Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ρύζι «θάνατος»: Πως μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση; Μεγάλη προσοχή

Όλα όσα πρέπει να προσέχετε

2 Ιουλίου 2022 22:42
Ρύζι «θάνατος»: Πως μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση; Μεγάλη προσοχή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν συχνά να πάθουν δηλητηρίαση οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, από το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει στο γεύμα και το καταναλώνουν ξαναζεσταμένο αργότερα ή την επόμενη μέρα. Ωστόσο, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί. Από την άλλη, το ρύζι έχει και θεραπευτικές ικανότητες, πέρα από ότι αποτελεί μια πολύ υγιεινή τροφή, και μπορείτε να απαλλαχθείτε από προβλήματα που σας ταλαιπωρούν εύκολα και με φυσικό τρόπο.

Πώς μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση από το ρύζι

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus. Πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν μαγειρευτεί, αυτά τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν.

Εάν αυτό το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια. Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια, ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε. Αν συμβεί αυτό, θα παρουσιάσετε εμετό, ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση

  • Ιδεατά, πρέπει να το καταναλώνετε αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί
  • Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας, αφότου το μαγειρέψετε)
  • Μην το κρατήσετε (μαγειρεμένο) στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα προτού το ξαναζεστάνετε
  • Όταν ξαναζεσταίνετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο. Δηλαδή να μην υπάρχουν σημεία που έχει μείνει ακόμα κρύο από την ψύξη (πχ όταν το ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων)
  • Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά
TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share