Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τρώτε παστό κρέας; Τότε κινδυνεύετε από...

Προσοχή!

1 Φεβρουαρίου 2022 13:43
Τρώτε παστό κρέας; Τότε κινδυνεύετε από...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι επιστήμονες, φαινομενικά αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι κάθε νοστιμότατο φαγητό είναι ένας μεταμφιεσμένος δολοφόνος της υγείας, έστρεψαν τις έρευνές τους στο beef jerky, αυτές τις λωρίδες παστού -άπαχου- βοδινού κρέατος μαριναρισμένου με μπαχαρικά. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κρέας αποδεικνύεται "δηλητήριο", δείτε εδώ τις τέσσερις λάθος επιλογές που μπορείτε να κάνετε όταν αγοράζετε κρέας.

Εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες δεκάδων ψυχικά ασθενών, οι γιατροί του ιδιωτικού ερευνητικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αναφέρει ότι έτρωγαν παστό βοδινό περισσότερο από δυο φορές τη βδομάδα ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τριπλάσια συμπτώματα διπολικής διαταραχής (αλλιώς, μανιοκατάθλιψη) συγκριτικά με τους υπόλοιπους ψυχάκηδες. Σύμφωνα με την αναφορά, οι επιστήμονες συνέχισαν τις δοκιμές σε αρουραίους και διαπίστωσαν ότι και τα εν λόγω τρωκτικά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες beef jerky παρουσίασαν αναπάντεχες εκδηλώσεις μανιακών επεισοδίων σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων.

Ο καθηγητής νευροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή παρουσία νιτρικού άλατος, ενός φυτοφαρμάκου που προστίθεται στις φυτικές καλλιέργειες για να εξοντώσουν τα επικίνδυνα βακτηρίδια.

Τρώτε παστό κρέας; Τότε κινδυνεύετε από...

Εξαιτίας της απουσίας βρασμού ή ψησίματος του κρέατος σε μεγάλες θερμοκρασίες, το νιτρικό άλας παραμένει αναλλοίωτο σε κομμάτια παστών όπως το beef jerky, επηρεάζοντας ραγδαία την ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

Η μελέτη απαιτεί ακόμη μια σειρά εξετάσεων σε σχέση με το χοιρινό παστό και άλλα κρέατα που επεξεργάζονται με την ίδια διαδικασία (όπως η στρουθοκάμηλος, τα ψάρια, ακόμη και τα καπνιστά αλλαντικά), ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το beef jerky έχει πάρει την άγουσα προς την έξοδο από το μενού μας.

Στέγνωσε το κρέας; Το απόλυτο μυστικό για να το σώσετε

Δεν υπολόγισες σωστά το χρόνο ή ξεχάστηκες και το κρέας παραψήθηκε ή παράβρασε με αποτέλεσμα να γίνει υπερβολικά σκληρό και στεγνό; Μπορείς άραγε να σώσεις την κατάσταση κι αν ναι πώς θα το κάνεις;

Αν έψησες το κρέας για περισσότερη ώρα απ΄ότι χρειάζεται τότε πιθανότατα να στέγνωσε και να έγινε πολύ σκληρό. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

Τρώτε παστό κρέας; Τότε κινδυνεύετε από...

Τη λύση στην δίνει το... γάλα! Για να σώσεις την κατάσταση περίχυσέ το παραβρασμένο κρέας με λίγο γάλα, κατά προτίμηση εβαπορέ, και στη συνέχεια βάλε το σε ένα σκεύος με κλειστό το καπάκι. Άφησε ξανά το φαγητό να βράσει για λίγα λεπτά σε σιγανή φωτιά και στη συνέχεια απομάκρυνε τη κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

Όπως θα διαπιστώσεις ιδίοις όμασι, το γάλα θα ανακτήσει τα υγρά και θα κάνει ξανά το κρέας ζουμερό και νόστιμο! Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στη θερμοκρασία μαγειρέματος, δείτε εδώ ποια είναι η κατάλληλη.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share