Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Daddy Issues: Ιστορία, αντίκτυπος και πώς να το αντιμετωπίσετε

Όλες οι πληροφορίες

21 Φεβρουαρίου 2022 14:16
Daddy Issues: Ιστορία, αντίκτυπος και πώς να το αντιμετωπίσετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το "Daddy Issues" δεν έχει ακριβή ορισμό. Ωστόσο, έχει γίνει μια δημοφιλής φράση για το πώς η σχέση με τον πατέρα στην παιδική ηλικία επηρεάζει κάποιον στην ενήλικη ζωή, ειδικά με έναν πατέρα που είναι απών ή συναισθηματικά μη διαθέσιμος.

Παράλληλα, ανακαλύψτε πως ο χορός μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ψυχική υγεία.

Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά με υποτιμητικό τρόπο για να περιγράψει γυναίκες που βγαίνουν ραντεβού με μεγαλύτερους άνδρες, αποκαλούν τον σεξουαλικό τους σύντροφο «μπαμπά» ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική συμπεριφορά που κάποιος μπορεί να θεωρήσει παρεκκλίνουσα ή ασυνήθιστη.

Παρά τον επιπολασμό του, ωστόσο, τo «Daddy Issues» δεν είναι κλινικός όρος ή διαταραχή που αναγνωρίζεται από την τελευταία ενημέρωση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5).

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε την προέλευση του όρου, την ψυχολογική θεωρία στην οποία αναφέρεται και τα αποτελέσματα ορισμένων ερευνητικών μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο των "Daddy Issues". Στη συνέχεια, θα στρέψουμε την προσοχή μας στο γιατί ο όρος τείνει να έχει φύλο. Τέλος, θα ολοκληρώσουμε με μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν άτομα με "Daddy Issues" να αρχίσουν να τα ξεπερνούν.

Από πού προέκυψε ο τίτλος "Daddy Issues";

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο από πού ακριβώς προήλθε ο όρος, φαίνεται ότι προέκυψε από την ιδέα του συμπλέγματος του πατέρα, το οποίο ο Sigmund Freud ανέφερε για πρώτη φορά ως μέρος της ψυχαναλυτικής θεωρίας του.

Τα συμπλέγματα Οιδίποδα και Ηλέκτρας

Το σύμπλεγμα του πατέρα περιγράφει ασυνείδητες παρορμήσεις που εμφανίζονται λόγω μιας αρνητικής σχέσης με τον πατέρα, η οποία σχετίζεται με την πιο γνωστή ιδέα του Οιδιπόδειου συμπλέγματος.

Ο Freud εισήγαγε το σύμπλεγμα του Οιδίποδα για να περιγράψει την έλξη ενός νεαρού αγοριού προς τη μητέρα του και τα συναισθήματα ανταγωνισμού με τον πατέρα του. Ενώ το έργο του Freud αρχικά επικεντρωνόταν μόνο στο αντρικό φύλλο, ο Καρλ Γιουνγκ πίστευε ότι τα κορίτσια μπορούσαν να αισθάνονται ανταγωνιστικά με τον ομόφυλο γονέα τους για τη στοργή του γονέα του αντίθετου φύλου. Ονόμασε αυτό το φαινόμενο ως σύμπλεγμα Ηλέκτρα.

Θεωρία Προσκόλλησης

Αν και η ιδέα του Freud για το σύμπλεγμα του πατέρα προήλθε από την κατανόησή του για την ανάπτυξη των αγοριών, η ευρύτερη έννοια δεν είναι έμφυλη. Οδήγησε στη θεωρία της προσκόλλησης, η οποία επικεντρώνεται στον αντίκτυπο των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών, και των φροντιστών τους, όχι στη σεξουαλικότητα.

Ο πρώτος θεωρητικός της προσκόλλησης, John Bowlby, πρότεινε ότι το στυλ προσκόλλησης κάποιου στην παιδική ηλικία επηρεάζει βαθιά τα στυλ προσκόλλησης των ενηλίκων. Ως αποτέλεσμα, όσοι αισθάνονται ασφαλείς και έχουν ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης στην παιδική ηλικία θα συνεχίσουν να έχουν ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης ως ενήλικες.

Εάν, από την άλλη πλευρά, ένα άτομο είναι συνδεδεμένο με ανασφάλεια ως παιδί, θα αναπτύξει ένα από τα τρία ανασφαλή στυλ προσκόλλησης στην ενήλικη ζωή.

Ενώ οι ενήλικες που συνδέονται με ασφάλεια πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα είναι δίπλα τους όταν τους χρειαστούν, οι ενήλικες που δεν συνδέονται με ασφάλεια θα συμπεριφέρονται με έναν από τους δύο τρόπους: είτε θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν σχέσεις, αλλά ανησυχούν ότι τα άτομα που φροντίζουν δεν θα είναι εκεί για αυτούς είτε θα προτιμήσουν να μην αναπτύξουν καθόλου στενές σχέσεις.

Ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο είχε κακή σχέση με τον πατέρα του στην παιδική του ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασφαλή προσκόλληση στην ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως "daddy issue".

