Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

4 + 1 τροφές που αντικαθιστούν το κρέας

Ο λόγος για...

15 Απριλίου 2022 14:17
4 + 1 τροφές που αντικαθιστούν το κρέας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα πιο διαδεδομένα και πολυδιάστατα, τόσο στη μορφή όσο και στη λειτουργία τους, μακρομόρια και έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα, το οποίο τις χρησιμοποιεί ως ενέργεια.

Χρησιμοποιείται επίσης ως ένα ένζυμο που προκαλεί αντιδράσεις μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και του γονιδίου της ανάπτυξης και της ανάπλασης.

Το κρέας είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Ωστόσο, αν δεν τρώτε κρέας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποια άλλες τροφές. Ποιες είναι αυτές;

Με την ευκαιρία ανακάλυψε 5 + 1 τρόφιμα που χάνουν τη θρεπτική τους αξία στο φούρνο μικροκυμάτων.

Φακές

Ένα φλιτζάνι δίνει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με 16 γραμμάρια φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Γιαούρτι

4 + 1 τροφές που αντικαθιστούν το κρέας

Το ελληνικό γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι και λίγη κανέλα.

Βραστά αυγά

Ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης βιταμίνη D, Β12, σίδηρο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά.

Φασόλια

Ένα φλιτζάνι σας δίνει 12 γραμμάρια πρωτεΐνη και άλλα τόσα φυτικές ίνες.

Μπιφτέκια από αρακά

Μπορείτε να φτιάχνετε μπιφτέκια από αρακά, αλλά και ρεβίθια, φασόλια, φακές και αντίστοιχα λαχανικά. Παίρνετε μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και μπορείτε να τα συνδυάζετε με σαλάτα.

Το τεράστιο ανθυγιεινό λάθος που κάνετε όταν μαγειρεύετε το κοτόπουλο!

Το κοτόπουλο, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα βασικό υλικό για πολλά κλασικά πιάτα που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Ενώ η ευελιξία του αποτελεί κοινό βασικό στοιχείο στη διατροφή πολλών ανθρώπων, έχει επίσης μια θρεπτική αξία εάν προετοιμαστεί σωστά.

Στέγνωσε το κοτόπουλο με πιστολάκι μαλλιών - Μόλις δείτε το λόγο θα τρέξετε να το κάνετε

To Healthline ονομάζει το κοτόπουλο ως εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με 24 γραμμάρια ανά μερίδα. Η πρωτεΐνη είναι ένα ουσιαστικό συστατικό της διατροφής επειδή βοηθά στην οικοδόμηση των μυών, στη διατήρηση της απώλειας βάρους και στη μείωση επιθυμίας ορισμένων άλλων τροφών.

Το ανθυγιεινό λάθος που κάνετε όταν μαγειρεύετε το κοτόπουλο

κοτοπουλο-λαθοσ-μαγειρεμα

Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι παρασκευής κοτόπουλου, δεν συμβάλλουν όλοι σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ορισμένα μέρη του κοτόπουλου, όπως το στήθος κοτόπουλου, έχουν λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αλλά η επικάλυψη και το μαγείρεμα του κρέατος σε υπερβολική ποσότητα λαδιού, καθώς και το πανάρισμά του μπορεί να αναιρέσει τα οφέλη για την υγεία.

Το τηγανητό κοτόπουλο, ενώ σίγουρα είναι πολύ νόστιμο, είναι ένας από τους πιο ανθυγιεινούς τρόπους κατανάλωσης κοτόπουλου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τηγανητό κοτόπουλο κάθε μέρα για πάνω από 18 χρόνια είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που το απέφευγαν εντελώς. Ενώ το τηγανητό κοτόπουλο μπορεί να είναι μια διασκεδαστική απόλαυση για να το απολαύσετε κάθε τόσο, δεν θα πρέπει να είναι η βασική σας πηγή πρωτεΐνης.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψετε κοτόπουλο

κοτοπουλο-λαθοσ-μαγειρεμα

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κερδίσετε τις εντυπώσεις σε ένα δείπνο με κοτόπουλο διατηρώντας παράλληλα τη θρεπτική του αξία. Σύμφωνα με το Healthline, το ψήσιμο στη σχάρα και το ψήσιμο στο φούρνο είναι δύο από τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος του κοτόπουλου. Ένα απλό κομμάτι στήθος κοτόπουλου χωρίς πανάρισμα ή λίπος για να του δώσει γεύση μπορεί να φαίνεται βαρετό, αλλά υπάρχουν πολλά κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για νόστιμα αποτελέσματα που πραγματικά θα σας εκπλήξουν γευστικά.

Το μαρινάρισμα του κοτόπουλου όλη τη νύχτα σε γιαούρτι ή μείγμα με βάση το ξύδι θα ανανεώσει τη γεύση του ενώ θα το διατηρήσει υγιεινό, εξηγεί το Livestrong. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε διάφορα μυρωδικά και καρυκεύματα που θα δώσουν στο πιάτο σας ένα twist χωρίς να προσθέσετε επιπλέον θερμίδες.

Είτε επιλέξετε να ψήσετε το κοτόπουλο στη σχάρα είτε στο φούρνο, φροντίστε πάντα να μαγειρεύετε το κρέας σε εσωτερική θερμοκρασία, τουλάχιστον, 80 βαθμών Κελσίου. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τυχόν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες όπως η σαλμονέλα θα καταστραφούν.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share