Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Το φυτό που ευδοκιμεί στην Κρήτη και «εξαφανίζει» την κατάθλιψη!

Κάνει πραγματικά θαύματα!

15 Ιουλίου 2022 22:07
Το φυτό που ευδοκιμεί στην Κρήτη και «εξαφανίζει» την κατάθλιψη!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ένα φυτό να κάνει θαύματα σε θέματα υγείας και να σώζει ανθρώπους που πάλευαν χρόνια με φαρμακευτικές αγωγές. Αυτό ακριβώς εντοπίσαμε και σήμερα, ένα φυτό που κάνει θαύματα απέναντι στην κατάθλιψη. Αυτό όμως, δεν είναι και το μοναδικό "μαγικό" φυτό, δείτε εδώ το θεραπευτικό φυτό που έχει ιστορία άνω των 200 ετών.

Πώς όμως μπορεί ένα φυτό να θεραπεύσει την κατάθλιψη και ποιο είναι αυτό το φυτό; Πρόκειται για την αψιθιά, ένα φυτό που ευδοκιμεί κυρίως στην Κρήτη αλλά μπορείς να συναντήσεις και σε πολλά άλλα μέρη.

Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της διάθεσης και κυρίως σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης. Τα κύρια συστατικά του είναι υπερικίνη, υπερφορίνη, τανίνες και φλαβονοειδή. Η αντικαταθλιπτική δράση του έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών και πλέον αναγνωρίζεται από κορυφαίες Υγειονομικές Αρχές. Καταναλώνεται συνήθως ως τσάι, αλλά αρκετά συχνή είναι και η χρήση του σε μορφή κάψουλας.

Αυτό είναι το φυτό - βότανο της αθανασίας: Υπάρχει παντού στην Ελλάδα

φυτο-καταθλιψη-κρητη-15-7

Φυτό: Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα, σε αντίθεση με το φυτό το οποίο οφείλεται για τον θάνατο νεαρού παιδιού, σύμφωνα με καταγγελία της μάνας του!

Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές.

Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές.

Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και το χρησιμοποιούν – όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι – τόσο στη μαγειρική, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική, Salvia officinalis) αναπτύσσεται στις μεσογειακές χώρες και το όνομα του Salvia προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει «σώζω» ή «θεραπεύω». Έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη. Σε αρχαίες εποχές το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να αυξήσουν τη γονιμότητα των γυναικών και για να διώχνουν τα κακά πνεύματα κτλ. Στις περιοχές της Μεσογείου αποξηραίνεται και πίνεται ως αφέψημα, το γνωστό φασκόμηλο!

Είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι, το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.

Αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share