Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα οικονομικά προβλήματα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα – Τι έδειξε νέα έρευνα

Σε σύγκριση με όσους δε ζορίζονται για οικονομικούς λόγους

22 Φεβρουαρίου 2022 16:59
Τα οικονομικά προβλήματα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα – Τι έδειξε νέα έρευνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που βιώνουν στρες λόγω προσωπικών οικονομικών προβλημάτων, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν ζορίζονται για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των Ιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων Μέριλαντ και Γιέηλ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζέισον Φάλβεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 2.851 ανθρώπους άνω των 75 ετών, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα. Σε σχέση με εκείνους χωρίς οικονομικές δυσκολίες, οι οικονομικά ζορισμένοι είχαν υψηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων.

εμφραγμα

Το ποσοστό θανάτων έως έξι μήνες μετά το έμφραγμα ήταν 7,2% για εκείνους χωρίς οικονομικά προβλήματα, 9,2% για εκείνους με μέτρια προβλήματα (τα έβγαζαν έστω και οριακά πέρα με τη διαβίωσή τους) και σχεδόν 17% για όσους είχαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες (άρα είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα θανάτου μετά από το έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου οικονομικά προβλήματα).

«Πολλοί ηλικιωμένοι που είναι ζορισμένοι οικονομικά, παραλείπουν να πάνε στον γιατρό ή να πάρουν φάρμακα λόγω του κόστους τους. Τα οικονομικά προβλήματα συνιστούν ισχυρό προγνωστικό δείκτη για την έκβαση της υγείας των ηλικιωμένων μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, ακόμη και όταν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως πόσο άρρωστοι ήταν οι ηλικιωμένοι πριν το έμφραγμα ή στη διάρκεια της νοσηλείας τους μετά από αυτό», δήλωσε ο δρ Φάλβεϊ.

Επανάσταση για την υγεία: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «διαβάζει» στα μάτια τον κίνδυνο εμφράγματος!

Ευρωπαίοι και άλλοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναλύσει εικόνες από τα μάτια ενός ανθρώπου και να βρει ποιος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα. Το σύστημα έχει ακρίβεια της τάξης του 70% έως 80% στην πρόβλεψη εμφράγματος μέσα στον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναλύει τεστ και προβλέπει τον θάνατο ασθενών!

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Υπολογιστικής Ιατρικής Άλεξ Φράνγκι του Πανεπιστημίου του Λιντς και του Ινστιτούτου Άλαν Τιούρινγκ της Βρετανίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης «Nature Machine Intelligence», εκτίμησαν ότι μπορεί να υπάρξει στο μέλλον μία επανάσταση στη διάγνωση των καρδιαγγειακών κινδύνων, ειδικότερα για έμφραγμα.

ματια

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς του ματιού αποτελούν δείκτες για την ευρύτερη αγγειακή υγεία ή νόσο, αποκαλύπτοντας έτσι προβλήματα στην καρδιά. Η νέα εξέλιξη είναι ότι με τη χρήση τεχνικών «βαθιάς» μηχανικής μάθησης εκπαιδεύτηκε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να διαβάζει αυτόματα τις εικόνες του αμφιβληστροειδούς και να αναγνωρίζει σε αυτές τα σημάδια κινδύνου για έμφραγμα.

Η βαθιά μάθηση είναι μία πολύπλοκη σειρά αλγόριθμων που επιτρέπουν στους υπολογιστές να αναγνωρίζουν μοτίβα στα δεδομένα και να κάνουν προβλέψεις. Το νέο «έξυπνο» σύστημα ανέλυσε εικόνες αμφιβληστροειδών και καρδιαγγειακές εξετάσεις από 5.000 ανθρώπους, προκειμένου να μάθει να συσχετίζει την παθολογική κατάσταση των ματιών με την υγεία της καρδιάς.

Πηγή: enikos.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share