Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022

Τρώμε... αρσενικό - Το δηλητήριο που υπάρχει σε 10 τροφές και προκαλεί καρκίνο

Μεγάλη προσοχή

11 Αυγούστου 2022 16:28
Τρώμε... αρσενικό - Το δηλητήριο που υπάρχει σε 10 τροφές και προκαλεί καρκίνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα από τα πιο γνωστά δηλητήρια, που ενοχοποιείται για πολλές ασθένειες μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, είναι το αρσενικό, όπου υπάρχει κυρίως σε 10 τροφές. Ενώ, αυτές είναι οι 5 τροφές που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε.

Πρόκειται για μεταλλοειδές στοιχείο που υπάρχει σε πολλά πετρώματα, τα οποία κατά τη διάβρωσή τους το απελευθερώνουν, με αποτέλεσμα να περνά στο χώμα και από εκεί στις τροφές.

Σύμφωνα με έρευνες, το αρσενικό υπάρχει σε πολλές τροφές, ιδιαίτερα στα ψάρια, τα οστρακοειδή, το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Σε αυτές, ωστόσο, τις τροφές, το αρσενικό είναι οργανικής μορφής και αποβάλλεται μέσω των ούρων από το σώμα, χωρίς να εμφανίζει τοξικότητα.

Με ποιες τροφές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί

Το ρύζι έχει αρκετά υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού σε σχέση με άλλα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο αρσενικό από το άσπρο, γιατί το δηλητήριο έχει την τάση να συσσωρεύεται στη φλούδα.

Αυτό συμβαίνει διότι πρώτον το ρύζι μερικές φορές καλλιεργείται σε μέρη που έχουν υποστεί στο παρελθόν επεξεργασία με φυτοφάρμακα που περιείχαν αρσενικό και δεύτερον επειδή το ρύζι απορροφά περισσότερο αρσενικό από το έδαφος σε σχέση με άλλα φυτά.

Δηλητήριο που υπάρχει σε 10 τροφές και προκαλεί καρκίνο

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Health, ανίχνευσε υψηλά ποσοστά αρσενικού σε αμερικανικά κόκκινα κρασιά. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 65 κρασιά και διαπίστωσαν ότι όλα εκτός από ένα περιείχαν αρσενικό σε δόσεις υψηλότερες από τα όρια που επιτρέπονται στο πόσιμο νερό.

Άλλες τροφές που περιέχουν αρσενικό είναι κυρίως ο χυμός μήλου, οι μπάρες δημητριακών και ο σολομός.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share