Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έτρωγε καθημερινά μια φέτα ψωμί με κανέλα και χάρισε στο σώμα της κάτι μοναδικό

Δοκιμάστε το!

30 Ιουνίου 2022 14:30
Έτρωγε καθημερινά μια φέτα ψωμί με κανέλα και χάρισε στο σώμα της κάτι μοναδικό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλοί θεωρούν πως οι υδατάνθρακες και συγκεκριμένα το ψωμί είναι εντελώς απαγορευμένα κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας. Εμείς σήμερα θα σας διαψεύσουμε καθώς όπως φαίνεται όχι απλά δεν είναι απαγορευμένο αλλά με τον κατάλληλο συνδυασμό μπορεί να κάνει θαύματα. Μην αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό το υλικό που θα κάνει τον τέλειο συνδυασμό, φυσικά και είναι η κανέλα.

Η κανέλα είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, δείτε εδώ πώς θα σας απαλλάξει από τον πονόδοντο. Πώς μπορεί να μας βοηθήσει όμως σε μια δίαιτα; Ενεργοποιεί τον βασικό μεταβολισμό και σε βοηθά να χάσεις πόντους

Δοκίμασε για πρωινό μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης φρυγανισμένο, με λίγη μαργαρίνη με ω-3 λιπαρά και λίγη κανέλα για το άρωμα και τη γεύση της. Η ευχάριστη γλυκόπικρη γεύση της κανέλας συνοδεύεται και από τις ευεργετικές της δράσεις στο μεταβολισμό.

Έτρωγε καθημερινά μια φέτα ψωμί με κανέλα και χάρισε στο σώμα της κάτι μοναδικό

Φαίνεται πως διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης σε πιο ομαλά επίπεδα, αποτρέποντας την αύξηση της όρεξης. Βρέθηκε πως η κανέλα επιβραδύνει το άδειασμα του στομάχου μετά τα γεύματα και ομαλοποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης. Ως αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης αυξάνονται πιο ομαλά και περιορίζεται η αποθήκευση του λίπους.

Βουτάτε το ψωμί μέσα στη σαλάτα σας; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Μια συνήθεια που όλοι μας έχουμε, είναι να βουτάμε το ψωμί μέσα στο λάδι της σαλάτας. Δεν είχαμε σκεφτεί όμως ότι μπορεί να αποτελεί έναν κρυφό κίνδυνο για την υγεία.

Η τακτική αυτή μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να κρύβει κινδύνους, προειδοποιεί ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Οι κίνδυνοι εγείρονται όταν τρώει κάποιος τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάει την υπόλοιπη στο λάδι (ή στο ντιπ ή σε οποιαδήποτε σάλτσα), παρότι δεν τρώει μόνος του αλλά παρακάθεται σε γεύμα με συγγενείς, φίλους, γνωστούς ή/και αγνώστους όπως συμβαίνει λ.χ. σε ένα πάρτι.

Ακόμα κίνδυνος μπορεί να είναι και η λάθος αποθήκευση του ψωμιού, δείτε εδώ το λάθος που κάνουμε όλοι. Το βούτηγμα όμως έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται βακτήρια από το στόμα του στο λάδι και στη συνέχεια να βρίσκουν τον δρόμο προς το στόμα των συνδαιτυμόνων του.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο ιατρικό μπλογκ του Χάρβαρντ, ο δρ Ρόμπερτ Σμέρλινγκ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, αναφέρει μία παλαιότερη μελέτη στην οποία είχαν αναλυθεί τα βακτήρια σε κριτσίνια πριν και μετά από διπλό βούτηγμα σε ντιπ.

Η μόλυνση του ντιπ αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τις επαναλήψεις, με τρεις έως έξι εμβαπτίσεις της μασημένης μπουκιάς να οδηγούν στη μεταφορά σχεδόν 10.000 βακτηρίων στη σάλτσα.

ψωμί σαλάτα

Επιπλέον, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κλίμσον της Νότιας Καρολίνας που πραγματοποίησαν τη μελέτη υπολόγισαν ότι σε ένα αληθινό πάρτι, κάθε επανάληψη θα οδηγούσε στη μεταφορά 50-100 βακτηρίων από άτομο σε άτομο ανά μπουκιά.

Μάλιστα η μεταφορά των μικροβίων είναι πιο εύκολη στις σάλτσες παρά στα ντιπ τυριού ή σοκολάτας, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι σάλτσες είναι πιο υδαρείς και σταλάζουν περισσότερο από την μπουκιά του ψωμιού ή από το κράκερ πίσω στο μπολ, μεταφέροντας μαζί τους τα μικρόβια του στόματος που έχουν απομείνει από το πρώτο δάγκωμα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα άτομα που μοιράζονται τα ντιπ μπορεί άθελά τους να μεταδίδουν παθογόνους παράγοντες στους συνδαιτυμόνες τους» έγραψαν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Ασφάλειας των Τροφίμων» (JFS).

Οι επιστήμονες λένε ότι το ανθρώπινο στόμα φιλοξενεί έως και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται στελέχη που μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές λοιμώξεις.

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Όταν θέλετε να κάνετε διπλή… βουτιά, γυρίστε τη μπουκιά σας από την πλευρά που δεν έχετε δαγκώσει, συνιστά ο δρ Σμέρλινγκ

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share