Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Λευκά δόντια με μαγειρική σόδα και 1 ακόμα υλικό που θα βρεις στην κουζίνα

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τη λεύκανση των δοντιών του με μαγειρική σόδα;

15 Αυγούστου 2022 11:51
Λευκά δόντια με μαγειρική σόδα και 1 ακόμα υλικό που θα βρεις στην κουζίνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν είναι ασφαλές να λευκαίνετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα και πως δεν θα καταστρέψετε το σμάλτο;

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μυρίζει άσχημα το ψυγείο σας; Το κόλπο με τη μαγειρική σόδα και το ξύδι θα σας λύσει το πρόβλημα

Η μαγειρική σόδα είναι μια δημοφιλής επιλογή όταν πρόκειται για την αφαίρεση λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών σας, αλλά οι οδοντίατροι είναι λίγο επιφυλακτικοί ειδικά για τον τρόπο που μπορεί να γίνει.

Τι είναι η μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα, επίσημα γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο, είναι το μονονάτριο άλας του ανθρακικού οξέος με ιδιότητες αλκαλοποίησης και αντικατάστασης ηλεκτρολυτών. Πέρα από τον επιστημονικό ορισμό της, η μαγειρική σόδα είναι ένα βασικό προϊόν του νοικοκυριού, που βρίσκεται συχνά στο ψυγείο σας συλλέγοντας οσμές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό και αποφράξεις και φυσικά στο μαγείρεμα.

Ενώ η μακροχρόνια λεύκανση των δοντιών δεν είναι τεχνικά εφικτή με τη μαγειρική σόδα, μπορεί να βοηθήσει σε τοπικούς λεκέδες ή κιτρίνισμα στα δόντια, από τον καφέ ή το κρασί.

«Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετική για τους επιφανειακούς λεκέδες», λέει η οδοντίατρος Amanda Lewis. Το «σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκανση με μαγειρική σόδα είναι ότι αφαιρεί μόνο τους επιφανειακούς λεκέδες. Εάν θέλετε πραγματικά να λευκάνετε τα δόντια, αυτό γίνεται από μέσα προς τα έξω σε οδοντιατρείο με ειδικά ασφαλή προϊόντα».

Κατανοώντας ότι η μαγειρική σόδα δεν λευκαίνει ουσιαστικά τα δόντια , το ερώτημα αν είναι ασφαλές ή όχι στη χρήση εξακολουθεί να ισχύει.

«Ναι και όχι», λέει ο οδοντίατρος Wesam Shafee. “Ναι, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση λεκέδων και κιτρινίσματος, καθώς είναι ήπια λειαντική. Επομένως, εάν χρησιμοποιείται όχι τόσο συχνά, όπως μία φορά την εβδομάδα και όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Αλλά μπορεί να βλάψει εάν χρησιμοποιείται καθημερινά και συχνά ή εάν συνδυάζεται με χυμό λεμονιού —όπως κάνουν μερικοί άνθρωποι— οπότε μπορεί να είναι ακόμη πιο επιζήμιο, προκαλώντας βλάβη στο σμάλτο των δοντιών.”

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τη λεύκανση των δοντιών του με μαγειρική σόδα;

«Όποιος έχει ευαίσθητα δόντια, οποιοσδήποτε με φθαρμένα δόντια και όποιος έχει φλεγμονώδη ούλα θα πρέπει να αποφεύγει τη μαγειρική σόδα», σημειώνει ο Shafee.

«Επίσης, αποφύγετε τη χρήση μαγειρικής σόδας εάν έχετε πολύ περιορισμένη πρόσληψη νατρίου», προσθέτει ο Lewis.

Πώς να λευκάνετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα

Λευκά δόντια με μαγειρική σόδα και 1 ακόμα υλικό που θα βρεις στην κουζίνα

Μόλις συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο και επιβεβαιώσετε ότι η αφαίρεση λεκέδων και το βούρτσισμα με μαγειρική σόδα είναι ασφαλή για τα δόντια σας, η κατανόηση του πώς να το κάνετε σωστά είναι το επόμενο βήμα.

Και οι δύο ειδικοί συνιστούν τη δημιουργία μιας πάστας DIY στο σπίτι με δύο απλά συστατικά: νερό και μαγειρική σόδα.

«Ένας τρόπος είναι να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με μια κουταλιά της σούπας νερό σε ένα μικρό μπολ μέχρι η σύσταση να γίνει πολτός», λέει ο Shafee.

«Βουρτσίστε με αυτή την πάστα απαλά. Μετά από 2 λεπτά, ξεπλύνετε καλά με νερό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι δύο ειδικοί ξεκαθαρίζουν ένα πράγμα: Η μαγειρική σόδα δεν θα λευκάνει τα δόντια σας.

«Γενικά, η λεύκανση με μαγειρική σόδα δεν διαρκεί όσο η επαγγελματική λεύκανση με διαφορετικά προϊόντα, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το καρβαμίδιο του νατρίου», επιβεβαιώνει ο Shafee.

«Ο μηχανισμός δράσης της μαγειρικής σόδας για τη λεύκανση είναι το τρίψιμο της εξωτερικής στιβάδας των δοντιών, έτσι με την πρόσληψη ουσιών που μπορεί να αποχρωματίσουν τα δόντια όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και ορισμένα είδη τροφών, τα δόντια θα αρχίσουν να αποχρωματίζονται. Η λεύκανση επαγγελματικά δεν είναι λειαντική και τείνει να λευκαίνει τα δόντια από μέσα και αυτό διαρκεί περισσότερο».

Με αυτό, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν χρησιμοποιείται σωστά η μαγειρική σόδα δεν είναι λειαντική, αλλά η επαγγελματική λεύκανση διατρέχει μικρότερο κίνδυνο καταστροφής ή φθορά του σμάλτου.

«Να ξέρετε ότι η μαγειρική σόδα για την αφαίρεση λεκέδων, μπορεί να λειτουργήσει, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε», καταλήγει ο Shafee.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share