Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Είσαι συνέχεια θυμωμένος; Μάθε το γιατί!

Χρήσιμες πληροφορίες

2 Μαρτίου 2022 15:11
Είσαι συνέχεια θυμωμένος; Μάθε το γιατί!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι καταπιέζουν επειδή δεν θέλουν να το εκφράσουν ή ίσως δεν ξέρουν πώς να το εκφράσουν υγιεινά. Παράλληλα, ανακάλυψε πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ψυχική υγεία.

Όλοι νιώθουμε θυμό σε διαφορετικές στιγμές, σε διαφορετικό βαθμό. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Τα συναισθήματα θυμού μπορεί να προκύψουν σε πολλά διαφορετικά πλαίσια και συχνά για υποκείμενους λόγους που δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει. Ίσως θάβουμε συναισθήματα και εμπειρίες του παρελθόντος και ένα μικρό έναυσμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα θυμού.

Το να βιώνεις άδικη μεταχείριση, να ακούς κριτική ή απλά να μην παίρνεις αυτό που θέλεις είναι μόνο μερικά από τα πιθανά ερεθίσματα. Η εμπειρία του θυμού μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο ερεθισμό έως απογοήτευση, μέχρι την οργή. Η πλήξη μπορεί συχνά να θεωρηθεί ως μια ήπια εκδοχή θυμού με τη μορφή δυσαρέσκειας με αυτό που συμβαίνει.

Το άρθρο αναλύει πώς ο θυμός επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά και ποια είναι είναι τα σημάδια.

Θυμός και εγκέφαλος

 Είσαι συνέχεια θυμωμένος; Μάθε το γιατί!

Ο φλοιός είναι το λειτουργικό μέρος του εγκεφάλου μας όπου βρίσκεται η λογική και η κρίση. Ο φλοιός μπορεί να περιγραφεί ως το κέντρο στρατηγικής και ελέγχου του εγκεφάλου. Το μεταιχμιακό κέντρο είναι το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου μας και είναι γνωστό ως το πιο πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μας. Μέσα στο μεταιχμιακό σύστημα υπάρχει μια μικρή δομή που ονομάζεται αμυγδαλή, μια αποθήκη για συναισθηματικές αναμνήσεις, η οποία είναι επίσης η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις αντιδράσεις μας «πάλης ή φυγής», γνωστό και ως τα φυσικά μας ένστικτα επιβίωσης. Όταν αισθανόμαστε και εκφράζουμε θυμό, χρησιμοποιούμε το μεταιχμιακό κέντρο του εγκεφάλου μας.

Όταν θυμώνουμε, ενεργοποιείται η απόκρισή μας «πάλη ή φυγή», απελευθερώνοντας μια πλημμύρα ορμονών που προκαλούν σωματικό και συναισθηματικό συναγερμό. Αυτός ο θυμός μεταφέρεται στη συνέχεια σε φωνές, ανυπομονησία, απογοήτευση και προσβλητικά λόγια.

Γιατί κάποιος μπορεί να νιώθει θυμωμένος

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες. Ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι βαθιές υποκείμενες ανεπίλυτες συγκρούσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, ενώ άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν τους εξής:

  • Το να σας φέρονται με ασέβεια ή αδικία
  • Αίσθημα απειλής ή παραβίασης
  • Να πάθεις σωματική βλάβη
  • Αίσθημα απελπισίας
  • Αίσθημα αδυναμίας
  • Υψηλά επίπεδα στρες ή άγχους

Προσδιορίστε προβλήματα στο παρελθόν σας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον θυμό σας. Έχετε κακοποιηθεί ή τιμωρηθήκατε σκληρά στο παρελθόν σας; Δυσκολεύεστε να ελέγξετε την ψυχραιμία και τα συναισθήματά σας; Σας λείπει η αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης; Προσδιορίστε υπάρχοντα σενάρια που σας θυμώνουν, όπως δυσαρέσκεια για τη δουλειά, τον σύζυγο, τον εαυτό σας ή το παιδί σας.

Σημάδια θυμού

  • Φωνές
  • Βρισιές και απειλές
  • Μια φυσική έκφραση όπως το χτύπημα ανθρώπων, ζώων ή αντικειμένων
  • Να γίνεις αποτραβηγμένος και απόμακρος
  • Αυτοτραυματισμός

Αιτίες

 Είσαι συνέχεια θυμωμένος; Μάθε το γιατί!

Ας υποθέσουμε ότι αντιμετωπίζετε μια αγχωτική κατάσταση ή βιώνετε εκφοβισμό ή αρνητικές συνθήκες ζωής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμό και απογοήτευση, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε χρόνια συναισθήματα άγχους και απομόνωσης.

Ως παιδί ή νεαρός ενήλικας, μπορεί να έχετε μεγαλώσει γύρω από ανθυγιεινούς και μη παραγωγικούς τρόπους για να βιώσετε το θυμό. Ίσως οι γονείς, οι φροντιστές ή τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς σας να μην εξέφρασαν τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο, τα οποία ξεχείλισαν και μεταφέρθηκαν στην ενηλικίωση.

Εάν έχετε βιώσει τραυματικά γεγονότα στο παρελθόν, μπορεί να είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε υπολειπόμενο θυμό, καθώς τα τραυματικά γεγονότα μπορεί να έχουν μια μόνιμη επίδραση στον ψυχισμό σας.

Ένας εξουσιοδοτημένος θεραπευτής ή σύμβουλος ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το παρελθοντικό σας τραύμα, τις παρούσες στρεσογόνες καταστάσεις και τις υποκείμενες παιδικές συγκρούσεις με την ελπίδα να σας προσφέρει καθοδήγηση και θεραπεία.

Πηγή: verywellmind.com

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share