Daddy Issues: Ιστορία, αντίκτυπος και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ο αντίκτυπος των "Daddy Issues"

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αντίκτυπος μιας αρνητικής σχέσης με τον πατέρα του είναι πραγματικός. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της απουσίας των πατέρων ή της χαμηλής εμπλοκής στη ζωή των κοριτσιών τους και της επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής ανοχής και της αρνητικής στάσης απέναντι στη χρήση προφυλακτικών. Αυτές οι επιπτώσεις δεν επεκτάθηκαν στη μη σεξουαλική επικίνδυνη συμπεριφορά ή στη σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών.

Εν τω μεταξύ, άνδρες που μεγάλωσαν με έναν απόντα ή συναισθηματικά απόμακρο πατέρα ανέφεραν μια σειρά ζητημάτων, όπως η έλλειψη ανδρικού προτύπου, αισθήματα ανεπάρκειας όπως έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης και μια αναζήτηση στην ενήλικη ζωή να βρουν υποκατάστατο πατέρα.

Γιατί η έννοια των "Daddy Issues" είναι έμφυλη;

Η πρόταση ότι οι γυναίκες θα καθηλωθούν από τον πατέρα ως αποτέλεσμα ενός ανεπίλυτου συμπλέγματος της Ηλέκτρας ίσως δημιούργησε την προοπτική του φύλου που συνδέεται συχνά με την έννοια των θεμάτων του μπαμπά.

Ωστόσο, ενώ ο όρος «Daddy Issues» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει αρνητικά και ακόμη και για να χλευάσει τη συμπεριφορά των γυναικών στις σχέσεις, τα daddy issues μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε μπορεί να φέρει ψυχολογικά τραύματα από τη σχέση του με τον πατέρα του στην ενηλικίωση.

Ωστόσο, η δημοτικότητα του όρου για να περιγράψει τις σχέσεις των γυναικών με τους άνδρες είναι προβληματική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατηγορήσει μια γυναίκα για τα ζητήματα των ανδρών στη ζωή της.

Το να πεις ότι μια γυναίκα έχει το σύνδρομο κρίνει και υποτιμά κάποιον που έχει πληγωθεί από τη διαμορφωτική σχέση της με τον πατέρα, όταν τελικά το λάθος είναι ο πατέρας της που δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της.

Daddy Issues: Ιστορία, αντίκτυπος και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τι να κάνετε εάν έχετε "Daddy Issues"

Εάν είχατε έναν πατέρα που απουσίαζε ή ήταν συναισθηματικά αδέσμευτος όταν μεγαλώνατε μπορεί να υποφέρετε από τον αρνητικό αντίκτυπο αυτής της σχέσης. Ευτυχώς, σύμφωνα με τη θεραπεύτρια σχέσεων και σεξ, Caitlin Cantor, υπάρχουν τρόποι για να ξεπεράσετε αυτές τις προκλήσεις, ξεκινώντας με το να αναγνωρίσετε ότι ο πατέρας σας, όχι εσείς, είναι υπεύθυνος για τα προβλήματά σας. Ακολουθούν τα βήματα που συνιστά η Cantor.

Αναγνώριση

Όταν οι ανάγκες των παιδιών δεν ικανοποιούνται, εξηγεί η Cantor, αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν αξίζουν αγάπη, προσοχή, στοργή ή οτιδήποτε άλλο απαιτούν - κάτι που αντηχεί στην ενηλικίωση. Αλλά μέσω ενός "συνδυασμού εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης", μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε πώς σας επηρέασε η σχέση σας με τον πατέρα σας και πώς μπορεί να "επιβεβαιώσετε παλιές πεποιθήσεις" αναπαράγοντας τα παιδικά πρότυπα στις τρέχουσες σχέσεις σας.

Θρήνος

Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει τον πόνο της αρνητικής σχέσης με τον πατέρα σας και θρηνήστε όσα δεν είχατε στη ζωή σας εξαιτίας του. Η θεραπεία από αυτό, λέει η Cantor, "περιλαμβάνει θυμό, περιλαμβάνει πένθος... Είναι μια ευκαιρία να νιώσεις θλίψη για τον νεότερο εαυτό σου, που δεν πήρε αυτό που χρειαζόταν."

Μάθηση

Μόλις αναγνωρίσετε πώς οι πεποιθήσεις που σχηματίσατε κατά την παιδική ηλικία επηρεάζουν τις τρέχουσες σχέσεις σας, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με νέες, πιο υγιείς. Η Cantor παρατηρεί ότι μέρος αυτού περιλαμβάνει τη συνειδητοποίηση ότι όταν είστε σε μια σχέση με κάποιον που είναι συναισθηματικά απόμακρος ή δεν σας φέρεται όπως θέλετε να σας φέρονται, "αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσετε, αυτό είναι πληροφορίες σχετικά με εκείνο το άτομο... Δεν αφορούσε ποτέ εσάς».

Αφού το αναγνωρίσετε, μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε πώς να συνδέεστε με το είδος του συντρόφου που θέλετε αντί να συνεχίσετε να εμπίπτετε σε σχέσεις που επιβεβαιώνουν παλιές πεποιθήσεις.

Πηγή: verywellmind.com

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share