστούν για να κάνουν την λεκάνη να λάμψει. Προσθέστε σταγόνα-σταγόνα το μείγμα ξιδιού-οξιζενέ στο μπολ με τη σόδα. Είναι σημαντικό να μην βιαστείτε να ρίξετε όλο το υγρό στο μπολ, γιατί η αντίδραση σόδας-κιτρικού οξέος θα κάνει την κουζίνα σας χάλια.

Βήμα 3ο

Προσθέστε το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας στο μείγμα και ανακατέψτε απαλά. Τα αιθέρια έλαια θα λειτουργήσουν ως φυσικό αποσμητικό και απολυμαντικό στη τουαλέτα σας.

Βήμα 4ο

Χρησιμοποιήστε το μικρότερο από τα κουταλάκια-μεζούρες ως καλούπι για τα απολυμαντικά δισκία. Αν η κουζίνα σας δεν διαθέτει τέτοιου τύπου κουταλάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καπάκια από μικρά μπουκαλάκια (π.χ. νερού). Το μείγμα φτάνει για 30 περίπου δισκία. Απλώστε τα στο αντικολλητικό χαρτί, πάνω στο ταψί.

Ψεκάστε τα δισκία με ένα επιπλέον μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες για να τα βοηθήσετε να σταθεροποιηθούν και να δημιουργήσουν ένα σκληρό περίβλημα. Αφού τα ψεκάσετε, αφήστε τα να στεγνώσουν για τέσσερις, πέντε ώρες.

Βήμα 5ο

Βάλτε τα φτιαγμένα από τα χεράκια σας αποσμητικά τουαλέτας σε ένα γυάλινο βάζο. Τοποθετήστε το μαγικό φίλτρο πάνω στο καζανάκι ή σε κάποιο άλλο εμφανές σημείο μέσα στο W.C. και χρησιμοποιήστε το κάθε φορά που η κατάσταση αρχίζει να… βρωμάει.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα δισκία

Όταν στα ρουθούνια σας φτάσει δυσοσμία ή όταν η λεκάνη σας αρχίσει να κιτρινίζει έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσετε το σπιτικό καθαριστικό. Αφού τραβήξετε καζάνι, ρίξτε ένα δισκίο στη λεκάνη και αφήστε το να δράσει.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share