Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τεράστια προσοχή: Τα τρόφιμα και τα ποτά που φαίνεται πως προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα

Δώστε βάση!

29 Ιανουαρίου 2022 19:17
Τεράστια προσοχή: Τα τρόφιμα και τα ποτά που φαίνεται πως προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την τελευταία δεκαετία, η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά άλματα ως προς τον καρκίνο, ωστόσο ακόμη δεν έχει βρεθεί θεραπεία. Οι ερευνητές παραμένουν ανένδοτοι στο ότι η πρόληψη είναι το κλειδί.

Ως εκ τούτου, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα διατροφικά πρότυπα θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν μία επιβλαβή ουσία, παρ΄ όλα αυτά, φαίνεται να αυξάνουν τον ανάλογο κίνδυνο.

Πως να τηγανίζετε τις πατάτες για να μην είναι «καρκινογόνες»

Ποια ουσία μπορεί να είναι καρκινογόνα

Ορισμένα ποτά και τρόφιμα που περιέχουν ουσίες, όπως η 4-μεθυλιμιδαζόλη, έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε ορισμένες μελέτες.

Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξηγεί, σε σχετική δημοσίευση, ότι η 4-μεθυλιμιδαζόλη είναι μια χημική ένωση που σχηματίζεται ως υποπροϊόν σε χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά κατά τη διάρκεια της κανονικής διαδικασίας παραγωγής.

Η χημική ουσία παράγεται κατά το μαγείρεμα των τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες και αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αρωμάτων και χρωστικών ουσιών.

καρκινοσ-τροφιμα

Η ουσία μπορεί επίσης να σχηματιστεί όταν οι κόκκοι καφέ ψήνονται και όταν τα κρέατα ψήνονται ή ψήνονται στη σχάρα. Ακόμα, η εν λόγω χημική ουσία μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα και ποτά, όπως τα αρτοσκευάσματα, ο καφές, το ψωμί, η μελάσα, η σάλτσα σόγιας, οι σάλτσες και μερικές μπίρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν περιέχουν όλα τα τρόφιμα που έχουν σκούρο χρώμα την 4-μεθυλιμιδαζόλη, σύμφωνα με τον FDA, ο οποίος εξηγεί ότι η εν λόγω ουσία μπορεί να σχηματιστεί κατά την παραγωγή ορισμένων τύπων χρωμάτων.

Τι έχει δείξει σχετική έρευνα για την 4-μεθυλιμιδαζόλη

Σε μια σχετική μελέτη του 2019, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food and Chemical Toxicology», οι ερευνητές εξήγησαν: «Σε βιοδοκίμια για τον καρκίνο, η 4-μεθυλιμιδαζόλη προκάλεσε όγκους πνεύμονα σε ποντίκια, αλλά όχι σε αρουραίους».

Εν συνεχεία, η ομάδα ξεκίνησε να συγκρίνει και να αντιπαραβάλει τον μεταβολισμό της 4-μεθυλιμιδαζόλης σε αρουραίους και ποντίκια και οι επιστήμονες πρόσθεσαν: «Συνολικά, ο μεταβολισμός της 4-μεθυλιμιδαζόλης φάνηκε να είναι παρόμοιος μεταξύ αρουραίων και ποντικών».

Πάντως, αν και η Πολιτεία της Καλιφόρνια έχει συμπεριλάβει την 4-μεθυλιμιδαζόλη στη λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση, καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share