Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Έληξε το γιαούρτι; Μην το πετάξετε! Δείτε 3 τρόπους που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Δείτε τους τρόπους

1 Ιουνίου 2022 11:28
Έληξε το γιαούρτι; Μην το πετάξετε! Δείτε 3 τρόπους που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το γιαούρτι είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα για πολλούς, ωστόσο συχνά τυχαίνει να λήξει. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να το πετάξετε ποτέ ξανά.

Δείτε πόσα χρήσιμα πράγματα μπορείτε να κάνετε με αυτό:

  • Στην επιδερμίδα σας

Το γιαούρτι κάνει πολύ καλό στην επιδερμίδα είτε όταν το τρώτε είτε όταν το χρησιμοποιείτε σαν κρέμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το βάλετε για μερικά δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων και έπειτα να το απλώσετε στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για 20 λεπτά να στεγνώσει κι έπειτα ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Αυτό θα καθαρίσει βαθιά και θα σφίξει τους πόρους σας. Όσοι από εσάς έχετε προβλήματα ακμής μπορείτε να ανακατέψετε 2 κ.σ. γιαούρτι με λίγη βρώμη και χυμό από λάιμ και να απλώσετε το μείγμα στο πρόσωπό σας. Θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γιαούρτι αν έχετε καεί από τον ήλιο στην παραλία. Τέλος, είναι ο πιο τέλειος αφρός ξυρίσματος για τα πόδια των γυναικών. Ενώ δείτε τον τρόπο για να μην μαυρίζουν τα κομμένα φρούτα.

  • Στον κήπο σας

Ένας φανταστικός τρόπος για να ποτίζετε τα λουλούδια, τα φρούτα και τα λαχανικά σας είναι να αναμίξετε ίση ποσότητα νερού και ίση ποσότητα γιαουρτιού και να τα ποτίσετε με το μείγμα. Με αυτόν τον τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά σας γίνονται πολύ πιο νόστιμα και τα λουλούδια σας πιο ζωντανά.

  • Στα κατοικίδιά σας

Ένας άλλος τρόπος χρήσης του ληγμένου γιαουρτιού είναι να ταΐσετε με αυτό τα κατοικίδιά σας. Οι κτηνίατροι προτείνουν να δίνετε στα σκυλάκια και τα γατάκια σας ληγμένο γιαούρτι 1-2 φορές το μήνα καθώς τους κάνει πολύ καλό. Το βακτήριο που περιέχεται σε αυτό βοηθάει πολύ στο πεπτικό τους σύστημα. Δώστε ένα 1/4 φλ. γιαούρτι κάθε 15 μέρες. Το ζώο σας (και το πεπτικό του σύστημα) θα σας ευγνωμονούν.

Τέλος αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως το γιαούρτι αν δεν έχει ανοιχτεί δεν λήγει την ημερομηνία που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία. Μπορείτε να το φάτε και μια και δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης αρκεί να μην μυρίζει και να μην έχει πιάσει μούχλα.

Κι όμως.. το γιαούρτι μας σώζει από τις χρόνιες φλεγμονές

Το γιαούρτι είναι ήδη γνωστό ότι πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Τώρα μια νέα μελέτη μόλις που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition, δείχνει ότι το γιαούρτι καταστέλλει τη χρόνια φλεγμονή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής Μπραντ Μπολινγκ, θέλησαν να ελέγξουν κατά πόσο το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή βελτιώνοντας την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος, άρα να εμποδίσει τις ενδοτοξίνες (προ-φλεγμονώδη μόρια που παράγονται από τα μικρόβια του εντέρου) να περάσουν στην αιματική κυκλοφορία. Ωστόσο δες την δίαιτα του γιαουρτιού που θα σε κάνει... κορμάρα.

Αν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να μετριάσουν την επίδραση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα, έχουν και τις παρενέργειες τους. Έτσι, οι γιατροί πάντα αναζητούν ασφαλέστερες λύσεις. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μπει εδώ και 20 χρόνια στο στόχαστρο της Επιστήμης αλλά μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα.

Προς αποσαφήνιση του θέματος, Δρ Μπολινγκ και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 120 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκ των οποίων οι μισές ήταν παχύσαρκες. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μια έπρεπε να τρώει 340 γραμμάρια γιαούρτι με λίγα λιπαρά καθημερινά για εννέα εβδομάδες και η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου χωρίς κατανάλωση γιαουρτιού το ίδιο διάστημα.

Έληξε το γιαούρτι; Μην το πετάξετε! Δείτε 3 τρόπους που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ερευνών

Σε διάφορα στάδια της έρευνας, οι ερευνητές μετρούσαν διάφορους βιοδείκτες μέσω δειγμάτων αίματος ώστε να μετρούν την έκθεση του οργανισμού στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ μερικοί βιοδείκτες έμειναν σταθεροί, στα άτομα που έτρωγαν γιαούρτι παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε συγκεκριμένους δείκτες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης του όγκου (TNF), που θεωρείται σημαντική πρωτεΐνη ενεργοποίησης της φλεγμονής.

Επίσης, προέκυψε ότι όταν οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία με υψηλά θερμιδικά γεύματα (ώστε να προκληθεί στρες στον μεταβολισμό τους), η κατανάλωση γιαουρτιού ως «επιδόρπιο» συντελούσε επίσης σε βελτίωση των βιοδεικτών έκθεσης στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή καθώς γινόταν η πέψη του γεύματος. Ακόμα το γιαούρτι βοηθούσε στον μεταβολισμό της γλυκόζης στα παχύσαρκα άτομα, επιταχύνοντας τη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

«Τρώγοντας μια μερίδα γιαούρτι πριν από κάθε γεύμα μπορούμε να βελτιώσουμε τον μεταγευματικό μεταβολισμό και άρα να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα προσφέρει νέες αποδείξεις για την αντιφλεγμονώδη δράση του γιαουρτιού και δίνει το έναυσμα για περαιτέρω ανάλυση των δομικών συστατικών του ώστε να αποσαφηνιστεί ποια εξ αυτών ευθύνονται για την καταστολή της φλεγμονής ώστε κάποτε να εμπλουτίσουν και άλλες τροφές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share