Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Είναι ασφαλές το αντηλιακό για μωρά; - Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να τα προστατεύσουμε

Σας αφορά!

20 Ιουνίου 2022 11:39
Είναι ασφαλές το αντηλιακό για μωρά; - Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να τα προστατεύσουμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα αντηλιακά προστατεύουν το δέρμα από την έκθεση σε ακτίνες UV. Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ηλιακών εγκαυμάτων και εξαλείφουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος ή καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο, ενώ το αντηλιακό είναι απαραίτητο για τα μωρά, το δέρμα τους απαιτεί επίσης έκθεση στον αέρα. Επιπλέον, τα μωρά έχουν λεπτό και εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα. Ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο σύμφωνα με τη σύσταση του παιδίατρου.

Δείτε επίσης: Πώς θα καταλάβετε αν έχει χαλάσει το περσινό σας αντηλιακό

Είναι ασφαλές το αντηλιακό για μωρά;

Τα βρέφη έχουν ευαίσθητο δέρμα επιρρεπές σε ηλιακά εγκαύματα. Ωστόσο, η εφαρμογή αντηλιακών σε βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να παρουσιάσουν εξανθήματα. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σκέπαστρο στο καρότσι περιπάτου σε εξωτερικούς χώρους για να τα κρατήσετε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Πότε μπορούν τα μωρά να φορούν αντηλιακό;

Τα μωρά ηλικίας άνω των έξι μηνών μπορούν να φορούν αντηλιακό μετά από σύσταση του παιδιάτρου. Στην ιδανική περίπτωση, δεν πρέπει να εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως. Ωστόσο, εάν το μωρό σας εκτίθεται συχνά στο φως του ήλιου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό και επιλέξτε ένα ήπιο αντηλιακό. Για βρέφη κάτω των έξι μηνών, αποφύγετε τον ήλιο και εφαρμόστε ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού εφόσον το εγκρίνει ο παιδίατρος.

Είναι ασφαλές το αντηλιακό για μωρά; - Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να τα προστατεύσουμε

Πόσο αντηλιακό πρέπει να φοράει ένα μωρό;

Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα αντηλιακής κρέμας με αντηλιακό (SPF) 30 ή υψηλότερου δείκτη προστασίας στο μωρό σας για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος. Ωστόσο, πρώτα, κάντε μια δοκιμή στον καρπό του μωρού σας για να ελέγξετε για σημάδια ερεθισμού. Βάλτε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν πάτε σε εξωτερικούς χώρους και εφαρμόστε το ξανά κάθε δύο ώρες για μέγιστη προστασία. Εάν το μωρό σας βρίσκεται κοντά σε νερό ή πλατσουρίζει σε εξωτερικούς χώρους, βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.

Πώς επιλέγουμε το σωστό αντηλιακό για το μωράκι μας

Επιλέξτε αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF. Αγοράστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος για προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό, ειδικά αν το παιδί κολυμπά.
Αποφύγετε τα αντηλιακά που περιέχουν οξυβενζόνη και PABA καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Στον αντίποδα επιλέξτε αντηλιακά με βάση το ορυκτό που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου ή διοξείδιο του ψευδαργύρου για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να προστατευτεί ένα μωρό από τον ήλιο;

  • Κρατήστε το μωρό μακριά από το υπερβολικό ηλιακό φως. Αποφύγετε την άμεση έκθεση στο φως του ηλίου, ειδικά κατά τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Χρησιμοποιήστε μια ομπρέλα θαλάσσης ή την κουκούλα του καροτσιού περιπάτου για να υπάρχει σκιά.
  • Ντύστε το μωρό με μακρυμάνικα ρούχα που είναι ελαφριά αλλά όχι αρκετά διάτρητα. Φορέστε του ένα φαρδύ καπέλο και γυαλιά ηλίου για επιπλέον προστασία.
  • Κρατήστε το μωρό ενυδατωμένο. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό πίνει αρκετό νερό ή άλλα υγρά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και ζουμερά φρούτα σε ηλιόλουστες και ξηρές ημέρες.
  • Αναζητήστε σημάδια ερεθισμού. Εάν το μωρό σας αρχίσει να γίνεται κόκκινο, γίνεται ιδιότροπο, ή αρχίζει να κλαίει, πηγαίνετε αμέσως σε εσωτερικούς χώρους καθώς ο ήλιος μπορεί να το ερεθίζει. Επίσης, ελέγξτε αν έχει πάθει ηλιακό έγκαυμα.

Η προστασία από τον ήλιο είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά τα μωρά το χρειάζονται περισσότερο λόγω του λεπτού δέρματός τους. Όταν η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη, μπορείτε όπως ήδη είπαμε να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα αντηλιακών σε νήπια άνω των έξι μηνών.

Βασικοί δείκτες

Επιλέξτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30.
Αποφύγετε την έκθεση σε υπερβολικό ηλιακό φως και ντύστε τα κατάλληλα όταν κυκλοφορείτε μαζί του σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: onmed.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share