Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σκόρδο: Το φάρμακο του λαού για την καταπολέμηση της γρίπης

Χρήσιμες πληροφορίες

31 Ιανουαρίου 2022 12:44
Σκόρδο: Το φάρμακο του λαού για την καταπολέμηση της γρίπης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων και της γρίπης, γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται και στη λίστα μας με τα βότανα που είναι για το κρυολόγημα. Με την ευκαιρία δείτε πως το σκόρδο βοηθά στην απομάκρυνση της μούχλας από το πλυντήριο.

Πάμε πίσω στις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς…

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι βασίστηκαν στο σκόρδο για να αποφύγουν λοιμώξεις, να αυξήσουν την ενέργεια, να στηρίξουν την καρδιά και να γευτούν τα τρόφιμα τους. To καλλιεργούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε δεν είμαστε πλήρως σίγουροι πού και πότε άρχισαν οι πρώτες καλλιεργητικές πρακτικές. Ίσως στην Ασία ή την αρχαία Περσία. Οι Σουμέριοι πριν από περίπου 5.000 χρόνια αναφέρουν τις φαρμακευτικές και βρώσιμες ιδιότητες του σκόρδου, ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Σκόρδο: Το φάρμακο του λαού για την καταπολέμηση της γρίπης

Γιατί όμως τέτοια δημοτικότητα;

Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό βότανο που προσθέτει την υποβλητική και πικάντικη του γεύση στο φαγητό, παρέχοντας επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι ένα από τα αγαπημένα συστατικά των περισσότερων σεφ και “μαγισσών κουζίνας”. Οι βοτανολόγοι το χρησιμοποιούν συνήθως για συμπτώματα λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού ως γενικό αντιμικροβιακό, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και την υγεία της καρδιάς.

Το σκόρδο είναι φάρμακο του λαού

Το ωμό σκόρδο είναι ένα εξαιρετικά ζεστό, αρωματικό και πικάντικο βότανο, με φυτικές ενεργειακές ιδιότητες! Με ένα μικρό δάγκωμα σκελίδας μπορείς να αισθανθείς αμέσως τα αποτελέσματά του. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της διαδικασίας του πυρετού. Διεγείρει και βοηθά το σώμα να ζεσταθεί όταν έχουμε ρίγη και ανακουφίζει από τη συμφόρηση.

Σκόρδο: Το φάρμακο του λαού για την καταπολέμηση της γρίπης

Κλινικές δοκιμές & Μελέτες

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, θειάφι και αλλά στοιχεία χρήσιμα για το οργανισμό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Σε μία κλινική δοκιμή, ο αριθμός των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού αναλύθηκε σε τρεις ομάδες παιδιών:

  • Σε μία ομάδα τα παιδιά έλαβαν εκχύλισμα σκόρδου μακράς αποδέσμευσης
  • Μια άλλη ομάδα παιδιών έλαβε ένα φάρμακο που σχεδιάστηκε για να αναστέλλει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
  • Και μια ακόμα ομάδα ελέγχου έλαβε ένα εικονικό φάρμακο

Όσοι έλαβαν το εκχύλισμα σκόρδου είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού σε σύγκριση τόσο με την ομάδα ελέγχου όσο και με εκείνους που έλαβαν τη φαρμακευτική ουσία.

Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που πήραν εκχύλισμα σκόρδου για 90 ημέρες είχαν την ίδια ποσότητα κρυολογήματος και γρίπης με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, αλλά τα αναφερόμενα συμπτώματά τους ήταν λιγότερο σοβαρά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: “το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνο για τη μειωμένη σοβαρότητα των κρυολογημάτων και της γρίπης”.

Το σκόρδο είναι “αντιβιοτικό”;

Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ικανότητες και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό εναντίον πολλών διαφορετικών παθογόνων οργανισμών. Μερικοί το αποκαλούν «φυσικό αντιβιοτικό». Περιέχει ινουλίνη, μια προβιοτική ουσία που υποστηρίζει μια υγιή χλωρίδα του εντέρου.

Επίσης, κάνει κάτι που τα φαρμακευτικά αντιβιοτικά δεν κάνουν ποτέ…

Μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει τα φυσικά δολοφόρα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες (χημικοί αγγελιοφόροι του ανοσοποιητικού συστήματος).

Το σκόρδο δεν είναι για όλους

  • Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο σκόρδο και πρέπει να το αποφύγουν.
  • Κάποιοι που είναι ευαίσθητοι στο σκόρδο, μέτριες ποσότητες θα προκαλέσουν πεπτικές αναταραχές (όπως αέρια και φούσκωμα) και καλύτερα να το αποφύγουν ή να ξεκινήσουν με πολύ μικρές δόσεις και να αυξήσουν την ανοχή τους.
  • Το ακατέργαστο σκόρδο μπορεί να είναι ερεθιστικό ή εμετικό.
  • Το σκόρδο δίνει ανεπιθύμητη αναπνοή, δοκίμασε μετά να φας λίγο φρέσκο μαϊντανό ή άνηθο.
  • Συνήθως πιστεύεται ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει υπερβολικά το αίμα και να ρίξει την πίεση. Προσοχή σε όσους είναι υποτασικοί και σε αυτούς που παίρνουν ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Μερικά tips και συνταγές για να το βάλεις στη ζωή σου ευχάριστα

  • Το μέλι είναι γνωστό πως βοηθάει στον βήχα. Δοκίμασε να ζευγαρώσεις σκόρδο με μέλι σε ένα βάζο και άφησε το 2-3 μέρες. Θα έχεις ένα απαλό – σαν σιρόπι – μείγμα με πικάντικη γεύση και γλυκύτητα. Το μέλι ταιριάζει αρμονικά με πολλά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά.
  • Δοκίμασε μία πέστο βασιλικού ή μαϊντανού! Το ιταλικό παρασκεύασμα που περιλαμβάνει και σκόρδο.
  • Κάνε ένα μείγμα από σκόρδο και μηλόξυδο. Πρόσθεσε αν θέλεις και πάλι λίγο μέλι. Καταπραΰνει τον πονόλαιμο και βοηθάει στο κρυολόγημα.
  • Τοποθέτησε σε ένα βάζο σκελίδες σκόρδου και λούσε με λάδι. Άφησε το για μερικές ώρες να γίνει ένα. Άλειψε το λάδι στο στήθος σου για να ανακουφιστείς από την θωρακική συμφόρηση.
  • Κάνε ένα μείγμα με σκόρδο, βούτυρο ή λάδι, ρίγανη, θυμάρι και θα έχεις να αλείψεις μία νοστιμιά στο ψωμί σου μαζί με ευεργετικές ιδιότητες.

Πηγή: votanistas.com

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share