Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αυτές είναι οι μέλισσες χωρίς κεντρί που φτιάχνουν φαρμακευτικό μέλι

Είναι "θαυματουργό"

4 Απριλίου 2022 12:29
Αυτές είναι οι μέλισσες χωρίς κεντρί που φτιάχνουν φαρμακευτικό μέλι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι γνωρίζουμε τις παραδοσιακές κίτρινες μέλισσες με κεντρί, χάρη στις οποίες μπορούμε να απολαμβάνουμε το πεντανόστιμο μέλι. Ήξερες όμως ότι υπάρχουν και μέλισσες χωρίς κεντρί, οι οποίες μάλιστα φτιάχνουν φαρμακευτικό μέλι;

Παράλληλα, ανακαλύψτε τι θετικό μπορεί να προσφέρει να το μέλι στα φυτά.

Αυτές οι μέλισσες έχουν διαφορετικά χρώματα... χρύσο, μασίφ όνυχα ή ριγέ πικραλίδα και κανέλα. Τα μάτια τους μπορεί να είναι μαύρα με χάντρες, γκρι ή ακόμα και γαλαζοπράσινα. Το σώμα τους μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο οι φακές ή τόσο μεγάλο όσο τα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Ωστόσο, το πιο εκπληκτικό με τις μέλισσες χωρίς κεντρί δεν είναι η εμφάνιση τους, αλλά τα μέλια που παράγουν, τα οποία γίνονται όλο και πιο περιζήτητα για τροφή και φάρμακα.

Στον Περουβιανό Αμαζόνιο, οι άνθρωποι μόλις αρχίζουν να εκτρέφουν μερικά από τα 175 διαφορετικά είδη μελισσών χωρίς κεντρί της περιοχής, που υπόσχονται να βοηθήσουν τους μελισσοκόμους και τις κοινότητές τους. Ιστορικά, τέτοιο μέλι συλλέγεται συνήθως από την άγρια φύση, γεγονός που καταστρέφει τις κυψέλες.

Όμως τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες συμπεριλαμβανομένου του Cesar Delgado, με το Instituto de Investigaciones de la Amazonía Peruana (IIAP), διδάσκουν τους ανθρώπους να εκτρέφουν και να διατηρούν τα έντομα με βιώσιμους τρόπους.

 Αυτές είναι οι μέλισσες χωρίς κεντρί που φτιάχνουν φαρμακευτικό μέλι

Η βιοχημικός και εξερευνητής του National Geographic Rosa Vásquez Espinoza συνεργάζεται με τον Delgado και τους συνεργάτες του για να κατανοήσουν καλύτερα τις μέλισσες, το τι γονιμοποιούν και το βιοχημικό περιεχόμενο του φαρμακευτικού μελιού τους.

Παράλληλα, θέλει να βοηθήσει στην υπεράσπιση της μελισσοκομίας με μέλισσες χωρίς κεντρί λόγω όλων των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στις κοινότητες που τις εκτρέφουν, πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία COVID-19.

«Οι μέλισσες χωρίς κεντρί επαναφέρουν τη ζωή στον Αμαζόνιο», λέει η Espinoza, παρέχοντας φαρμακευτικό μέλι, εισόδημα και οφέλη επικονίασης σε μια περιοχή που χρειάζεται βοήθεια.

«Θαυματουργό υγρό»

Υπάρχει μια μακρά και πλούσια ιστορία χρήσης του μελιού ως φάρμακο, ειδικά στην αρχαιότητα. Μερικά αρχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το μέλι ως βάλσαμο ως ψυχοδραστική ουσία ή ως δηλητήριο. Πολλές σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι τα μέλια από μέλισσες και μέλισσες χωρίς κεντρί έχουν αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.

Οι μέλισσες χωρίς κεντρί φτιάχνουν μέλι με χημικές ουσίες που αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων, μια προσαρμογή για να μην αλλοιωθεί η ουσία στις τροπικές περιοχές. Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας φυτικής βιοποικιλότητας στον Αμαζόνιο και της απίστευτης ποικιλίας βοτανικών χημικών ουσιών που αναμιγνύουν οι μέλισσες στα μέλια και το κερί τους, δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει φαρμακευτική αξία. Πράγματι, κάποιοι αποκαλούν αυτό το μέλι «θαυματουργό υγρό».

Πηγή φωτογραφιών: nationalgeographic.com

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share