Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Τεράστια προσοχή: Ετοιμάζεσαι να γίνεις μαμά; Αυτό είναι το φάρμακο κίνδυνος-θάνατος για μια έγκυο γυναίκα

Τι πρέπει να αποφύγουν οι μέλλουσες μαμάδες;

29 Ιουνίου 2022 10:26
Τεράστια προσοχή: Ετοιμάζεσαι να γίνεις μαμά; Αυτό είναι το φάρμακο κίνδυνος-θάνατος για μια έγκυο γυναίκα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αντιμυκητιασικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κολπικών μυκητιάσεων συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολής στην εγκυμοσύνη.

Δείτε επίσης: Οι αλλαγές του μητρικού γάλακτος με το θήλαστρο

Μια δραστική ουσία που υπάρχει σε αρκετά φάρμακα για τη θεραπεία κολπικών μυκητιασικών λοιμώξεων, η φλουκοναζόλη, συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 441.949 εγκυμοσύνες που είχαν καταγραφεί σε αντίστοιχη λίστα στο Quebec του Καναδά μεταξύ 1998 και 2015, συνδέοντάς τα με τις συνταγογραφήσεις που περιλαμβάνονταν στη βάση δεδομένων για την Ασφάλεια των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων του Quebec. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η από του στόματος λήψη φλουκοναζόλης συνδεόταν με ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη.

εγκυοσ-φαρμακα

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η από του στόματος λήψη οποιασδήποτε δόσης φλουκοναζόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να σχετίζεται με υψηλότερες πιθανότητες αποβολής. Επίσης, οι μεγαλύτερες – πάνω από 150 mg – δόσεις φλουκοναζόλης στην αρχή της εγκυμοσύνης σχετίζονται με περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές βλάβες στο νεογέννητο», λέει η Δρ. Anick Bérard από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, ενώ οι τοπικές θεραπείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επιλογής για μέλλουσες μαμάδες με κολπικές μυκητιασικές λοιμώξεις, η από του στόματος χρήση της φλουκοναζόλης συνταγογραφείται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρά το γεγονός ότι και αυτή η μελέτη βρίσκεται σε αντιστοιχία με προηγούμενες μελέτες, απαιτούνται ακόμα περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα αυτό, καθώς τα μεγέθη των μελετών παραμένουν μικρά.

Σε σχετικό με τη μελέτη σχόλιο, οι Δρ. Vanessa Paquette και Chelsea Elwood από το British Columbia Women’s Hospital and Health Centre στο Βανκούβερ γράφουν: «Η μελέτη δίνει επιπλέον έμφαση στις πρακτικές ασφαλούς συνταγογράφησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες περιλαμβάνουν την επιβεβαίωση της σωστής διάγνωσης και στη συνέχεια την επιλογή της ασφαλέστερης φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με την πλειοψηφία του όγκου δεδομένων της εγκυμοσύνης για τις χαμηλότερες δυνατές δόσεις».

Πηγή: ygeiamou

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share