Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

3 + 1 λόγοι για να αποκτήσεις σκύλο - Θα σου αλλάξει τη ζωή

Ο καλύτερος φίλους σου!

3 Φεβρουαρίου 2022 13:49
3 + 1 λόγοι για να αποκτήσεις σκύλο - Θα σου αλλάξει τη ζωή
Από Αγάπη Μυργιώτη

Οι τετράποδοι χαριτωμένοι φίλοι μας, τα γλυκίτατα σκυλάκια μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη ζωή σου αν τα βάλεις στο σπίτι σου και τα κάνεις μέρος της καθημερινότητας σου. Τα οφέλη είναι τόσα πολλά και η αξία του να αποκτήσεις έναν σκύλο είναι ανεκτίμητη.

Αν μέχρι τώρα στη ζωή σου δεν είχε τύχει να συνυπάρξεις με ένα από αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα ίσως να μην μπορείς να νιώσεις την μαγεία που μπορούν να σου προσφέρουν.

Ωστόσο, τα οφέλη που θα φέρει στη ζωή σου ένα σκύλος θα αρχίσεις να τα συνειδητοποιείς από τις πρώτες κιόλας μέρες που θα τον φέρεις στο σπίτι σου. Μπορείς να ρωτήσεις κάποιον φίλο ή γνωστό σου που έχει έναν σκύλο και θα σου επιβεβαιώσει όλα τα θετικά αυτής της συνύπαρξης.

Παράλληλα, ανακάλυψε τα οφέλη του να κοιμάσαι με τον σκύλο σου.

Η αγάπη που θα λάβεις είναι αμέτρητη και θα σε κάνει να λιώνεις κάθε φορά που θα αντικρίζεις το νέο μέλος της οικογένειας σου. Παράλληλα, καθώς αυτά τα πλάσματα χρειάζονται επίσης πολύ αγάπη θα έχεις ακόμα έναν λόγο στη ζωή σου για να προσφέρεις αγάπη, ακόμα ένα λόγο να μάθεις τι πάει να πει αγάπη. Τι πιο όμορφο πράγμα σε αυτή τη ζωή από την αγάπη;

3 + 1 λόγοι για να αποκτήσεις ένα σκύλο - Θα σου αλλάξει τη ζωή

Πάμε λοιπόν να δούμε 4 οφέλη που θα σου προσφέρει η απόκτηση ενός σκύλου

Μειώνουν το άγχος

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σπουδαστές που βρίσκονται σε περίοδο έντονου στρες λόγω των εξετάσεων, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης αν έχουν κοντά τους τούς τετράποδους φίλους τους.

Μάλιστα, πολλά πανεπιστήμια στην Αμερική έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα «Pet Your Stress Away», όπου οι σπουδαστές μπορούν να έρχονται σε επαφή με τις γάτες ή τους σκύλους και να νιώθουν ευτυχισμένοι.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δείχνει ότι τα κατοικίδια βελτιώνουν τη διάθεση των μαθητών και η παρουσία τους έχει σημαντικά οφέλη για την καταπολέμηση του άγχους τους.

«Μόνο 10 λεπτά μαζί τους μπορεί να είναι αποτελεσματικά», δήλωσε η Patricia Pendry, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης της WSU. «Οι μαθητές στη μελέτη μας που αλληλεπιδρούσαν με γάτες και σκύλους είχαν σημαντική μείωση στην κορτιζόλη, την κύρια ορμόνη του στρες».

Εκτός από την κοινωνική υποστήριξη, την ανακούφιση από το άγχος και τα γενικά οφέλη για την υγεία που μπορούν να προσφέρουν τα κατοικίδια, έρευνα υποστηρίζει τα οφέλη των κατοικίδιων για τη βελτίωση της διάθεσης.

Μάλιστα, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι όσοι είχαν AIDS ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη αν είχαν κατοικίδιο.

3 + 1 λόγοι για να αποκτήσεις ένα σκύλο - Θα σου αλλάξει τη ζωή

Καλύτερη υγεία

Μελέτες έχουν δείξει ότι:

  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.
  • Τα άτομα με κατοικίδια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες καταστάσεις από αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι όταν τα άτομα με οριακή υπέρταση υιοθέτησαν σκύλους από ένα καταφύγιο, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά μέσα σε πέντε μήνες.
  • Το παιχνίδι με έναν σκύλο ή άλλο κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, που ηρεμούν και χαλαρώνουν.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (δείκτες καρδιακών παθήσεων) από αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια.
  • Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή με κατοικίδια επιβιώνουν περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων άνω των 65 ετών κάνουν 30% λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς τους από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.

3 + 1 λόγοι για να αποκτήσεις ένα σκύλο - Θα σου αλλάξει τη ζωή

Περισσότερη άσκηση

Οι τετράποδοι φίλοι μας αγαπάνε τις βόλτες και τις χρειάζονται για να τρέχουν, να παίζουν και να εκτονώνονται. Έτσι, παρακινείστε και εσείς για ένα περίπατο με το σκύλο σας.

Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ πιο πιθανό να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις άσκησης. Θα εμβαθύνει τη σύνδεση μεταξύ σας, θα εξαλείψει τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στον σκύλο σας και θα διατηρήσει το κατοικίδιο σας σε φόρμα και υγιές.

Παράλληλα, έρευνα του 2019, έδειξε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν μία καθημερινή ρουτίνα γυμναστικής, με μέσο όρο 300 λεπτά περπάτημα την εβδομάδα, 200 περισσότερα από εκείνους που δεν έχουν σκύλο.

Κοινωνικοποίηση

Ένας σκύλος μπορεί να σας βοηθήσει να γίνεται περισσότερο κοινωνικοί και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Μόλις κάνετε την πρώτη σας κιόλας βόλτα με τον κατοικίδιο φίλο σας θα δείτε με πόσους ανθρώπους θα συνομιλήσετε. Με κάποιους θα ανταλλάξετε απόψεις για τα κατοικίδιά σας και με κάποιους άλλους θα μιλήσετε για την ομορφιά και την αγάπη που βλέπουν στα μάτια τους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share