Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κίνδυνος για την υγεία: Αν δείτε αυτό στις πατάτες, πετάξτε τις αμέσως!

Μεγάλη προσοχή!

8 Μαΐου 2022 15:25
Κίνδυνος για την υγεία: Αν δείτε αυτό στις πατάτες, πετάξτε τις αμέσως!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με μία τροφή, στην οποία ελάχιστοι έχουν τη δύναμη να αντισταθούν, κρούουν οι επιστήμονες. Οι διατροφολόγοι λοιπόν εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών στο… χρώμα της πατάτας, καθώς όταν αυτή γίνει πράσινη είναι επικίνδυνη!

Παράλληλα, δείτε την απίθανη συνταγή για ονειρικά μπιφτέκια που δεν έχετε ξαναφάει

Και αυτό γιατί το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι η πατάτα περιέχει υψηλά επίπεδα σολανίνης, μιας τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι όλες οι πατάτες συνθέτουν μικρές ποσότητες σολανίνης ως φυσικό εντομοκτόνο για να προστατεύονται, ωστόσο όταν εκτεθούν σε δυνατό φως για πολλή ώρα, αλλά και σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγουν ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα της επικίνδυνης αυτής ουσίας.

Ταυτόχρονα, παράγεται και μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης (εξού και το πράσινο χρώμα), μαρτυρώντας ότι είναι ακατάλληλη για το τηγάνι! Στην παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε μια πατάτα, η οποία έχει πρασινίσει ελαφρά και είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά και μία που πρέπει να πετάξετε.

πατατεσ-κινδυνοσ

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ένα άτομο βάρους μόλις 45 κιλών θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 450 γραμμάρια ακατάλληλης πατάτας (που έχει πρασινίσει) για να αρρωστήσει. Καλό θα ήταν ωστόσο να μην είστε με τη ζυγαριά ανά χείρας, αφού μια πράσινη πατάτα εγκυμονεί σχεδόν πάντα κίνδυνο για την υγεία σας.

Δεν έχετε φάει καλύτερο: Baby πατάτες με μουστάρδα στον φούρνο

Σε ποιον δεν αρέσουν οι πατάτες; Είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα πιο νόστιμα τρόφιμα και με μερικά πρόσθετα υλικά μπορούν πραγματικά να απογειωθούν. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για baby πατάτες με μουστάρδα στον φούρνο και θα ξετρελαθείτε.

Με την ευκαιρία ανακαλύψτε τον λόγο που δεν πρέπει να πετάμε το νερό από βρασμένες πατάτες.

Υλικά

  • 700 γρ. baby πατάτες, πλυμένες, με τη φλούδα τους
  • 4 κoυτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, δενδρολίβανο)
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι χοντρό

πατατεσ-συνταγη

Διαδικασία

  • Βράζουμε τις πατάτες για 10΄ σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις. Σουρώνουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Τις βάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο για 30΄ ή μέχρι να ψηθούν καλά. Τις σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές, είναι το ίδιο νόστιμες.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share