Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Προειδοποίηση Ματίνας Παγώνη! «Πολύ πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα αλλά μπορούμε να...» - Τι είναι η νόσος & τα μέτρα (Video)

«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή στην υγιεινή»

21 Μαΐου 2022 09:23
Ευλογιά των πιθήκων: Προειδοποίηση Ματίνας Παγώνη! «Πολύ πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα αλλά μπορούμε να...» - Τι είναι η νόσος & τα μέτρα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τον ευλογιά των πιθήκων, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο προβληματισμό, μίλησε στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι «πολύ πιθανόν» να έρθει στην Ελλάδα, όμως «μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε».

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πανδημία, είναι ενδημική νόσος στην Αφρική και ιδιαίτερα στο Κονγκό, τη γνωρίζαμε από παλιά» τόνισε αρχικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και συνέχισε:

«Στον κόσμο εκτός από Αφρική που είναι πολλά τα περιστατικά, είναι περίπου 100 κρούσματα, είναι δηλαδή διαχειρίσιμα. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη.

Πολύ πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας τη στιγμή που έχει έρθει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε πλέον ότι είναι ένας ιός. Ξέρουμε τα συμπτώματα, πως ξεκινά και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικής οδού και από επαφές από δερματικές βλάβες».

Όπως εξήγησε, «τα συμπτώματα είναι πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία, πονοκέφαλος, διόγκωση λεμφαδένων και δερματικές εκδηλώσεις που ξεκινάνε από το κεφάλι και καταλήγουν στο σώμα, δηλαδή οι χαρακτηριστικές φουσκάλες».

«Όλες οι νόσοι που μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, αλλά τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική οδό πήγαν σπίτι τους» σημείωσε η κ. Παγώνη.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, «αλλά είμαστε μακριά, θα δούμε την εξέλιξή της, και αν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα».

«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή στην υγιεινή, πλύσιμο χεριών» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Τι είναι η νόσος που ονομάζεται ευλογιά των πιθήκων

Είναι μια σχετικά σπάνια νόσος που προκαλείται από έναν ιό (Poxvirus), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς. Η νόσος συνήθως εξαπλώνεται μεταξύ των μαϊμούδων στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, όπου ενδημεί, αλλά περιοδικά «πηδάει» και στους ανθρώπους, έχοντας προκαλέσει μέχρι σήμερα μικρές εξάρσεις κρουσμάτων. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε μαϊμούδες εργαστηρίου το 1958. Το πρώτο περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου καταγράφηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό το 1970.

Πώς εξαπλώνεται η νόσος ευλογιά των πιθήκων;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μπορεί να μεταδοθεί με την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων και με την επαφή με δερματικά εξανθήματα της νόσου ή με μολυσμένα από τον ιό υλικά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο πιστεύεται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σωματιδίων που δεν ταξιδεύουν μακριά, συνεπώς για να μολυνθεί κάποιος, πρέπει να υπάρξει παρατεταμένη κοντινή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Επιπλέον:

Ο ιός δεν θεωρείται ότι εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και, σύμφωνα με την UKHSA, ο κίνδυνος μόλυνσης του πληθυσμού "παραμένει χαμηλός".

Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί επίσης μέσω επαφής με ρούχα, πετσέτες, σεντόνια ή άλλα αντικείμενα μολυσμένου ατόμου. Δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όμως μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή μέσω του δέρματος.

Είναι δυνατό, επίσης, να μεταδοθεί από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο, αν κάποιος δαγκωθεί από αυτό ή αγγίξει το αίμα του, τα σωματικά υγρά του, τα εξανθήματα του κ.α., ή αν φάει όχι καλά ψημένο κρέας τέτοιου ζώου.

Τα μέτρα κατά της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

  • την άμεση απομόνωση του ασθενούς
  • τη χρήση εξοπλισμού Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της φροντίδας του ασθενούς
  • τον σωστό και ασφαλή χειρισμό του ιματισμού
  • τον επιμελή καθαρισμό των επιφανειών

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share