Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κίνδυνος στην κουζίνα: Πώς να διατηρήσετε ασφαλή τα τρόφιμα στη ζέστη - Τι πρέπει να προσέχετε με το νερό

Δώστε βάση!

15 Ιουλίου 2022 08:17
Κίνδυνος στην κουζίνα: Πώς να διατηρήσετε ασφαλή τα τρόφιμα στη ζέστη - Τι πρέπει να προσέχετε με το νερό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι τροφικές δηλητηριάσεις κάνουν την εμφάνισή τους όλη την περίοδο του χρόνου, αλλά ιδίως, του καλοκαιριού λόγω της κακής συντήρησης των φαγητών που καταναλώνουμε. Το φαγητό και το νερό χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Οι σεφ προειδοποιούν: Αυτό είναι το μεγάλο λάθος στο ψήσιμο της μπριζόλας - Το κάνουν όλοι

Τα τρόφιμα αλλά ακόμη και το νερό αλλοιώνονται εύκολα όταν κάνει πολλή ζέστη, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τηρούμε βασικούς κανόνες ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι περισσότερες εξάρσεις των τροφικών δηλητηριάσεων καταγράφονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με αφορμή τον καύσωνα που αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας τις προσεχείς ημέρες, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, θυμίζουμε τις αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείς (ΕΟΔΥ) για την ασφάλεια της διατροφής στη ζέστη.

Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα

  • Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από τον χειρισμό των τροφίμων
  • Να μαγειρεύετε το φαγητό μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξή του
  • Να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη (π.χ. μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για τον χειρισμό ωμών φαγητών
  • Να πλένετε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά, ιδίως εάν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά
  • Να μην χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους
  • Να πλένετε και να απολυμαίνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε για την προετοιμασία του φαγητού
  • Να μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό εκτεθειμένο στη ζέστη. Πρέπει να το διατηρείτε σε κατάλληλη θερμοκρασία, ιδανικά κάτω από 5°C. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα το βάζετε στο ψυγείο σύντομα μετά το μαγείρεμα.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από δύο ώρες από την προετοιμασία του
  • Να φυλάσσετε σε ξεχωριστά δοχεία τα μαγειρεμένα από τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά
  • Να προστατεύετε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα

Οδηγίες για ασφαλές νερό

Κίνδυνος στην κουζίνα: Πώς να διατηρήσετε ασφαλή τα τρόφιμα στη ζέστη - Τι πρέπει να προσέχετε με το νερό

  • Να καταναλώνετε πάντοτε ασφαλές νερό
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε ότι δεν πρέπει, για κάποιο λόγο, να καταναλώσετε το νερό στην περιοχή σας, να πίνετε εμφιαλωμένο. Εναλλακτικά, να βράζετε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
  • Να μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στη ζέστη ούτε στον ήλιο
  • Να αποθηκεύετε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
  • Να καταναλώνετε 2-3 λίτρα νερού την ημέρα, όταν κάνει πολλή ζέστη
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share